Regija
USKORO NOVI OBLIK POMOĆI

Crveni križ uskoro vozi tople obroke najsiromašnijima
Objavljeno 28. siječnja, 2022.
Pravo na topli obrok imat će osobe s primanjima manjim od 1500 kn, starije od 65 godina, same
BELI MANASTIR



Gotovo godinu dana otkad su počela ishođenja svih potrebnih dokumenata, odnosno sve potrebne (pred)radnje, belomanastirsko Gradsko društvo Crvenog križa ovih bi dana trebalo krenuti u dostavu toplih obroka na adrese stotinjak (za sada) najpotrebitijih osoba.



- Rješenje županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje dobili smo krajem prosinca, što znači da je cijela priča više nego sigurna. Predstoji samo tehnička stvar, a to je naše uvrštavanje na popis licenciranih pravnih osoba koje ispunjavaju uvjete za pružanje socijalnih usluga pomoći u kući koje obuhvaćaju organiziranje prehrane u kući korisnika, obavljanje kućnih poslova, zadovoljavanje raznih kućnih potreba i slično - kaže ravnatelj belomanastirskog GD-a Crvenog križa Damir Mendler, naglašavajući kako su za dostavu toplih obroka spremni ‘‘već danas‘‘. Podsjeća kako su za dobivanje licence mnogo toga morali napraviti, poput postavljanja gromobrana na zgradu, rješavanja problema s vodom i električnom energijom, ličenja prostorija…

- Registrirali smo se za stotinu korisnika, što ne znači da ih u budućnosti neće biti više. Tople obroke razvozit ćemo pet dana u tjednu, a za subotu i nedjelju planirani su lunch paketi. Obroci se kuhaju u Osijeku, a naša će dužnost biti preuzeti ih i dostaviti na adrese korisnika - objašnjava Mendler. Ističe kako će pravo na tople obroke imati osobe čija su primanja manja od 1500 kuna, starije od 65 godina, čija djeca ili mlađi članovi obitelji ne žive s njima. Za popis će zadužen biti Centar za socijalnu skrb, a za eventualno sufinanciranje obroka osobama čija su primanja nešto viša od 1500 kuna razgovarat će s gradonačelnikom Belog Manastira Tomislavom Robom i načelnicima baranjskih općina. Vrijednost toplog obroka iznosi 32 kune s prijevozom (20 kuna obrok, plus 12 kuna prijevoz), a troškove snosi država.

U ovom trenutku u Baranji nitko ne dostavlja besplatne tople obroke, dok u belomanastirskom GD-u Crvenog križa već sada računaju sa stotinjak potencijalnih korisnika. Donedavno je tople obroke u kuće najpotrebitijih dostavljala Mirovna grupa Oaza, a nakon što je projekt završen, stotinu posuda za dostavu toplih obroka Oaza je darovala Crvenom križu. GD CK spreman je, u slučaju potrebe, i povećati broj dostava.


Ivica Getto
Pravo utvrđuje Centar za socijalnu skrb
Sukladno rješenju, u okviru usluge pomoći u kući GD CK Beli Manastir pruža uslugu pomoći u prehrani, koja uključuje dostavu obroka u kuću korisnika. Pomoć u prehrani pruža se korisnicima socijalne skrbi kojima je pravo na nju utvrđeno rješenjem nadležnog centra za socijalnu skrb te građanima koji uslugu plaćaju sami na temelju ugovora koji sklapaju s GD-om CK-a. Prema Zakonu o socijalnoj skrbi, Centar za socijalnu skrb pomoć u prehrani može odobriti osobi kojoj je taj oblik pomoći potreban, a obuhvaća organiziranje prehrane s dostavom obroka. Građani koji pravo na pomoć u prehrani ne mogu ostvariti na temelju Zakona o socijalnoj skrbi, mogu s CK-om sklopiti ugovor o pružanju usluga prehrane s dostavom obroka u kuću. Ugovorom se utvrđuje broj obroka, cijena i način plaćanja.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike