Regija
VIJEĆE ODBILO ODLUKU O POSKUPLJENJU

Cijene odvoza otpada za kućanstva ostat će iste
Objavljeno 28. siječnja, 2022.
Korisnici iz kategorije nekućanstva plaćat će fiskni dio 60 kuna plus PDV, šest kuna manje od dosadašnje najniže cijene
DRENOVCI



Općinsko vijeće Drenovaca u srijedu navečer nije prihvatilo prijedlog odluke o načinu pružanja javne usluge skupljanja komunalnog otpada na području općine Drenovci, koja je prošla javno savjetovanje, a njezinom su primjenom stanovnici pet sela u sastavu te općine trebali plaćati skuplji odvoz otpada.



Riječ je o usklađivanju s novim zakonom o gospodarenju otpadom, što je obveza svih lokalnih jedinica, čija su predstavnička tijela dužna najkasnije do 31. siječnja ove godine donijeti nove odluke, a jedna je od važnih odrednica sustava i usklađenje cijene javne usluge. Njezinu strukturu čine cijena za količinu predanog mješovitog komunalnog otpada i cijena obvezne minimalne javne usluge.



Kompostiranje


Nacrtom prijedloga odluke za općinu Drenovci, koju je izradilo trgovačko društvo u općinskom vlasništvu Drenovci d.o.o. za komunalne djelatnosti, koje obavlja javnu uslugu skupljanja otpada, cijena obvezne minimalne javne usluge za korisnike u kategoriji kućanstva jedinstvena je i iznosi 50 kuna s PDV-om. Varijabilni je dio utvrđen u iznosu od pet kuna po odvozu spremnika. Predloženo je, nadalje, da se korisnicima javne usluge iz kategorije kućanstva koji redovito kompostiraju biootpad i time rasterećuju davatelja usluge fiksna cijena na mjesečnom računu snizi za 10 kuna s PDV-om. Smatrat će se da korisnik kompostiranje biootpada uredno provodi ako je u izjavi naveo da želi sam kompostirati biootpad. Ako se tijekom nadzora utvrdi da korisnik to ne čini, gubi pravo na sniženje cijene minimalne javne usluge za taj mjesec.



Pomoći mještanima


- Uložili smo amandman na ovaj prijedlog odluke. Nismo podigli iznose za kućanstvo i jednoglasno smo odlučili ostati na istim cijenama. Prihode komunalnog poduzeća pokušat ćemo povećati na neki drugi način, ali ne na štetu korisnika. Mislimo da nikako nije vrijeme za bilo kakvo podizanje cijena ni za dodatno financijsko opterećenje naših sumještana - kaže načelnik Josip Nasurović. Dodaje da će Općina u okviru svojih mogućnosti učiniti sve da financijski što više rastereti stanovništvo. Vijećnici su donijeli odluku da će cijene usluge odvoza otpada ostati nepromijenjene, a to znači da će fiksni dio korisnici i dalje plaćati 33 kune s PDV-om, a varijabilni četiri kune po odvozu.



Jedinstvena cijena obvezne minimalne javne usluge za korisnike iz kategorije nekućanstva iznosi 60 kuna plus PDV, što je, napominje Nasurović, šest kuna manje od najniže cijene (66 kuna s PDV-om) koju su dosad plaćali korisnici iz prve potkategorije - škole, vrtići... Ostalih nekoliko potkategorija, u koje su korisnici do sada bili podijeljeni, plaćalo je i puno više iznose. Sukladno sa zakonskim odredbama, potkategorije su sada ukinute i svi će oni imati jednaku obvezu plaćanja fiksnog dijela u iznosu od 60 kuna.



Manje su korekcije učinjene što se tiče varijabilnog dijela cijene odvoza otpada.



Marija Lešić Omerović
fiksni dio
PREDLOŽENO JE 50 KUNA, PLAĆAT ĆE 33

U VRBANJI FIKSNI DIO 28,25 KN S PDV-om
Cijena odvoza otpada u općini Vrbanja još je niža. Prema prijedlogu odluke koju će u petak razmotriti Općinsko vijeće, cijena obvezne minimalne javne usluge za korisnike razvrstane u kategoriju kućanstva određena je u mjesečnom iznosu od 28,25 kuna s PDV-om. Isti iznos fiksnog dijela cijene odvoza otpada utvrđen je i za korisnike koji nisu kućanstvo. Varijabilni dio predložit će davatelj usluge na tom području, STRUNJE – TRADE d.o.o. Privlaka, kojemu će Općina na rok od pet godina na upravljanje dati i novosagrađeno reciklažno dvorište.

Možda ste propustili...

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

Najčitanije iz rubrike