Osijek
BILJSKA CRKVA

Obnavljaju se pročelje i unutrašnjost
Objavljeno 28. siječnja, 2022.
"Selo gdje zvono ne zvoni zapravo je vjernički mrtvo selo.Tim riječima htio bi započeti i upozoriti na važnost ovog povijesnog događaja za našu župu, obnovu crkve Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Bilju", kaže nam velečasni Dejan Henčić.

Crkva Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Bilju jedina je crkva u Baranji koja nije obnovljena nakon Domovinskog rata.

- Od 1775. je bila stara kupola, sada imamo novu i nastavljamo s obnovom dalje. Cijeli je projekt obnove pripremljen, ovo je samo mali dio. Jest da je na vrhu i da je vidljiv, ali mi moramo cijelu crkvu sanirati. U životu svećenika ovakvi su projekti velika stvar, ali naviknuo sam ja na to već ranije po. Mogu sehvaliti da smo 2021. godine krenuli u obnovu i završili jedan od većih zahvata, nova, desetak tona teška kupola je na crkvenom tornju, a koju smo morali nakon toga učvrstiti i obaviti još neke radove koji se nisu mogli napraviti dok je kupola obnavljana na zemlji. Stara kupola u cijelosti je bila trula i konstrukcija ulegnuta. Izrada dokumentacije trajala je nešto više od godinu dana. Također, dolaskom u župu uredio se i prostor oko crkve i vjeronaučna dvorana. Htio bih zahvaliti Općini Bilje i načelniku Željku Cickaju na pomoći oko obnove vjeronaučne dvorane, a isto tako i tvrtki Komunalno Bilje za održavanje okoliša. Što se tiče nastavka obnove, ona će teći polako, zbog financija ne možemo prebrzo početi velike zahvate. Ove godine krećemo s obnovom fasade i unutrašnjosti. Vrijednost građevinskih radova na crkvi procijenjena je na 3,5 milijuna kuna. Do sada smo od Ministarstva kulture, od traženih 150.000 kuna, dobili 90.000 kuna. Zbog pandemije sredstva su nešto smanjena - kaže župnik.

Cijelu obnovu prati Hrvatski restauratorski zavod, koji je izradio elaborat i njihovi će stručnjaci nadzirati kompletnu obnovu interijera. Vlč. Henčić nada se da će financiranje i radovi proteći u najboljem redu i da će u bliskoj budućnosti biljska crkva zasjati u novom ruhu. D. Pejić
Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

UDRUGA NE-OVISNOST KROZ EU PROJEKT OSIGURALA VLASTITE PROSTORE

Mišetić: Ovo će podići kvalitetu i razinu usluge našim korisnicima

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

Najčitanije iz rubrike