Osijek
MATURANTI OD 1. VELJAČE BIRAJU FAKULTETE

Jakopović: Uz prijavu studija, pripazite i na odabir izbornih predmeta za državnu maturu
Objavljeno 28. siječnja, 2022.
Mogu izabrati 10 fakulteta i poslagati ih prema prioritetima. Izmjene moguće do srpnja

Za tisuće hrvatskih maturanata utorak, 1. veljače, važan je dan. Naime, tada počinju prijave studijskih programa putem mrežne stranice Postani student, a istoga će dana maturantima biti dostupni i svi podaci o uvjetima upisa za iduću akademsku godinu.



Pritom je posebno važno pratiti mrežne stranice visokih učilišta koja žele upisati, jer će ondje pronaći detaljne uvjete za upis na prvu godinu studija te opise studijskih programa, kao i posebne informacije koje se tiču pojedinog visokog učilišta.

Samo bez stresa!


U pravilu, maturanti studijske programe i popis prioriteta studija mogu mijenjati sve do objave rezultata mature u srpnju. No, valja naglasiti kako visoka učilišta mogu odrediti i raniji krajnji datum prijave, što je obično slučaj kod onih koji provode prijamne ispite. Zato je dobro pratiti mrežne stranice fakulteta, gdje će biti navedeno do kada je moguće prijaviti studijske programe.

O proceduri prijave studijskih programa i razdoblju koje je za učenike i roditelje prilično stresno, razgovarali smo s profesorom Draženom Jakopovićem, ravnateljem III. gimnazije Osijek, koji je od uvođenja državne mature, pa sve do preuzimanja ravnateljske funkcije, bio županijski koordinator državne mature.

- Maturanti mogu izabrati deset fakulteta i poslagati ih po prioritetima, no obično sam učenicima znao reći da već poslije petog ili šestog studija neće znati što bi još odabrali. Izbor je, dakle, uistinu širok, a povrh toga imaju mogućnost mijenjati prioritete i dodavati studijske programe sve do srpnja, tako da sam izbor programa nije nešto što bi trebalo biti stresno - pojašnjava Jakopović.

Ističe da je najvažnije odabrati prave izborne predmete za državnu maturu, jer neće moći dodati željeni fakultet ako nisu odabrali izborne predmete koje taj fakultet traži.

- Kada budu odabirali studijske programe, neka dobro pogledaju koje su izborne predmete odabrali. Obično kažemo da im je lakše sada odabrati izborne predmete, a onda ih sve do 2. svibnja mogu odjaviti bez bilo kakvih problema ako se predomisle. Problem je s naknadnim prijavama za koje mora postojati opravdan razlog - ističe ravnatelj III. gimnazije Osijek, u kojoj su proširili broj koordinatora, tako da maturanti u svakom trenutku mogu dobiti odgovor na sve što ih zanima vezano uz državnu maturu.

- Osim koordinatora, uvijek mogu pitati i mene, ali i ostale nastavnike, s obzirom na to da smo još od prve probne državne mature svi dobro upućeni u proceduru, a nastojimo i novim nastavnicima koji dolaze približiti taj sustav - istaknuo je Jakopović, iznijevši podatak koji će uoči ispita zrelosti zacijelo umiriti novu generaciju maturanata, kao i njihove roditelje.

U svijet odraslih


- Gledajući prošlu i pretprošlu godinu, unatoč online nastavi i svim poteškoćama, ispostavilo se da brige učenika i roditelja na kraju, statistički gledano, nisu bile utemeljene, s obzirom na to da je od oko 130 maturanta prošle godine, njih oko 120 upisalo fakultet koji im je bio prvi izbor - iznosi uistinu impresivne rezultate maturanata III. gimnazije, čiji su prvi izbor već dugi niz godina medicinski i tehnički fakulteti, kao i biologija, kemija, informatika...

Svi oni na državnoj maturi birali su A razine hrvatskog jezika, matematike i stranog jezika, ostvarivši dobre rezultate, a ove će godine maturanti između 15. ožujka i 15. travnja imati i probnu maturu, tako da će i tu moći vidjeti kako čitava stvar izgleda i što mogu očekivati.

- Boje se, strah ih je, no jednom kada sve krene, kada odrade prvi ispit, već je mnogo lakše i sve dalje ide bez problema. Uvijek im savjetujemo da smanje taj stres, da državna matura nije bauk, no da malo više prate obavijesti na mrežnim stranicama i društvenim mrežama, jer ulaze u svijet odraslih i polažu ispit zrelosti. Do sada su uvijek roditelji mislili za njih, više neće biti tako. Znao sam im često kao profesor informatike reći da na internetu prate sve vezano uz državnu maturu, no kada pogledamo mrežnu stranicu Postani student, vidimo kako ju malo njih posjećuje - zaključuje Jakopović.

Inače, prijave ispita državne mature započele su 1. prosinca i traju do 15. veljače. Obvezni se predmeti polažu na dvije razine, a valja naglasiti da se maturantu automatski prijavljuje razina ispita koju zahtijeva odabrani fakultet. Drugim riječima, ako su prijavili B razinu matematike, ali na popis studija dodaju neki koji zahtijeva polaganje A razine, promijenit će se razina ispita koji su maturanti prijavili. Nakon 15. veljače, naknadne prijave, odjave i promjene ispita bit će moguće tek uz opravdane razloge.



Ivan Alilović
važni "klikovi"
PRIJAVE NA

POSTANI

STUDENT

MATURANT LUKA: SIGURAN SAM U PRVI IZBOR
Luka Ćurković, svestrani maturant Ugostiteljsko-turističke škole u Osijeku, na smjeru hotelski komercijalist, siguran je u svoj prvi izbor. Kada u utorak, 1. veljače, počnu prijave studijskih programa, njegov će No1 biti studij montaže na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Alternativa su mu studiji vezani uz menadžment u turizmu, no nada se da će “upasti” na ADU, gdje ga očekuje i zahtjevni prijemni ispit. Uložit će, ističe, maksimalan trud kako bi ostvario svoj san.

”Na državnoj ću maturi polagati hrvatski jezik i engleski jezik na A razini te matematiku na B razini. Nisam potpuno miran jer pripadam generaciji koja je tri školske godine pohađala nastavu u pandemijskim uvjetima. Trudili smo se i mi i naši nastavnici, no uvjeti su ipak bili drukčiji. Zbog toga pohađam i pripreme za državnu maturu, a na probnoj ćemo maturi imati priliku i testirati svoje znanje”, otvoren je Luka. I.R.G.

NAJPOŽELJNIJI STUDIJI NA POČETKU PRIJAVA
Prema podacima Središnjeg prijavnog ureda Agencije za znanosti i visoko obrazovanje, a kada je riječ o studijima s kvotom većom od deset mjesta, prošle je godine nakon prvog tjedna prijava najpoželjniji studij bio logopedija, na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu. Kriterij poželjnosti u ovom je slučaju definiran kroz omjer ukupne upisne kvote i broja maturanata kojima je studij prvi na listi onih koje žele upisati. Kada govorimo o osječkim fakultetima, među deset najpoželjnijih studija u Hrvatskoj, a s kvotom većom od deset mjesta, u prvom tjednu prijava bili su studij medicine u Osijeku (četvrto mjesto), i studij sestrinstva na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo u Osijeku (šesto mjesto). I.A.

Možda ste propustili...

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

Najčitanije iz rubrike