Osijek
VOZAČI, OPREZ! NOVA PRAKSA OD IDUĆEG MJESECA

Parkiranje će u ulicama oko Doma zdravlja naplaćivati od 7 do 20 sati
Objavljeno 28. siječnja, 2022.
Iz Elektromodula su izvijestili kako od utorka (1. veljače) počinje cjelodnevna naplata parkiranja u drugoj zoni, u ulicama koje čine prsten oko Doma zdravlja i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, odnosno od glavne tržnice do Srednjoškolskog igrališta i Vukovarske. Umjesto dosadašnjeg vremena naplate, od 8 do 16 radnim danima, od 1. veljače vrijeme naplate parkiranja bit će od 7 do 20 sati. Subotom vrijeme naplate parkiranja ostaje nepromijenjeno, od 7 do 15 sati. Cijena za sat vremena parkiranja u drugoj (žutoj) zoni ostaje nepromijenjena i iznosi tri kune.

Konkretno, sukladno izmjenama Rješenja o utvrđivanju zona, cjenika i karata za parkiranje i vremena naplate parkiranja osobnih vozila, od 1. veljače mijenja se vrijeme naplate parkiranja na parkiralištima u ulicama kralja Zvonimira, Franje Krežme te u Zagrebačkoj od Reisnerove do kralja Zvonimira. Potom uz parkove kralja P. Krešimira IV. i kneza Branimira; Keršovanijevoj od Vukovarske do Zvonimirove; Cesarićevoj od Vukovarske do kralja Zvonimira te u dijelu Istarske ulice između Vukovarske i Europske avenije. Riječ je o ukupno 590 parkirališnih mjesta.

Ova odluka naravno nije i ne može biti jednostrana, ona je potvrđena od davatelje koncesije, a to je Grad Osijek. Podsjetimo, Elektromodul je od Gradskog vijeća potvrđen kao koncesionar održavanja i naplate parkiranja osobnih vozila, te s Gradom Osijekom ima potpisan ugovor o iznosu koncesije koji se pak korigira ovisno o broju parkirnih mjesta. U ovom slučaju dolazi do izuzimanja manjeg broja određenih parkirnih mjesta iz sustava napate od 15 do 19 sati (16 mjesta u Ulici Hrvatske Republike te još pojedničano na nekoliko drugih parkirališta), a većim dijelom je promjena u trajanju naplate usluge, pa će zbog te korekcije doći i do povećanja koncesijskog iznosa. Od 1. veljače mjesečni iznos naknade za koncesiju bit će 226.882,19 kuna, godišnja koncesija tako će sada iznositi nešto više od 2,7 milijuna kuna. Taj iznos vrijedi za ovu i sljedeće dvije godine.

Elektromodul je koncesionar gradskog parkiranja od 1998. godine, a važeći desetogodišnji ugovor traje do kraja 2024. godine. Od početka koncesije broj parkirnih mjesta se mijenjao, pa tako i od početka važećeg ugovora. Na početku je bilo 3097 parkirnih mjesta, potom preko broja od 3212 raste na aktualnih 3396 parkirališnih mjesta. Jednako tako rastao je i iznos koncesijske naknade, s prvotna dva milijuna do sada važećih 2,7 milijuna kuna.

U 2020. godini Elektromodul je uplatio nešto manji godišnji iznos, 1,46 milijuna kuna, ali zato što je zbog posljedica pandemije, za trajanja lockdowna, Stožer civilne zaštite Grada Osijeka bio donio odluku o obustavi naplate parkiranja u trajanju od 30 dana.



Dario Kuštro
"RUPA" I DALJE NAJOMILJENIJI PARKING
Prema do sada podnesenim izvješćima, najviše, odnosno nešto više od polovine svih parkiranja, bilježi se i u prvoj zoni - 1,2 milijuna sati. Ipak, najomiljenije mjesto za parkiranje i dalje ostaje “u rupi” u Šamačkoj. Ondje se i dalje parking najviše plaća na automatima, dakle kovanicama, može se pretpostaviti kako je razlog tome što se ondje uglavnom parkiraju oni koji dolaze izvan Osijeka. Osim plaćanja SMS-om, postoji i mogućnost plaćanja parkinga preko drugih kanala za plaćanje, primjerice Kekspay, PayDo, Aircash ili pak na naplatnim mjestima Tiska. Od siječnja prošle godine, sukladno zakonskoj obvezi, počela je i fiskalizacija parkirnih karata izdanih preko automata za naplatu.

Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike