Kultura
UO ASSER SAVUS I HRVATSKO DRUŠTVO KNJIŽEVNIKA ZA DJECU I MLADE

Objavljeni najbolji radovi književnog natječaja Tena i Tenica
Objavljeno 27. siječnja, 2022.
Natječaj TENA I TENICA pokrenut je 2018. godine na Lutkarskom proljeću u sklopu Susreta književnika za djecu i mlade. Ograničeni pandemijskim preprekama, organizatori u 2021. godini nisu mogli provesti natječaj, te su stoga taj, treći natječaj za najbolji dramski tekst TENA I TENICA zaključili tek sada. Umjetnička organizacija Asser Savus i Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade udružili su snage kako bi hrvatskim kazalištima ponudili dramske tekstove hrvatskih pisaca za najmlađe i igrokaze koje su pisali mladi za svoje vršnjake.

Prosudbeno povjerenstvo - Snježana Babić Višnjić, Silvija Šesto i Viktor Lukačević, odlučilo je da je u kategoriji dramskog teksta za djecu i mlade TENA (odrasli autori) najbolje djelo "Brundeša", autorice Tanje Radović iz Zagreba. "Brundeša" je priča nastala prema istinitom događaju, o spašavanju medvjedića Brundeše i osnivanju utočišta u Kuterevu.

TENICA, nagrada za dramski tekst koji pišu osnovnoškolci, ide u ruke mlade spisateljice Zore Šarčević, učenice 6. razreda OŠ Zorke Sever u Popovači, za djelo "Kuhinjski rat". Oba su se rada istaknula svojim zauzimanjem za njegovanje općeljudskih vrijednosti i poticanjem osjećaja za drugoga, što nije promaknulo povjerenstvu, koje ih je odlučilo nagraditi. Dobitnici nagrade TENA pripada novčana nagrada, statua "Tena" i priznanje, a nagrada TENICA donosi statuu "Tenica", priznanje i paket odabranih knjiga. Umjetničke statue "Tena" i "Tenica" rad su umjetnika Davora Schunka.

Uz čestitke dobitnicama iskreno se nadamo kako će kazališta prepoznati vrijednosti izabranih tekstova. Uručenje nagrada, kao i koncertno čitanje nagrađenih djela, bit će početkom travnja u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Vinkovcima, tijekom 27. Lutkarskog proljeća. Datum dodjele nagrada bit će određen naknadno, kako to budu dopuštale okolnosti. T.K.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike