Mozaik
ĐAKOVAČKOG REDATELJA PODRŽAO HAVC

U srpnju je prva klapa Šulininog filma "Žena s gumenim rukavicama"
Objavljeno 28. siječnja, 2022.
Film iz kuta školske čistačice kroz štrajk prosvjetara prati društvenu, socijalnu nepravdu koju ona osjeća na svojoj koži

Žena s gumenim rukavicama naziv je novog dugometražnog filmskog projekta đakovačkog redatelja Marija Šuline, a koji je podržao Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), dodijelivši mu za realizaciju 700.000 kuna. Nakon prvog u cijelosti slavonskog igranog filma "Adam", ovo je Šulinin drugi igrani film.Nepravda


Dok se "Adam" bavi univerzalnim problemom nasilja nad djecom, ratnog nasilja nad najnevinijim pripadnicima društva, "Žena s gumenim rukavicama" bavi se velikim štrajkom prosvjetnih radnika u Hrvatskoj 2019. godine iz perspektive školske čistačice, prikazujući istodobno odnos prema najslabijim članicama radne zajednice i težnju za ostvarenjem društvene jednakosti. Ona je najslabija članica radne zajednice samo zbog rangiranosti u toj istoj radnoj zajednici, no istovremeno je jaka žena koja se hrabro bori sa svim životnim nedaćama, počevši od suprugovog nasilja, brige o bolesnoj majci, pa do odlaska vlastite djece radi posla u bijeli svijet. Stoga, "Žena s gumenim rukavicama" progovara i o problemu obiteljskog nasilja, odljeva mladih generacija, brige o starima i nemoćnima. Ipak, u prvom redu je štrajk prosvjetnih radnika koji završava velikim razočarenjem za glavnu protagonisticu.

- Cijeli je štrajk postavljen tako da su svi pozvani da štrajkaju kako bi se izborili za zahtjeve, no slijedi veliko razočarenje. Jer, dok prosvjetni kadar prekida rad, a u kolektiv dolazi kako bi štrajkali i okupiran je sobom, dok se u međuvremenu stvaraju oprečne struje o tome, školska čistačica Mirna ni u štrajku ne prestaje s radnim zadacima: poslužuje štrajkaše, posprema za njima, čisti sanitarne čvorove i prostor u školi. Na kraju su zahtjevi štrajkaša usvojeni, a neprosvjetni kadar, personificiran kroz čistačicu Mirnu, ostaje na istom, na starom - kaže Šulina o radnji filma. Poput "Adama", i "Žena s gumenim rukavicama" interaktivno traži temeljito razmišljanje gledatelja o onome što je vidio i kakvu je poruku ponio s celuloidne vrpce o jakoj, a istovremeno vrlo osjećajnoj ženi Mirni koja doživljava veliku nepravdu i razočarenje.

Društveno teške teme


- Filmom se želi prikazati jedna velika nepravda i naglasak se želi staviti na to, jer društvo ne može naprijed dok se takve nepravde ne riješe - dodaje redatelj Šulina.

Scenarij potpisuju Franjo Nagulov i Ivor Martinić, između ostalih nagrada i u Puli nagrađeni scenarist za film "Plavi cvijet". Filmom se može iščitati čitav niz poruka o društvenom, socijalnom stanju društva, njegovim slabostima i nepravdama koje najviše bole na koži te životu pojedinca.

- Školska čistačica Mirna nepravdu na kraju štrajka, tijekom kojeg s radom nije stala, no ona među usvojenim zahtjevima nije, doživljava kao veliko životno razočarenje - dodaje Šulina. Mnogi će se zasigurno prepoznati u ženi s gumenim rukavicama čije čak i ime, Mirna, kao da govori koliko joj mirnoće, staloženosti i snage treba da se digne iz učinjene joj nepravde.

- Kroz Mirnu daje se presjek društvene, socijalne stvarnosti - dodaje Šulina. "Scenarij je zapravo dnevnik u trajanju od deset dana kroz koji pratimo tijek štrajka, a fokusiran je na odnos školskog kolektiva prema najslabijim članicama radne zajednice - čistačicama. Autori tako posredo tematiziraju nužnost ozdravljenja društva iznutra kao preduvjeta za bilo kakvu temeljitu promjenu", osvrću se u HAVC-u na scenarij.

- Izuzetno poštujemo veliku srčanost i entuzijazam kolega filmaša iz Đakova koji su, praktički, sami na svojim plećima iznijeli već jedan raniji dugometražni naslov. Osim toga, jako je bitno naglasitii to da se đakovačka ekipa u predloženom scenariju, kao i ranije, odlučila baviti društveno teškim temama, pristupajući im višeslojno - navodi HAVC u recenziji.

"Ženu s gumenim rukavicama" HAVC je podupro u kategoriji mikroproračunskog dugometražnog igranog filma.Suzana Župan
PRVIJENAC "ADAM" KAO ULAZNICA
Autor Mario Šulina pozornost HAVC-a zaokupio je svojim prvim filmom “Adam”, koji je dosad pobrao više od deset festivalskih nagrada, a preveden je i na poljski. Na festivalu u Poljskoj, na 13. NNV International Film Festivalu u Gdyniji, pokraj Gdanjska, našao se rame uz rame s filmom “Quo vadis, Aida?”, koji je bio i pobjednik tog festivala. “HAVC izuzetno cijeni trud i rad na filmu ‘Adam’; prepoznali su me u tom filmu i svoje povjerenje iskazali stavši uz ‘Ženu s gumenim rukavicama’”, kaže Mario Šulina. Njegov prvijenac pobrao je festivalske nagrade diljem globusa, od Beča, Londona, Montreala, pa do New Yorka.

ZADNJA KLAPA
Završetak snimanja filma “Žena s gumenim rukavicama” predviđen je za travan/svibanj 2023. godine. Produkciju potpisuje Slavonija Nova; za sada je predviđen angažman 17, odnosno 18 glumaca, dok će se iza kamere naći oko 25 ljudi, a bit će potrebe i za nekolicinom statista.

Hrvatski audiovizualni centar dugometražni igrani film redatelja Marija Šuline podržao je sa 700.000 kn

Možda ste propustili...

DODAN JE JOŠ JEDAN NASTUP U TVORNICI KULTURE DAN PRIJE

Slovenski bend Joker Out u roku od 5 sati rasprodao prvi koncert u Hrvatskoj

NAJAVLJEN CINEHILL - BRDO FILMOVA

Brdo Petehovac nova lokacija Motovun Film Festivala

U EKSKLUZIVNOM ODMARALIŠTU U QUEENSLANDU, U AUSTRALIJI

Bijeg ronioca iz čeljusti krokodila

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAJAVLJEN CINEHILL - BRDO FILMOVA

Brdo Petehovac nova lokacija Motovun Film Festivala

2

ULAZNICE RASPRODANE ŠEST MJESECI UNAPRIJED

Koncert The Sisters Of Mercy prebačen u Boćarski dom

3

KONCERT U ARENI ZAGREB 17. LISTOPADA

50 Cent i Busta Rhymes ove jeseni u Zagrebu