Mozaik
ĐAKOVAČKOG REDATELJA PODRŽAO HAVC

U srpnju je prva klapa Šulininog filma "Žena s gumenim rukavicama"
Objavljeno 28. siječnja, 2022.
Film iz kuta školske čistačice kroz štrajk prosvjetara prati društvenu, socijalnu nepravdu koju ona osjeća na svojoj koži

Žena s gumenim rukavicama naziv je novog dugometražnog filmskog projekta đakovačkog redatelja Marija Šuline, a koji je podržao Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), dodijelivši mu za realizaciju 700.000 kuna. Nakon prvog u cijelosti slavonskog igranog filma "Adam", ovo je Šulinin drugi igrani film.Nepravda


Dok se "Adam" bavi univerzalnim problemom nasilja nad djecom, ratnog nasilja nad najnevinijim pripadnicima društva, "Žena s gumenim rukavicama" bavi se velikim štrajkom prosvjetnih radnika u Hrvatskoj 2019. godine iz perspektive školske čistačice, prikazujući istodobno odnos prema najslabijim članicama radne zajednice i težnju za ostvarenjem društvene jednakosti. Ona je najslabija članica radne zajednice samo zbog rangiranosti u toj istoj radnoj zajednici, no istovremeno je jaka žena koja se hrabro bori sa svim životnim nedaćama, počevši od suprugovog nasilja, brige o bolesnoj majci, pa do odlaska vlastite djece radi posla u bijeli svijet. Stoga, "Žena s gumenim rukavicama" progovara i o problemu obiteljskog nasilja, odljeva mladih generacija, brige o starima i nemoćnima. Ipak, u prvom redu je štrajk prosvjetnih radnika koji završava velikim razočarenjem za glavnu protagonisticu.

- Cijeli je štrajk postavljen tako da su svi pozvani da štrajkaju kako bi se izborili za zahtjeve, no slijedi veliko razočarenje. Jer, dok prosvjetni kadar prekida rad, a u kolektiv dolazi kako bi štrajkali i okupiran je sobom, dok se u međuvremenu stvaraju oprečne struje o tome, školska čistačica Mirna ni u štrajku ne prestaje s radnim zadacima: poslužuje štrajkaše, posprema za njima, čisti sanitarne čvorove i prostor u školi. Na kraju su zahtjevi štrajkaša usvojeni, a neprosvjetni kadar, personificiran kroz čistačicu Mirnu, ostaje na istom, na starom - kaže Šulina o radnji filma. Poput "Adama", i "Žena s gumenim rukavicama" interaktivno traži temeljito razmišljanje gledatelja o onome što je vidio i kakvu je poruku ponio s celuloidne vrpce o jakoj, a istovremeno vrlo osjećajnoj ženi Mirni koja doživljava veliku nepravdu i razočarenje.

Društveno teške teme


- Filmom se želi prikazati jedna velika nepravda i naglasak se želi staviti na to, jer društvo ne može naprijed dok se takve nepravde ne riješe - dodaje redatelj Šulina.

Scenarij potpisuju Franjo Nagulov i Ivor Martinić, između ostalih nagrada i u Puli nagrađeni scenarist za film "Plavi cvijet". Filmom se može iščitati čitav niz poruka o društvenom, socijalnom stanju društva, njegovim slabostima i nepravdama koje najviše bole na koži te životu pojedinca.

- Školska čistačica Mirna nepravdu na kraju štrajka, tijekom kojeg s radom nije stala, no ona među usvojenim zahtjevima nije, doživljava kao veliko životno razočarenje - dodaje Šulina. Mnogi će se zasigurno prepoznati u ženi s gumenim rukavicama čije čak i ime, Mirna, kao da govori koliko joj mirnoće, staloženosti i snage treba da se digne iz učinjene joj nepravde.

- Kroz Mirnu daje se presjek društvene, socijalne stvarnosti - dodaje Šulina. "Scenarij je zapravo dnevnik u trajanju od deset dana kroz koji pratimo tijek štrajka, a fokusiran je na odnos školskog kolektiva prema najslabijim članicama radne zajednice - čistačicama. Autori tako posredo tematiziraju nužnost ozdravljenja društva iznutra kao preduvjeta za bilo kakvu temeljitu promjenu", osvrću se u HAVC-u na scenarij.

- Izuzetno poštujemo veliku srčanost i entuzijazam kolega filmaša iz Đakova koji su, praktički, sami na svojim plećima iznijeli već jedan raniji dugometražni naslov. Osim toga, jako je bitno naglasitii to da se đakovačka ekipa u predloženom scenariju, kao i ranije, odlučila baviti društveno teškim temama, pristupajući im višeslojno - navodi HAVC u recenziji.

"Ženu s gumenim rukavicama" HAVC je podupro u kategoriji mikroproračunskog dugometražnog igranog filma.Suzana Župan
PRVIJENAC "ADAM" KAO ULAZNICA
Autor Mario Šulina pozornost HAVC-a zaokupio je svojim prvim filmom “Adam”, koji je dosad pobrao više od deset festivalskih nagrada, a preveden je i na poljski. Na festivalu u Poljskoj, na 13. NNV International Film Festivalu u Gdyniji, pokraj Gdanjska, našao se rame uz rame s filmom “Quo vadis, Aida?”, koji je bio i pobjednik tog festivala. “HAVC izuzetno cijeni trud i rad na filmu ‘Adam’; prepoznali su me u tom filmu i svoje povjerenje iskazali stavši uz ‘Ženu s gumenim rukavicama’”, kaže Mario Šulina. Njegov prvijenac pobrao je festivalske nagrade diljem globusa, od Beča, Londona, Montreala, pa do New Yorka.

ZADNJA KLAPA
Završetak snimanja filma “Žena s gumenim rukavicama” predviđen je za travan/svibanj 2023. godine. Produkciju potpisuje Slavonija Nova; za sada je predviđen angažman 17, odnosno 18 glumaca, dok će se iza kamere naći oko 25 ljudi, a bit će potrebe i za nekolicinom statista.

Hrvatski audiovizualni centar dugometražni igrani film redatelja Marija Šuline podržao je sa 700.000 kn

Možda ste propustili...

ALBUMI KOJI SU SE NAJBOLJE PRODAVALI OVOG TJEDNA U NAS

Najprodavaniji nosač zvuka je EP izdanje Mije Dimšić

IZUZETNO VAŽNO ARHEOLOŠKO OTKRIĆE

Kod Popovca pronađena velika rimska fortifikacija

ENGLUND JE GOST NA GROSSMAN FANTASTIC FILM AND WINEU

Freddy Krueger dolazi na festival u naše susjedstvo

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U PREPUNOJ TRICI ODRŽAN KONCERT JAZZA

B’s FUNstallation prodrmao Osijek

2

PRAKTIČNI BOŽJI ČOVJEK IZ FRANCUSKE

Svećenik iz aviona blagoslivlja polja

3

NA MOTOCIKLU

U Afganistan od Njemačke za 12 dana