Sport
EURO DOKAZAO: VIŠE NISMO RUKOMETNA SILA

Remi s Nizozemskom. To je za Hrvatsku, ipak, sramota
Objavljeno 26. siječnja, 2022.
Horvatove riječi "glavni cilj je bio osigurati osmo mjesto" pokazuju gdje smo

Vezani članci

NAKON UTAKMICE S NIZOZEMSKOM

Hrvoje Horvat: Svaka škola se plaća

Hrvatska rukometna reprezentacija za oproštaj od Europskog prvenstva u Budimpešti remizirala je s Nizozemskom! Pričamo o rukometu, ne o nogometu, odbojci ili možda hokeju na travi. O rukometu u kojemu smo bili velesila, ali smo već neko vrijeme u slobodnom padu... Tako smo "s bodom" zaključili ovaj vrlo čudni Euro na kojemu smo ostvarili po tri pobjede i poraza i eto jedan remi što je dostatno samo za osmo mjesto.



Posljednja tri dana za nas se situacija smirila, više nisu stizale vijesti o zaraženim hrvatskim igračima. Zato su Nizozemci ostali bez izbornika. Islanđanin na klupi Nizozemaca Erlingur Richardsson zaražen je koronom pa je momčad protiv "kauboja" vodio Edwin Kippers i na kraju iščeprkao bod.

Raspoloženi Šipić


Krenuli smo s Jelinićem naprijed u 5-1 obrani. U napadu su nas vukli Luka Cindrić i Marin Šipić. Cindrić asistencijama, a Šipić realizacijom na crti. Naš pivot postigao je prva četiri hrvatska pogotka. Nizozemska je u 7. minuti prvi put minimalno povela. Prvi hrvatski pogodak, a da nije Šipićev, "potpisao" je Zvonimir Srna, koji je ušao u obranu, a u napadu zamijenio Tina Lučina. Naši bekovi nisu bili raspoloženi. Mučio se i Martinović, svoje prve pogotke postigao je iz sedmerca u završnici kada su već Nizozemci imali i dva pogotka prednosti, pa su naši držali korak. Zapravo jedini koji je u prvih 30 minuta bio raspoložen bio je Marin Šipić, koji je postigao šest pogodaka iz sedam pokušaja. Nismo bili čvrsti i agresivni u obrani. Nepojmljivo je da su Nizozemci lako dolazili u priliku. Još neshvatljivije da su, unatoč manjku u centimetrima, Pešićevu mrežu tresli i iz vanjskih pozicija. Upravo takav pogodak bio je i njihov posljednji prije odlaska na odmor. Nakon što je Martinović zabio drugi sedmerac za smanjenje na 14:13, pola minute prije kraja prvog poluvremena, Nizozemci su tražili time-out. Akciju je završio Schagen izvana, za vodstvo Nizozemska protiv Hrvatske 15:13 nakon prvog poluvremena. Da nam je netko to ranije pričao, ne bismo vjerovali!

Steins prije sirene


U nastavku smo brzo nadoknadili zaostatak, ali je dugo trebalo da ponovno dođemo do vodstva koje nismo imali od samih početaka. Do vodstva nas je doveo Martinović pogotkom iz igre u 46. minuti, a potom su Srna i Cindrić zabili za odlazak na "plus tri". Nismo to uspjeli sačuvati. Do kraja susreta Srna je zaradio treće isključenje, Pešić se vratio između vratnica s obzirom na to da je u nastavku prigodu na vratima dobio Kristijan Pilipović. Bio je vrlo blizu obraniti sedmerac Bourgetu. Možda i najbliži od svih naših vratara na Europskom prvenstvu. Izredala su se čak četvorica, a ni jedan tijekom Prvenstva nije uspio obraniti ni jedan sedmerac. Zato je siguran i iz sedmerca, a sve više i iz igre bio Martinović. Zabio je čak 12 pogodaka. Nedovoljno! Nakon Martinovićeva pogotka za 27:25 u 57. minuti promašio je Gadža, a Glavaš dvije minute prije kraja ukrao loptu. Martinović je promašio, dojma smo, pod prekršajem. Dalo bi se štošta zamjeriti švedskim sucima, ali da se protiv Nizozemske žalimo na suđenje? Konce u nizozemskim rukama uzeo je njihov najbolji igrač, Luc Steins, inače igrač PSG-a. Zabio je za 27:26, a Gadža nije iskoristio priliku. Stavast je nakon nizozemskog time-outa pogodio za 27:27. Nakon hrvatskog time-outa u posljednjoj minuti strijelac je bio Lučin, što mu je bio tek drugi pogodak, a Steins stigao tri sekunde prije kraja zabiti za konačnih 28:28.



Krešimir Lacković
HRVATSKA 28 (13)

NIZOZEMSKA 28 (15)

BUDIMPEŠTA – MVM Dome. Gledatelja: 4000. Suci: Mirza Kurtagić i Mattias Wetterwik.

HRVATSKA: Pilipović (1+0), Pešić (4+0), Marić, Gadža 1, Gojun, Maraš, Načinović, Čupić 1, Cindrić 2, Lučin 2, Martinović 12(5), Šipić 8, Ćavar, Glavaš, Srna 2 i Jelinić.

NIZOZEMSKA: de Knegt, van Leeuwen (6+0), Stavast 1, Ten Welde 2, Blaauw, Schoenacker 1, Bourget 4(4), Sluijters, Steins 3, Benghanem 2, Schagen 4, Steins 5, Boomhouwer, Smit, Jansen 5 i Baijens 1.

SEDMERCI: Hrvatska 5(5), Nizozemska 4(4); ISKLJUČENJA: Hrvatska 6 minuta (Srna 2+2+2), Nizozemska 6 minuta (Steins 2, Stavast 2, Benghanem 2). Crveni karton: Srna (Hrvatska)

Možda ste propustili...

ČETVRTFINALE KUPA HRVATSKE ZA RUKOMETAŠE

Sesvete ovoga puta mirno kroz Zrinjevac

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana