Regija
UDRUGA ZA HRVATSKU POVJESNICU NAŠICE IZDALA KALENDAR

Fotografije i stare razglednice
svjedoče o prošlosti našičkog
trga i njegovim promjenama
Objavljeno 27. siječnja, 2022.
NAŠICE - Udruga za hrvatsku povjesnicu Našice izdala je stolni kalendar za 2022. godinu koji tematski prikazuje trg u središtu Našica.

Svaki mjesec u godini donosi jednu fotografiju ili povijesnu razglednicu našičkoga trga uz kratak opis motiva i s vremenom nastanka snimke, čime je napravljena paralela između prošlosti i sadašnjosti. Time je istaknuta dokumentarna važnost razglednica i fotografija koje zrcale prošlost mjesta i svjedoče o njegovim promjenama.

Kalendar su koncipirale, odabrale ilustracije i uvodni tekst napisale predsjednica Udruge za hrvatsku povjesnicu Našice i voditeljica Odjela muzejske knjižnice u Zavičajnom muzeju Našice Renata Bošnjaković i ravnateljica muzeja Silvija Lučevnjak, koja je i članica Udruge.

Autorice su oduševile svojom dosjetljivošću i znalačkim prikazom višestoljetne žive igre našičkog trga - prateći njegovu preobrazbu preko starih razglednica i fotografija - koji daje šarm gradu, ali je i bit njegova arhitektonskog i kulturnog razvoja.

- Suočeni s promjenama središnjeg našičkog trga, željeli smo prikazati njegov izgled od druge polovine 19. stoljeća do današnjih dana. U tom razdoblju izgled središta Našica znatnije se mijenjao četiri puta, a nekoliko je puta promijenio i naziv - istaknula je Bošnjaković. Ovaj kalendar je više nego dobrodošao podsjetnik na ono što treba pamtiti i očuvati.

Najstarija fotografija glavnog trga u Našicama načinjena je u drugoj polovini 19. stoljeća i prikazuje njegov zapadni dio, a najnovije su iz 2021. godine.

Našički je trg od svog formiranja do današnjih dana doživio mnoge promjene. Godine 1858. postavljen je visoki pil s kipom Bezgrješne Djevice Marije, a 1906. bazen s vodom oko pila. Pil je uklonjen 1947. godine, a 1976. kip Bezgrješne Djevice Marije postavljen je ispred crkve sv. Antuna Padovanskog. U središtu trga 1950. postavljena je grobnica i spomenik borcima Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, koji je 1990. uklonjen. Rekonstrukcijom 1997. godine trg je dobio fontanu, a na njegovu istočnom rubu 2000. godine podignuto je spomen-obilježje "Uskrsla Hrvatska". Novom rekonstrukcijom trga, koja je završena 2021. godine, istočni dio ovog našičkog javnog prostora obogaćen je vodoskokom i paviljonom, a zapadni je postao pješačka zona. Središnji našički trg 2012. godine promijenio je naziv iz Pejačevićevog trga u Trg dr. Franje Tuđmana.

Iz Udruge napominju da kalendar nije na prodaju, nego je podijeljen članovima i građanima.



Snježana Fridl
Najstarija fotografija glavnog trga načinjena je u drugoj polovini 19. stoljeća i prikazuje zapadni dio

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike