Novosti
BIT ĆE POSLA I ZA "ĐURU ĐAKOVIĆA"

Nabava 89 Bradleyja za 145,3 milijuna dolara
Objavljeno 26. siječnja, 2022.
Hrvatska je s Amerikancima postigla dogovor o nabavi borbenih vozila Bradley, za što će izdvojiti 145,3 milijuna dolara, objavio je u srijedu premijer Andrej Plenković.

"Postignuti su dogovori s američkom stranom u vezi s borbenim vozilima pješaštva o kojima smo govorili u proteklih nekoliko godina", objavio je Plenković o oklopnim borbenim vozilima M2A2 ODS. Ukupna vrijednost tog posla iznosi 196,4 milijuna dolara, a američka donacija iznosit će 51,1 milijun dolara, što znači da će Hrvatska uplatiti 145,3 milijuna dolara. Hrvatska će dobiti 62 borbena vozila, 22 vozila za rezervne dijelove i pet za obuku, a njihova modernizacija odvijat će se u Đuri Đakoviću u Slavonskom Brodu. Oprema uključuje automatski top od 25 mm, strojnicu kalibra 7,62 i protuoklopne rakete. Plenković je naglasio kako je ovim poslom, o kojemu se razgovara još od 2017., ispunjeno nekoliko strateških ciljeva Hrvatske - jačanje savezničkih odnosa sa SAD-om, umanjivanje cijene vozila u odnosu na prethodne pregovore i osiguran posao za Đuru Đakovića, koji bi mogao postati servisni centar "šireg spektra". Hrvatska je članstvom u NATO-u preuzela obveze da do 2026. formira srednju pješačku brigadu, što zahtijeva odgovarajuću opremu za kopnenu vojsku, rekao je premijer.

Predsjednik Republike Zoran Milanović učestalo je u posljednje vrijeme kritizirao Vladu zbog navodnog sporog rješavanja nabave vozila Bradley. H/D.Pav.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike