Novosti
NAPREDAK OVISI O MNOGO TOGA, NEMA DATUMA ULASKA

Otvoreni pregovori o članstvu u OECD-u
Objavljeno 26. siječnja, 2022.
Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) otvorila je pregovore s Hrvatskom i još pet zemalja o članstvu u tome klubu bogatih nacija. Osim s Hrvatskom, pregovori su počeli s Brazilom, Argentinom, Peruom, Rumunjskom i Bugarskom.

OECD, koji trenutno ima 38 članica, priopćio je da nema roka za ulazak, nego će napredak svake zemlje ovisiti o tome koliko se pridržava najboljih praksi organizacije i evaluaciji koju obavlja više od 20 tehničkih odbora. "Hrvatska je spremna započeti pregovore o članstvu u OECD-u. Uz šengenski prostor i eurozonu, naš prioritet je članstvo u OECD-u kojim ćemo osnažiti naše gospodarstvo i međunarodni položaj i utjecaj Hrvatske", rekao je premijer Andrej Plenković nakon vijesti o otvaranju pregovora. U srijedu je dodao kako će Vlada raditi na tome da se proces intenzivira "jer OECD ima vrlo specifičan proces pristupanja novih članova". "Ne mogu dati ciljni datum, ali učinit ćemo sve da to bude što prije", rekao je. H/D.Pav.
DALJNJE REFORME NA KORIST NARODA
Glavne vrijednosti OECD-a su osobna sloboda, demokracija, vladavina prava i zaštita ljudskih prava te otvoreno, održivo i transparentno tržišno gospodarstvo. Organizacija promiče održivi i inkluzivan gospodarski rast te borbu protiv klimatskih promjena. “Kandidatkinje će moći iskoristiti pristupni proces za daljnje reforme na korist svojih naroda, istovremeno jačajući OECD kao zajednicu predanu međunarodnom poretku utemeljenome na pravilima”, rekao je glavni tajnik OECD-a Mathias Cormann.

Možda ste propustili...

STAMBENA POLITIKA PRVI PUT U FOKUSU KAMPANJE

Problem cijena i dostupnosti stana nemoguće je ignorirati

PREDSJEDNIK HDZ-A ZADOVOLJAN KAMPANJOM

"Vlada kvazinacionalnog spasa ne bi dugo potrajala"

PRAVOBRANITELJICA ZA RAVNOPRAVNOST SPOLOVA

Kaznena prijava protiv Matanića