Osijek
KONCERT I RADNI POSJET XIII. OKRUGU BUDIMPEŠTE

Ima prostora za produbljivanje veza na gospodarskom planu
Objavljeno 27. siječnja, 2022.
Bila je ovo prigoda za sastanak dvojice gradonačelnika, Radića i Tótha

Bilo je u utorak posve ugodno biti Osječaninom u Budimpešti. Naravno da je glavni grad susjedne nam Mađarske jedno od naših omiljenih turističkih destinacija, ali ovoga puta bilo je to nešto svečanije. U Operetnom kazalištu održan je gala koncert u prigodi 30. obljetnice priznanja Hrvatske i uspostave diplomatskih odnosa s Mađarskom, sadržajno isti koncert održan je prije tjedan dana u Osijeku.



No kako Osijek s XIII. okrugom Budimpešte (radi lakše predodžbe, svaki od 23 okruga u dijelu samouprave funkcionira kao zaseban grad) njeguje prijateljstvo, koje službeno traje od 2001. godine, bila je ovo prigoda i za sastanak dvojice gradonačelnika, Ivana Radića i Józsefa Tótha. Budimpeštanski gradonačelnik je za svog osječkog kolegu, kojemu je ovo bio nastupni posjet, priredio svečano primanje u Kulturnom centru Radnóti Miklós.


Bila je to prigoda da se nakon službenog sastanka pogleda koje to sadržaje nudi ovaj Kulturni centar, tim više jer se i u našem gradu upravo oprema jedan takav. Dvije delegacije, a uz Radića bio je i Vladimir Ham, predsjednik Gradskog vijeća, izišle su s izjavom kako ima mnogo prostora za produbljivanje veza, osobito na gospodarskom planu.



Bilo je, dakle, zgodno uvjeriti se kako je to prostor s više različitih namjena. Najdojmljivija je koncertna dvorana sa 600 sjedećih mjesta. U sklopu centra od javne namjene nalaze se knjižnica i dnevni boravak koji koriste umirovljenici. Također u sklopu centra je i Rock-muzej u kojemu se čuvaju memorabilije mađarskih rokera - obilje je tu, primjerice, doniranih električnih gitara, podsjetnika na svjetske rock-zvijezde koje su nastupale u Budimpešti. Zgodno je to vidjeti jer je i u Osijeku nedavno počela oživljavati ideja o jednom takvom prostoru. U Centru se nalaze i dvije zasebne dvorane za glazbene pokuse... I, naravno, ovakav centar nudi i gastroponudu, restoran, koji je tijekom boravka osječke delegacije bio popunjen.



Gradonačelnici Radić i Tóth obišli su potom Park Osijek, koji je u samome srcu XIII. okruga Budimpešte otvoren još 2019. godine. Bila je to prigoda da se čuju njihova iskustava oko održavanja parkovnih površina. Radni dio sastanka dvojice gradonačelnika završio je razgledom nove višestambene zgrade. Od 2002. godine ovaj okrug investira u izgradnju stanova koje potom daje u najam. Do sada je izgrađeno 667 stanova, cijena najma definira se prema nekoliko kriterija (jedan je i socijalno stanje), ali se izdaju i po tržišnim cijenama. Na taj način, kažu, svjesno su intervenirali u arhitektonsko oplemenjivanje izgleda svoga okruga, ali i privlače nove stanovnike. I još nešto, od 2014. godine sve nove zgrade grade se po modelu pasivne gradnje.


Program osječke delegacije nastavljen je pak nazočnošću gala koncertu, ondje im se pridružio i župan Ivan Anušić s najbližim suradnicima. Ali i dva autobusa pretplatnika osječkog HNK-a koji su za ovu prigodu organizirano doputovali u Budimpeštu. Koncert je održan u velebnom Operetnom kazalištu.

Ovo je, dakle, bio drugi koncertni čin, prvi je održan u Osijeku, sada s ipak nešto izmijenjenim repertoarom i izvođačima, jer, kako je otkrila Dražena Vrselja, intendantica osječkog HNK-a, i u ovom slučaju korona je u oba orkestra i među solistima uzela svoj danak.

Kako su oba koncerta organizirana u prigodi obilježavanja 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i uspostave diplomatskih odnosa s Mađarskom, i ovoga puta uvodni dio pripao je diplomaciji. Goste i domaćine tako je pozdravio i Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova u Vladi RH, koji je prije svega zahvalio mađarskim prijateljima na tome što sve ovo vrijeme pomažu život i rad hrvatske narodne zajednice u Mađarskoj.


Naposljetku, kako bi se naglasila povezanost dviju zemalja, repertoar gala koncerta promišljen je kao program velikih hrvatskih i mađarskih skladatelja kao što su Jakov Gotovac, Emmerich Kálmán, Franz Lehár, Jenő Huszka, Ivan pl. Zajc, Boris Papandopulo i Vatroslav Lisinski. No i budimpeštanska je publika mogla uživati i u djelima Straussa, Offenbacha, Verdija, Brahmsa koja po zvuku, nazivu ili po važnosti čine poveznicu Hrvatske i Mađarske.



Dario Kuštro

Tóth: 20 godina prijateljstva

”Naši gradovi već više od dvadeset godina imaju dobru, izuzetno kvalitetnu suradnju. Ovaj odnos željeli bismo očuvati i dodatno produbiti gospodarske odnose. Dosad su okosnica suradnje bili kulturni i sportski programi te stručne razmjene, kao i to što smo uzajamno nazočili važnim događajima u oba grada, u Osijeku i Budimpešti”, izjavio je Tóth.

Anušić: Dobri diplomatski odnosi

”Suradnja je bitna zbog Hrvata u Mađarskoj i Mađara koji žive u Hrvatskoj. Razvijamo dobre diplomatske odnose, imamo dobru komunikaciju i projektnu suradnju na razini općina, županija i gradova, tako da je sve ovo prirodan slijed. Treba posebno naglasiti dovršetak koridora 5C, koji se upravo spaja s Mađarskom i koji će još više približiti naše dvije zemlje”, kaže Anušić.

Radić: Bolje se povezati

”Budimpešta je velika europska metropola, a veliko je i zadovoljstvo što je XIII. okrug grad prijatelj Osijeka. S gradonačelnikom smo razgovarali o tome kako funkcioniraju naši sustavi, kako se još bolje povezati te kako u okviru gospodarske diplomacije još bolje spajati osječke i budimpeštanske tvrtke radi jačanja gospodarske suradnje”, izjavio je Radić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike