Osijek
ZAVRŠILA MOLITVENA OSMINA

Zajednička molitva u kapucinskoj crkvi
Objavljeno 26. siječnja, 2022.
I ove je godine održana u Osijeku Molitvena osmina za jedinstvo kršćana, tradicionalni susret predstavnika različitih kršćanskih crkava i zajednica koji ima za cilj potaknuti vjernike na razmišljanje o crkvenom jedinstvu.

Ovogodišnja Molitvena osmina održana je u kalvinskoj crkvi, u Retfali, katoličkoj laičkoj Zajednici Molitva i Riječ, evangeličkoj crkvi u Jägerovoj ulici te pravoslavnoj crkvi Uspenija Presvete Bogorodice u Donjem gradu. Središnje je ekumensko slavlje ovog okupljanja, kako već nalaže tradicija, održano u kapucinskoj crkvi sv. Jakova, a njega je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić. Podsjetnik je to na činjenicu da je u toj crkvi 1927. održana prva sveta misa čija je nakana bila jedinstvo kršćana. Kako piše u knjižici koja je pratila ovogodišnju Molitvenu osminu, u kronici osječkog kapucinskog samostana zabilježeno kako je u samostanskoj crkvi održana "svjetska oktava molitvena pro unione omnium catholicorum et acatholicorum", sukladno tadašnjim crkvenim zakonima i običajima (monokonfesionalne naravi). O ekumenizmu u to doba nije moglo biti govora sve do Drugog vatikanskog sabora, kada Katolička Crkva mijenja svoje stajalište prema drugim kršćanskim crkvama, smatrajući ih partnerima i suputnicima na putu spasenja.

Iako su predstavnici katolika, pravoslavaca i protestanata u nedjelju zajedno stajali na oltaru kapucinske crkve, pa čak i zajedno molili, to je upravo bio taj posebni ekumenski trenutak koji se dogodio, oni ipak nisu mogli sudjelovati na zajedničkoj svetoj euharistiji ili liturgiji. Ako sada stavimo po strani to što neke kršćanske denominacije ne priznaju sakrament krštenja pripadnika drugih crkava, ono što kršćane još uvijek razdvaja jest nepostojanje tzv. interkomunije.

- Katolička Crkva priznaje sve pravoslavne sakramente, ali još uvijek nije moguće zajedničko slavljenje svete mise, odnosno liturgije. Samo u iznimnim situacijama, poput nepostojanja katoličke crkve u blizini, katolički se vjernik može pričestiti u nekoj pravoslavnoj crkvi - objasnio nam je liturgičar s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu, izv. prof. dr. sc. Zvonko Pažin.

D. Celing
Možda ste propustili...

UNIKOM I GRAĐANI PROIZVODE KOMPOST

Prošle godine Osječani razvrstali tone biootpada

POSKUPLJENJE OSJETI I GRADSKI PRORAČUN

Računi za struju narasli pet puta

DAN OTVORENIH VRATA STROJARSKE TEHNIČKE ŠKOLE

Škola koja nudi ispunjenje snova budućim majstorima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

Okupili se nakon 55 godina od mature

2

OŠTEĆENO ZELENILO NA PROMENADI I U STEPINČEVOJ ULICI

Vremešni vandal “orezuje” drveće

3

STOPOSTOTNI USPJEH UČENICE NA DRŽAVNOM NATJECANJU

”Čudo iz Osijeka” u geodeziji je bez prave konkurencije