Ekonomija
SABORSKI ODBOR ZA POLJOPRIVREDU

Do 2050. prinosi bi se mogli smanjiti i do 8 %
Objavljeno 27. siječnja, 2022.
Bitno je prilagoditi se klimatskim promjenama. Stoga radimo na 16 sustava za navodnjavanje, rekao je župan Ivan Anušić

Prvi je put Osijek bio domaćin tematske sjednice Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, održane jučer na osječkom Fakultetu agrobiotehničkih znanosti (FAZOS), na inicijativu Gorana Ivanovića i Stipana Šašlina, članova Odbora. Tema sjednice, Poljoprivreda u kontekstu klimatskih promjena i europskog Zelenog plana, iznimno je važna jer pod utjecajem klime poljoprivreda postaje sve ranjivija, istaknula je Marijana Petir, predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu.



- Temperatura raste i planet se zagrijava, što ima utjecaja i na hrvatsku poljoprivredu. Procjenjuje se da bi se prinosi do 2050. godine mogli smanjiti za tri do osam posto. Usto, suša je, prema procjenama stručnjaka i znanstvenika, bila najveći uzrok smanjenja prinosa u poljoprivredi. Štete od suše su od 2013. do 2016. iznosile tri milijarde kuna. Stoga je jedan od ključnih problema manjak vode u tlu. Klimatske promjene rezultiraju i većim brojem požara, a to dovodi do migracija životinjskih vrsta, ali i nametnika - istaknula je predsjednica Petir.


Ipak, a to je potvrdila i Europska komisija u svom strateškom dokumentu, Hrvatska upotrebljava manje pesticida od ostalih zemalja EU-a, uz Grčku i Litvu bilježimo smanjenje stakleničkih plinova (no razlog je pad stočarske proizvodnje), po biološkoj raznolikosti u vrhu smo Europske unije, a raste i udio ekološke poljoprivede u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Uz te pozitivne trendove na skupu su istaknuti i problemi, ali i inicijative vezane uz temu sjednice.

- Bitno je prilagoditi se onome što dolazi, a tu prvenstveno mislim na klimatske promjene i njihov utjecaj na poljoprivredu. Stoga radimo na 16 sustava za navodnjavanje, od kojih će četiri ili pet biti spremno za korištenje već ove godine - naglasio je Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije. Dodao je da se intenzivno radi na projektu Regionalnog distribucijskog centra, koji bi trebao biti gotov do rujna, a rad bi počeo do kraja ove godine. "Hrvatskoj je potrebno dvadesetak takvih centara, a Osječko-baranjskoj županiji tri ili četiri, jer takvi su centri iznimno važni za naše poljoprivredne proizvođače", objasnio je Anušić.


Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, objasnio je ciljeve Zajedničke poljoprivredne politike, europske strategije "Od polja do stola", europskog Zelenog plana i Strategije bioraznolikosti EU-a. Dodao je da Hrvatska poštuje propise EU-a, ali i donosi brojne mjere i inicijative. "EU treba voditi računa o specifičnostima pojedinih zemalja. Tu mislim na smanjenje emisije stakleničkih plinova. Ne podržavamo ni smanjenje poljoprivredne proizvodnje, jer bi se to negativno odrazilo na samodostatnost i kvalitetu hrane", zaključio je Majdak. Nakon završetka sjednice članovi Odbora posjetili su Poljoprivredni institut u Osijeku i poljoprivredno gospodarstvo Filakov u baranjskom mjestu Gajić, u općini Draž.



Vesna Latinović
Veza znanosti i poljoprivrednika
I ostali govornici, među kojima su bili i znanstvenici s FAZOS-a, istaknuli su važnost osuvremenjivanja poljoprivrede, jer, rečeno je, znanstvene spoznaje aktualne prije 20 godina danas to višu nisu. Istaknuo je to i prof. dr. sc. Danijel Jug predstavljajući istraživački projekt Procjena konzervacijske obrade tla kao napredne metode uzgoja usjeva i prevencije degradacije tla. Važno je upoznati poljoprivrednike sa suvremenim spoznajama, tehnologijama, digitalizacijom poljoprivrede, ali i voditi računa o zaštiti prirode.

Marijana Petir

predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu:

Pod utjecajem klimatskih promjena poljoprivreda postaje sve ranjivija. Uz zaštitu interesa poljoprivrednika, moramo raditi i na zaštiti okoliša. Stoga je ova tema iznimno važna.

Možda ste propustili...

MOGUĆNOST KARIJERE ZA VIŠE OD 500 ZAPOSLENIKA

RÜBSAM Fachkräfte nudi prave mogućnosti karijere diljem Njemačke

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

2

HRVOJE STOJIĆ, EKONOMSKI ANALITIČAR HUP-A

Turisti u Hrvatskoj troše oko 150 eura dnevno, u Italiji i Španjolskoj prosječno 250, a u Francuskoj 550

3

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora