Svijet
IZMJENE IZBORNOG ZAKONA U BIH

Palmer i Eichhorst: Vrijeme istječe, tražimo brzi dogovor o reformi
Objavljeno 27. siječnja, 2022.

Američki i europski posrednici u pregovorima o izmjenama izbornog zakona u BiH pozvali su u srijedu političare te zemlje na što brži dogovor i postizanje kompromisa o izbornoj reformi upozoravajući da vrijeme istječe jer su izbori planirani za listopad.



Posebni američki izaslanik za izbornu reformu u BiH Matthew Palmer i ravnateljica pri službi za vanjske poslove Europske unije Angelina Eichhorst u Sarajevu su počeli novi krug pregovora s predstavnicima bosanskohercegovačkih vlasti i političkih stranaka kako bi potaknuli postizanje dogovora o izmjenama izbornog zakona i ustava. Prvi sastanak održali su s članovima kolegija Zastupničkog i Doma naroda parlamenta BiH među kojima su i čelnici HDZ BiH Dragan Čović i Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović. Čović je novinarima nakon tog sastanka kazao da je zahvalan SAD-u i EU-u jer ulažu dodatne poticaje i energiju radi postizanja konačnog dogovora. Čović vjeruje da bi promjena izbornog zakona omogućila rješavanje i svih drugih otvorenih pitanja u zemlji.

Eichhorst je rekla da EU i SAD odlučno podupiru teritorijalni integritet i suverenitet BiH kao jedinstvene države i žele da se problemi u toj zemlji što prije riješe, uključujući ukidanje blokade rada središnjih tijela vlasti koju od sredine prošle godine provode dužnosnici Republike Srpske. “Sadašnja politička kriza neprihvatljiva je za sve ljude u BiH, trebala bi biti neprihvatljiva i za parlament BiH, a potpuno je neprihvatljiva za EU”, rekla je. EU poziva na trenutačni i bezuvjetni prekid blokade, a očekuje i brzu suglasnost o izbornoj reformi jer vrijeme za dogovor istječe, objasnila je Eichhorst.

Posebni američki izaslanik Palmer kazao je da je izborna reforma ključna za uspostavu jakih i učinkovitih tijela vlasti te izrazio nadu da će idućih dana biti moguće postići konačni dogovor kako bi se osigurao integritet izbornog procesa.


Dijana Pavlović
ZAJEDNIŠTVO U BRIZI ZA HRVATE U BiH
Hrvatski predsjednik Zoran Milanović poručio je u srijedu da je briga za Hrvate u BiH ustavna obveza i trajni nacionalni interes Hrvatske i zatražio je da im se zajamči legitimno predstavljanje u tijelima vlasti u toj zemlji. Pozvao je Vladu da u tome djeluju zajedno. Milanović je naveo da je Hrvatskoj i Hrvatima “važno na najdužoj, istočnoj državnoj granici imati cjelovitu, stabilnu i prijateljsku BiH koja će funkcionirati kao uređena, demokratska država triju konstitutivnih naroda: Hrvata, Bošnjaka i Srba”.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike