Kultura
PREDSTAVILA KNJIGU "S RUBOVA EKRANA"

Darija Žilić povezuje emocije i jezik
Objavljeno 26. siječnja, 2022.
Naša poznata književnica Darija Žilić predstavila je svoju novu knjigu poetskih zapisa i pjesama u prozi, pod nazivom "S rubova ekrana".

- "S rubova ekrana" moja je 15 knjiga, i u nekom kontekstu ubraja se u taj niz knjiga koje su počele s knjigom "Grudi i jagode". Nakon toga je knjiga "Pleši, Modesty, pleši", za koju sam dobila nagradu Kiklop, zatim "Muza izvan geta", za koju sam također dobila nagradu Julije Benešić za najbolju knjigu eseja u Hrvatskoj. Nekako nastojim kroz te svoje knjige, eseje, priče, baviti se upravo ljudskom egzistencijom i to kroz jezik, radeći prije toga na tom stilističkom dijelu. Povezujući emociju i jezik isto tako i mislim da su za mene bile jako važne te društvene mreže, jer doista ova knjiga povezuje to digitalno i to jezično. Znači, nastojim se nekako približiti ovom vremenu u kojem živimo. Direktno pišem čak, na ekran, tog trena kao jedna epifanija, tako da su ove pjesme i priče u prozi nastojale na taj jedan način da sublimiram svakodnevicu, da je povežem ponekad s filozofičnošću, ili pak da u nekom trenutku uhvatim trenutak dana u kojem se svi nalazimo, neko jutro, neki bljesak iz kojeg zapravo nastaje čitav taj tekst - rekla je Žilić za HTV.Čak na 180 stranica Darija Žilić otkriva nam svoj pjesnički svijet. I urednica Marijana Rukavina Jerkić naglašava da je ova knjiga svakako vrijedna čitanja. Autorica kaže kako i dalje piše te nam najavljuje i neke nove književne projekte.

- Pa meni je izišla ove godine knjiga "Sarajevski fragmenti", u Sarajevu, u Makedoniji se pojavio prijevod knjige "Pleši, Modesty, pleši". Planiram uskoro izlazak knjige "Tropizmi 4", to je knjiga eseja i kritika i isto tako u idućoj bih godini nastojala i završiti roman i prevoditi, jer bavim se dosta i prevođenjem knjiga, posebno pjesničkih. I putovati jer, evo, sve te knjige... Jako je važno da su mi ta brojna putovanja koja mi je književnost donijela, zapravo omogućila da imam neke svjetove, nove kulture - istaknula je autorica.

Žilić piše poeziju, kritiku, prozu i esejistiku, prevodi s engleskog suvremenu američku i englesku književnost te je pisala temate o suvremenom američkom ženskom pjesništvu. Krajem devedesetih bila je tajnica Hrvatskog semiotičkog društva. Objavljivala je eseje i kritičke prikaze o suvremenoj poeziji, teoriji i aktivizmu u časopisima te dala brojne intervjue. T.K.
Možda ste propustili...

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

Najčitanije iz rubrike