Dome slatki dome
UGODNA GRUPA ZA SJEDENJE I ODMOR

Igra različitim bojama i oblicima jako je važna u oblikovanju dnevnog boravka
Objavljeno 27. siječnja, 2022.

Opustite se i uživajte u svojoj novoj grupi za sjedenje. Grupa za sjedenje sastavni je dio svakog dnevnog boravka. To je prostor u kome provodimo dosta vremena, pa je važno da je dobro organiziran, udoban i atraktivan. Trendovi koketiraju s različitim stilovima, pa tako i ova grupa postaje vrlo ležerna i fleksibilna, spajajući elemente koji su do nedavno bili nezamislivi.



Veličina


Igra različitim bojama, materijalima i oblicima jako je važna u oblikovanju ovog prostora. Pri tome je potrebno voditi računa i o veličini prostora. Jako je važno da je ova zona vizualno prozračna, tj. nezasićena elementima namještaja. Stoga odaberite dimenziju trosjeda ili kutne garniture koja će biti proporcionalna površini. Trendovi nameću postavu jedne ili više foteljica, pa je preporuka uzeti manji element koji će biti dopunjen foteljicama. Upravo one stvaraju fleksibilnost ovog prostora, jer ih je lako razmještati u različite zone ili prostore, koristiti za radni kutak, kutak za čitanje ili će biti sastavni dio grupe za sjedenje. Foteljice svakao trebaju biti u retrostilu. Bojom i vrstom tkanine razlikuju se od dominantnog sjedećeg elementa. Ako ih je više, ne moraju biti povezane bojom ni oblikom, sve je dopušteno. Upravo će ovakve kombinacije stvoriti dojam ležernosti i ugode, oslobođen pravila i prepreka u kreativnosti.

Klub-stolić može biti pravokutnog ili ovalnog oblika, ali je poželjno da je sastavljen od nekoliko elemenata. Drvo, kamen, metal i staklo materijali su koji se najčešće kombiniraju. Ako su različitih visina i širina, fleksibilnost će im biti veća, a tako i mogućnosti kombiniranja.

Za čitanje


U trenu ćete stvoriti kutak za odmaranje ili čitanje koji se sastoji od izdvojene foteljice i jednog od stolića iz kompozicije, ili intimniju zonu za razgovor. Iskoristite sve mogućnosti prostora i ovakvih elemenata. Tepih vizualno formira granice prostora i daje osjećaj topline i ugode. Geometrični uzorci odlično se kombiniraju sa živim bojama, dajući prostoru intenzivan izražaj.

 
Izabela Galović Ninić, dipl. ing. arh.
Dekorativne biljke
Rasvjeta ovog prostora jako je važna za ukupan ugođaj. Velika rasvjetna tijela i samostojeće lampe nezaobilazan su element u grupi za sjedenje. Obvezno je u retrostilu, ali je način postave u prostor vrlo kreativan i dekorativan i u situacijama kada rasvjeta nije u funkciji. Zidove dekorirajte slikama, a prostor zelenilom. U trendu su biljke koje vizualno zauzimaju puno prostora, stoga nemojte štedjeti na količini bilja.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike