Dome slatki dome
VETERINARSKI KUTAK

Zadovoljniji i bolji život za kućne mačke i za nas
Objavljeno 27. siječnja, 2022.
Kućne mačke imaju neprekidan ciklus tjeranja cijele godine, a najbolji način sprječavanja neželjenih potomaka je kastracija

Nakon zimske stanke mačke koje žive vani počinju s ljubavnim zovom. Za razliku do njih, kućne mačke imaju gotovo neprekidan ciklus tjeranja cijele godine. U prirodi mačke tijekom najhladnijih mjeseci imaju stanku od parenja. Kućne mačke mogu se tjerati vrlo često, a najkraće vrijeme između dva tjeranja može biti i 21 dan. Mnogo je razloga za kastraciju kućnih mačaka - od zdravlja same mačke do lakšeg uklapanja u našu svakodnevicu. Ne treba zaboraviti ni problem pronalaženja vlasnika za neželjene mačiće. Kastracija može biti i prevencija raznih tumora i karcinoma dojki, maternice, piometre, sepse, a kod mačora raka prostate i testisa. Simptomi se teško i kasno otkrivaju, kada je teško spasiti životinju za koju su te bolesti bolne i pogubne. Danas je takva operacija rutina te mačka već istog dana, nekoliko sati nakon operacije, može sve samostalno obavljati. Vlasnik jedino treba pripaziti da životinja ne ošteti šavove koji se vade nakon sedam do deset dana.



Puno je humanije spriječiti nekontrolirano razmnožavanje koje može dovesti do napuštanja i patnje životinje. Ako se maca kastrira, učinit ćemo joj uslugu jer će moći zadovoljnije i zdravije živjeti. Mačke su u pravilu spolno zrele između šest i devet mjeseci života i tada morate donijeti odluku – sterilizirati je ili ne. Ako odlučite ne sterilizirati svoju macu, a ona izlazi, tada morate biti spremni na mogućnost da može ostati skotna. Imate li plan što ćete tada s mačićima? Nemojte se tek tako oslanjati na pretpostavku da ćete ih lako udomiti jer su udruge za napuštene životinje prepune mačića koji traže dom. Zahvat se obavlja u općoj anesteziji. Odstranjuju se jajnici te već nakon dan-dva mačka hoda, jede, spava, uredno obavlja sve funkcije pražnjenja crijeva i mjehura. Trebate imati na umu da će nekastrirani mačak obilježavati teritorij, što uključuje i vaš namještaj, vrlo neugodnim mirisom koji se teško uklanja. Zahvat nije preporučljiv ako je mačka u fazi tjeranja. Kod mačora je cijeli postupak jednostavniji jer sam zahvat odstranjivanja testisa traje oko pola sata, nakon toga mačak se odnosi kući i nema više naknadnih kontrola i vađenja konaca. Mačak prije kastracije dobiva opću anesteziju, a postupak se provodi nakon devet mjeseci života. (Veterinarska ambulanta Fury)

 
Marga Domes Čamagajevac, dr.vet.med.
Zahvat i kontrola
Mačka ne smije jesti osam sati prije operacije. Sat vremena nakon operacije mačku se može odnijeti kući. Dva dana nakon operacije mačka se donosi na prvu kontrolu te prima dodatnu dozu antibiotika, a nakon što prođe deset dana od operacije dolazi se na vađenje konaca. I starije mačke dobro podnose taj zahvat. Akcija kastracije mačaka u ambulanti Fury provest će se tijekom veljače, po cijeni od 220 kn za mačke, a za mačora 150 kn te akcija cijepljenja protiv zaraznih bolesti u iznosu od 80 kn. Za operativni zahvat treba dogovoriti termin na telefon: 031 204 747.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike