Dome slatki dome
LIJEP I ZIMI

Zima je idealno vrijeme da dobro promotrite svoj vrt
Objavljeno 27. siječnja, 2022.
Neke vrste cvijeća otporne su na mraz te se ne moraju unositi u kuću za hladnoća

Zaljubljenici u vrt koji ne žele prestati raditi na otvorenom zimi mogu promijeniti izgled balkona ili terase. Postoji nekoliko stvari koje možete raditi na otvorenom za zimskog vremena: uvelo cvijeće može se zamijeniti zimzelenim biljem poput raznih patuljastih ili običnih čempresa, lovorvišnje, biljaka kojima ne smeta hladnoća, savjetuje Gardena. Preporučuje se široka sadnja kako bi između zimzelenog bilja ostalo dovoljno mjesta za cvjetaste biljke poput kukurijeka, zimskog jasmina i proljetnice. Takve biljke mogu napraviti mjesta za proljetnice poput jaglaca, visibaba i šafrana kad završi zima.



Zima je također idealno vrijeme da pomnije promotrite svoj vrt. Tako ćete lakše i bolje isplanirati sadnju u sljedećoj vrtlarskoj godini i odabrati bolja mjesta u vrtu za osjetljivije biljke. Većina balkonskih lonaca i posuda zimi je prazna. Neke vrste cvijeća otporne su na mraz te se ne moraju unositi u kuću ni na "minus" temperaturama. Bilo da je riječ o penjačicama, grmovima ili cvjetnicama - zimi se balkonsko bilje ne smije saditi u malim loncima za cvijeće kako bi se spriječilo zamrzavanje zemlje i korijenja.

Niske temperature i prvi mrazovi izazivaju brzo hlađenje, ali i smrzavanje zemlje. Biljke većinom zaustavljaju svoj rast, no ipak postoje i one koje odolijevaju hladnim vremenskim prilikama. Biljke otporne na mraz rastu vrlo sporo te se mogu saditi gusto jedna do druge. Ako je mraz prejak, biljke ipak treba zaštititi od hladnoće ili pokrivanjem zaštitnim folijama ili platnenim zrakopropusnim vrećama. Kako se voda ne bi zadržavala u posudama i mrznula se, mora se omogućiti drenaža. Te mjere omogućuju prezimljavanje zimzelena i cvjetajućeg bilja na balkonu. Robusne i otporne na zimu su zimzelene vrste drveća. Zimzeleno drveće ima prednost jer raste sporo, lagano je za održavanje te se ubraja u dugovječno bilje. Ostale zelene zimske biljke su i bršljan i različite vrste trava. Zimzeleni grmovi iz roda erika također su omiljeni. U najpoznatije zimske cvjetnice ubraja se i snježni vrijesak koji cvate u najrazličitijim tonovima boja upravo u zimskim mjesecima. Iberis sempervirens višegodišnja je biljka koja cvjeta bijelim cvjetovima u rano proljeće. Može se uzgajati u vrtu, ali i na balkonu, u žardinijeri. Kada ne cvjeta, odlična je pozadina za druge cvjetajuće biljke.

Ako želite efektni rub vrtne staze, posadite uz nju iberis koji će ju ukrasiti pregrštom bijelih cvjetova, a ostatak godine grmićima tamnozelenog lišća. Posebno zanimljivo izgleda posađen u kamenjar. Iberis sempervirens voli sunčana ili malo sjenovita mjesta. Poslije cvjetanja obvezno ošišajte izdanke koji su cvjetali. Škarama formirajte grm. Razmnožava se iz sjemena, u kasnu jesen u plasteniku koji se zagrijava ili u veljači ako ne zagrijavate plastenik. Može se razmnožavati reznicama u kasno proljeće ili presađivanjem. Ne zahtijeva posebnu njegu. Raste do visine od 30-ak cm. Savjetuje se da oko iberisa raširite pokrivku za tlo koja će biljku štititi od isušivanja, korova i hladnoće. Najbolje raste na dobro dreniranom do blago pjeskovitom tlu, nije nužno tlo držati konstantno vlažnim, a ne zahtijeva prihranjivanje. Ako biljku želite saditi iz sjemena, pripremite zemlju za cvijeće i cvjetne posude. U posude sadite po jednu sjemenku. Postavite ga na sredinu podloge i preko njega pospite tanak sloj zemlje. Dok sjemenka još nije niknula, zalijevajte oprezno prskalicom. Biljku ne smijete uznemiriti već samo navlažiti gornji sloj supstrata. Sve posude stavite u posudu napunjenu vodom sobne temperature, ostavite nekoliko minuta u posudi dok se zemlja ne napije dovoljno vode. Potom izvadite posude i ostavite ih na svijetlom mjestu, ali ne na izravnom suncu. Cvjetne posude zatim prekrijte staklom ili navucite plastične vrećice kako bi se stvorili povoljni uvjeti za klijanje sjemena. Kada sjemenke proklijaju, postupno uklanjajte staklo odnosno plastičnu vrećicu. Postupno prozračivanje važno je kako bi se biljka naviknula na okolinu. Neka privikavanje traje oko sedam dana. Za to vrijeme redovno zalijevajte mlade biljke i pazite da zemlja ne bude mokra jer to može rezultirati truljenjem korijena. Mlade biljke možete presaditi u vrt za nekih deset tjedana, odnosno kada više ne bude bilo mraza.

Jasminka Knežević
Balkonsko bilje ne smije biti u malim posudama za cvijeće kako bi se spriječilo zamrzavanje zemlje

Lišće kao pokrov za gredice
Jesensko lišće idealan je tanki pokrov za cvjetne gredice i tlo ispod grmlja. Opalo lišće na taj način štiti tlo od hladnoće i mraza, a najviše koristi od zaštitnog sloja imaju osjetljive i mlade biljke. Pokrov od lišća možete postaviti i do pet centimetara visine ispod grmlja, a kako ga vjetar ne bi otpuhao, pospite lišće zemljom. Kod ruža je mjesto cjepljenja u blizini tla, pa ispod stabljike dodatno nasipajte zemlju.

Redovito uklanjati žute listove
Ljubičasti kelj zimi u vrtu pruža lijep izgled, pa i kada je sve pokriveno snijegom. Društvo mu mogu praviti i zeleni lisnati ili kovrčavi kelj te prokulica koji sadrže obilje vitamina. Redovito uklanjajte žute listove s biljke, a zdrave zelene možete koristiti za kuhanje. Prokulicama je potreban oslonac kako ih eventualan snijeg ili jači vjetar ne bi slomili. Vani mogu ostati cijele zime.

Ukloniti lišće hrasta i oraha
U slučaju da u blizini vrta imate stablo oraha ili hrasta, njihovo lišće svakako uklonite sa zemlje. Razlog je spoj hidrojuglon koji se izlučuje iz korijena, ali i lišća. U dodiru s tlom ili zrakom hidrojuglon oksdira u juglon što otežava klijanje, usporava rast, a neke biljke pod utjecajem njega i propadaju, pa se ovo lišće može koristiti i kao herbicid, savjetuje Agroklub.

Možda ste propustili...

ISKORISTITE VREĆICE OD ČAJA

Štite i hrane biljke

CVIJEĆE U VAZI DUŽE ĆE TRAJATI

Odrezati listove, mijenjati vodu

Najčitanije iz rubrike