Sport
PREDSTAVLJEN DAMIR MULAOMEROVIĆ

Izborniku vrijeme nije saveznik,
mora odmah pobjeđivati
Objavljeno 25. siječnja, 2022.

Dobili smo i 14. izbornika košarkaške reprezentacije Hrvatske. Damir Mulaomerović je i službeno predstavljen kao nasljednik Veljka Mršića, koji je prije nekoliko dana dogovorio sporazumni raskid i prihvatio klupsku ponudu iz Španjolske.

Nisu u HKS-u imali puno vremena za potragu, stoga je i razumljivo da su se odlučili za čovjeka koji dobro poznaje trenutni reprezentativni sustav. Mulaomerović je bio Mršićev pomoćnik, radi uz to i dobar posao u Cedeviti Junior, stoga njegov izbor ima smisla.

- Zahvaljujem novom izborniku što je prihvatio funkciju u situaciji koja nije nimalo lagana. Loše stojimo u kvalifikacijama za SP, ali poznavajući Damira kao igrača i trenera, ali prije svega kao čovjeka, poznavajući njegov karakter, posve sam siguran da će napraviti sve što je u njegovoj moći da stvari krenu u boljem smjeru - naglasio je predsjednik HKS-a Stojko Vranković.

Sjedit će Mulaomerović na dvije stolice, iako HKS od prije inzistira da izbornik bude profesionalac. No trenutne okolnosti su takve da njegov klupski angažman neće i ne smije biti upitan. Promjena izbornika dogodila se u nezgodnom trenutku, blizu su i prve službene utakmice, stoga je Mulaomeroviću potreban mir i podrška.

- Prvo želim naglasiti da treba poštovati Veljkovu odluku i zahvaliti mu na onom što je napravio, a to je prije svega plasman na Europsko prvenstvo. Ono što ćemo mi pokušati napraviti jest da se mobiliziramo i da izvučemo najbolje u ovih točno mjesec dana do utakmica sa Švedskom. Započeo sam već razgovore s igračima i mislim da će to biti dosta dobro, hoće li biti dovoljno, vidjet ćemo - rekao je novi izbornik, koji je već dobio pozitivne reakcije od igrača, među kojima su i oni koji dosad nisu bili uvijek na raspolaganju (Hezonja).

- Zvat ćemo sve. Mislim da svi oni osjećaju koliko je težak trenutak u kojemu se nalazimo, pa tako i Mario, koji ima veliku želju zaigrati. I ako postoji milimetar izgleda, on će doći, odigrati bar tu jednu utakmicu u kvalifikacijama. A on bi nam donio ekstrakvalitetu. Mislim da svi mi trebamo zaboraviti što je bilo i izvući najbolje iz onoga što imamo. S obzirom na situaciju s koronom, zaželio bih svim igračima da prije svega ostanu zdravi. Što se tiče same igre, ja ne sumnjam u te momke. Od njih će se tražiti maksimum, da daju sve od sebe. Pokušat ću sa svojim znanjem i energijom koje stvarno imam stvoriti dobru atmosferu i da momci iziđu i pokažu sve što znaju. Prije svega, fokusiramo se na tu prvu utakmicu koja je u ovom trenutku najvažnija - kaže Damir Mulaomerović, koji će premijeru imati na svom parketu. U Zagreb 25. veljače stiže Švedska, a novi izbornik odmah ima imperativ upisati pobjedu jer nas samo ona održava u utrci za plasman na Svjetsko prvenstvo. Nakon tri dana isti nas protivnik čeka u Norköpingu. Situacija je daleko od idealne, ali Mulaomerović je prihvatio izazov koji neće biti nimalo lagan.



Nino Benčina
BIOGRAFIJA NOVOG IZBORNIKA
Novi hrvatski izbornik Damir Mulaomerović (1974.) ima bogatu igračku karijeru koju je 1990. započeo u rodnoj Tuzli (Sloboda Dita, uzeo Kup). Potom je 1994. stigao u Cibonu (osvojio četiri prvenstva i dva kupa), a nakon toga igrao je za Fortitudo (Superkup), Efes Pilsen (Kup), Panathinaikos (prvak Europe 2002.), Udine, Real Madrid, PAOK, Panellinios, Olympiacos, Bruesu, ponovno Cibonu (Kup), PAOK i Zagreb (prvenstvo i dva kupa). Karijeru je zaključio 2012. godine, a godinu poslije ulazi u trenerske vode, prvi klub bio mu je matični iz Tuzle, koji je vodio u dva navrata. Na klupu Cibone sjeo je 2015., dvije godine poslije je u Prištini (dvostruka kruna), a nakon drugog odlaska iz Slobode, 2021. je u Cedeviti Junior. Bio je izbornik BiH i Kosova, a sada je prigodu dobio i na klupi Hrvatske.

Najčitanije iz rubrike