Regija
DODATAN UDARAC ZA STANOVNIKE CVELFERIJE:

Fina od 1. veljače zatvara
Poslovnicu u Drenovcima!
Objavljeno 25. siječnja, 2022.
Takvom su odlukom izuzetno nezadovoljni načelnik Josip Nasurović i župan Damir Dekanić koji će se pokušati izboriti za nastavak rada

Stanovnike općine Drenovci jutros je neugodno iznenadila obavijest  na ulaznim vratima u Poslovnicu Fine kojom obavještavaju klijente da od 1. veljače prestaju s radom, i da sve usluge Fine ubuduće mogu obaviti u Poslovnici Županja. Nakon objave poražavajućih rezultata popisa stanovništva, koji su pokazali gorku stvarnost i činjenicu da se u posljednjih deset godina broj stanovnika u istočnom dijelu županjske Posavine, kojeg čine općine Drenovci, Vrbanja i Gunja, s ukupno devet sela, smanjio za gotovo trećinu, općinski su čelnici zavapili za hitnim mjerama države kojima će se pokušati zadržati ljude koji su ostali. A zatvaranje jedine financijske institucije na tome području, u kojoj se mogao obaviti platni promet, nikako ne ide u prilog u tome i dodatni je udarac za stanovnike Cvelferije.


Načelnik općine Drenovci Josip Nasurović ogorčen je. Najavljuje da će s vukovarsko-srijemskim županom Damirom Dekanićem tražiti hitan sastanak u Ministarstvu financija i čelnicima Fine i maksimalno se zauzeti za to da Poslovnica Drenovci nastavi raditi. Napominje da je područje Cvelferije u vrlo teškoj situaciji i da s obzirom na geostrateški položaj i činjenicu da se nalazi na tromeđi Hrvatske s BiH i Srbijom, zaslužuje posebnu pažnju i tretman države, kako bi se što prije pokušali zaustaviti negativni trendovi.
- Jesu li ovo mjere kojima se nastoji potaknuti gospodarski i demografski oporavak? Pa kod nas je dosta starijih ljudi koji koriste usluge Poslovnice Fine, nemaju svi internet bankarstvo niti će ga imati. Ovo malo naših poduzetnika koji su ostali ovdje živjeti i raditi mogli su sve obaviti u Drenovcima, i nisu morali odlaziti u nekoliko desetaka kilometara udaljenu Županju. Mi smo već ostali i bez poslovnice Croatia banke i bojim se da je ovo sada jasna poruka ljudima – zaključuje Nasurović.

I vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić u utorak poslijepodne za Glas Slavonije je rekao da je izuzetno nezadovoljan takvom odlukom Uprave Fine i da će poduzeti sve potrebne korake kako do zatvaranja Poslovnice ne bi došlo. Nedopustivim smatra da se tako veliko područje ostavlja bez ikakve novčarske institucije koja bi pružala usluge stanovništvu u čak devet sela.
- Za srijedu sam dogovorio sastanak s načelnikom općine Drenovci i dat ćemo sve od sebe kako bismo se izborili za nastavak rada – kazao je župan.

Na upit Glasa Slavonije o razlozima donošenja takve odluke,  iz Ureda Uprave – Korporativnih komunikacije Fine odgovorili su nam da Financijska agencija u sklopu strateške transformacije poslovanja, pa stoga i čitave poslovne mreže, provodi aktivnosti repozicioniranja poslovnica, a početkom veljače i smanjenja njihovog broja.

“S ciljem efikasnog upravljanja troškovima donesena je i poslovna odluka o ukidanju poslovnica i ispostava čime je obuhvaćena i Poslovnica Fine u Drenovcima. Osim nje, zatvara se i poslovnica Fine u Starim Mikanovcima. Sve ostale poslovnice u županiji nastavljaju s radom“,  stoji u odgovoru.
Dodaju da će, imajući u vidu važnost društveno odgovornog poslovanja, nastaviti odgovarati na potencijalne poslovne prilike u skladu s njihovim strateškim ciljevima i financijskim mogućnostima. „Naši korisnici su nam uvijek u fokusu i stoga velikim koracima nastavljamo s digitalizacijom poslovanja kako bi cijeli niz naših usluga bio u potpunosti dostupan i elektroničkim putem“, poručuju iz Fine.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Najčitanije iz rubrike