Novosti
NAJTRAŽENIJI PROIZVOD U LJEKARNAMA

Osječki ljekarnici: Brzi antigenski testovi "idu" poput žvakaćih guma, prodamo ih i do četiristo dnevno
Objavljeno 26. siječnja, 2022.

Kako je najavila predsjednica Hrvatske farmaceutske komore Ana Soldo, u Hrvatsku ovih dana stiže između 200 i 300 tisuća brzih antigenskih testova, tako da će ljekarne u gradovima u kojima je došlo do njihove nestašice brzo biti ponovno opskrbljene tim traženim proizvodom.



Kada je riječ o ljekarnama u Osijeku i na području Osječko-baranjske županije, nestašice nije bilo, no brzi antigenski testovi izuzetno su traženi, a brojni su i građani koji stvaraju zalihe. Unatoč tome što se BAT-ovi prodaju gotovo svaki sat, količina ima dovoljno, što može umiriti građane koji će se u sljedećem razdoblju htjeti testirati tim testom za utvrđivanje novog koronavirusa.

"Malo sam se uplašila kad sam čula da je nestašica, pa sam odmah u ljekarni kupila nekoliko BAT-ova, za slučaj potrebe. Vidim da se zaraza širi nemilosrdno i svakako bih, ako bi bilo potrebe, najprije upotrijebila taj brzi antigenski test, a potom išla na PCR testiranje, na koje se sad čeka i po pet dana. U slučaju da mi BAT pokaže da sam pozitivna, do potencijalnog testiranja PCR-om ponašat ću se kao da imam koronavirus", kaže nam 43-godišnja Osječanka.

No, uvjeravaju nas u ljekarnama, nema potrebe za gomilanjem zaliha BAT-ova, ne samo zbog najave velikih količina koje stižu iz veledrogerija nego i zbog činjenice da ih je u Osijeku i dosad bilo dovoljno. "Moram priznati da su BAT-ovi jako traženi i dnevno ih prodamo 70-ak. Konkretno, prošlog tjedna prodali smo ih 380, što je velik broj u odnosu prema vremenu prije pojave omikron-varijante koronavirusa", kaže mag. Ksenija Jerković iz Ljekarni "Blekić", dodajući da su traženiji testovi "za nos" od onih kojima se virus utvrđuje s pomoću sline. Kako god, i jednih i drugih ima dovoljno, što su nam potvrdili i u nekoliko drugih ljekarni na području Osijeka. Ovisno o lokaciji ljekarne, odnosno broju stanovnika u okruženju, varira i broj prodanih BAT-ova. U jednoj ljekarni u centru tako se dnevno proda, doznajemo, i do 400 testova, a kupuju ih svi - od maloljetnika do starije populacije. "Ne pitamo za godine, nego ih prodajemo svakome tko ih zatraži. Čini mi se da ih kupuje svatko tko misli da je potencijalno zaražen koronavirusom, a da mene pitate, čini mi se da je zaražen cijeli grad", riječi su koje smo čuli u jednoj od ljekarni, kao i to da ne samo što se kupuju pojedinačno nego su BAT-ovi traženi i za cijele obitelji, pa čak i za djelatnike tvrtki. Brzi antigenski testovi, kaže naša sugovornica, prodaju se poput žvakaćih guma, a dobra je vijest da su ljekarne odlično opskrbljene i prije najave dolaska novih količina.

Valja podsjetiti i na to da je cijena brzih antigenskih testova za nazalnu uporabu 33,50 kuna, a onaj kojim se testira slina nešto je skuplji i stoji 40,50 kuna. M.Mihelić
Cijena brzih antigenskih testova za nazalnu uporabu je i dalje 33,50 kuna

Možda ste propustili...

SLOVENSKI PREMIJER

Golob vjeruje u Plenkovića

KONFERENCIJA “OBRAZOVANJE U FOKUSU”

O izazovima u obrazovanju