Novosti
PLENKOVIĆ O MJERAMA I MILANOVIĆEVIM KRITIKAMA

Širit ćemo krug naknada za socijalno ugrožene, dio tereta snosit će HEP
Objavljeno 25. siječnja, 2022.
Paket mjera kojim će država ublažiti udar na standard građana koji donosi poskupljenje struje i plina bila je jedna od tema sastanka Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, izvijestio je u utorak premijer Andrej Plenković. Dodao je kako se na sastanku razgovaralo i o ulasku Hrvatske u eurozonu te epidemiji COVID-19.

"Prvi smjer je povećanje naknada za socijalno ugrožene obitelji. Namjera je da se proširi opseg vaučera za struju i plin i da se proširi krug korištenja tih socijalnih naknada. To su naknade solidarnosti koje pomažu riješiti pitanje režija. Drugi smjer je HEP koji može preuzeti dio tereta kako bi se smanjile cijene", objavio je predsjednik Vlade i HDZ-a. "Kao i u svim krizama, kao za vrijeme Agrokora, spriječili smo propast dobavljača i OPG-ova. Sva su radna mjesta sačuvana. Kad je došla još veća ugroza, COVID kriza, pokazali smo snažnu ulogu države", rekao je. Dodao je kako HDZ-u nije prirodna intervencionistička politika, ali "su svaki put do sada pokazali da rade sve da sačuvaju standard građana". "Nastojimo naći sigurnosnu mrežu koju ćemo staviti da zaustavimo udare na standard", rekao je.

Upitan za krizu u Ukrajini i komentare predsjednika Zorana Milanovića kako se Hrvatska u to neće miješati, Plenković je rekao da je Milanović imao "napad šećera u Krašu", pa mu se činilo da sve to govori "neki ruski dužnosnik". Podsjetio je da hrvatskih vojnika u Ukrajini nema i da se kontingent iz Poljske ovih dana vratio kući. "Ja se u ime Vlade ispričavam Ukrajincima, oni su trenutno okupirani. On kaže da su korumpirani, ta izjava nema nikakve veze s Vladom", rekao je Plenković. "Mogu vam reći što je politika Hrvatske, a to je deeskalacija napetosti, sprječavanje sukoba i podrška cjelovitosti Ukrajine. To je naša temeljna pozicija", rekao je Plenković.

Na izjave predsjednika Milanovića da je Zvonimir Frka Petešić u slučaju prijave mjesta prebivališta u Salima na Dugom otoku počinio kazneno djelo, Plenković je odgovorio: "Ako znate za kazneno djelo, a ne prijavite ga, onda ga i sami činite. Pozivam njega ili mene pa da vidimo postoji li kazneno djelo ili zlonamjerna, bahata, bezobrazna politička igra", istaknuo je Plenković. Pojasnio je da je Frka Petešić Hrvat koji se rodio u Francuskoj i da nema nekretnine ni u Hrvatskoj ni u Francuskoj. D.Pav.
MILANOVIĆEVA POTPORA DODIKU
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik hrvatski je sugovornik i ne treba mu uvoditi sankcije, dok čelnik najveće bošnjačke stranke Bakir Izetbegović kupuje vrijeme kako bi se izbori u BiH mogli održati po starom izbornom sustavu koji diskriminira Hrvate, rekao je u utorak predsjednik RH Zoran Milanović. "Dodik nije etnonacionalist, nije šovinist, ne širi etničku mržnju", kazao je Milanović u obraćanju novinarima nakon posjeta Krašu. Protivi se i europskim sankcijama nalik onima kakve su Dodiku uveli Amerikanci. "Ako netko iz Hrvatske bude glasao za te sankcije, on je za mene izdajnik. Onda ću ja predstavljati Hrvatsku u Europskom vijeću," rekao je.

Možda ste propustili...