Regija
LOKALNA RAZVOJNA AGENCIJA BELIŠĆA - OD GUTMANNA DO PRISTANIŠTA

U Dječjem vrtiću "Maslačak" uskoro ponovno produženi boravak za djecu
Objavljeno 26. siječnja, 2022.
BELIŠĆE



- Lokalna razvojna agencija Grada Belišća i 2021. godinu posvetila je pripremi i provedbi projekata za Grad. Budući da je godinu obilježio manji broj novoobjavljenih natječaja, naglasak poslovanja bio je na provedbi već započetih projekata i razradi ideja za prijavu na nadolazeće natječaje - ocjenjuje prošlu godinu direktor belišćanske razvojne agencije Mario Marolin, dodajući da o broju i značenju projekata u provedbi za razvoj dovoljno govori prošlogodišnje izvršenje gradskog proračuna, gdje uz izvorni proračun od 36 milijuna kuna europski projekti predstavljaju gotovo polovinu prihoda Grada.

Najznačajniji projekt u provedbi svakako je rekonstrukcija najvažnijeg objekta industrijske baštine u gradu - Palače Gutmann i uređenje pristupnih površina, vrijedan 26 milijuna kuna. Nastavljen je i 3,3 milijuna kuna vrijedan projekt prekogranične suradnje s Gradom Barcsom i Lučkom upravom Osijek u sklopu kojega se izvodi restauracija Gutmannova parnog vlaka i njegovo opremanje interaktivnim sadržajima. Uspješno su dovršene izgradnja 4,2 kilometra duge biciklističke staze između Kitišanaca i Gata te rekonstrukcija i dogradnja Vatrogasnog i društvenog doma u Bistrincima, a krajem godine započela je izgradnja proizvodnog Poduzetničkog inkubatora u Gospodarskoj zoni kod Karašice na 730 četvornih metara vrijednog 6,3 milijuna kuna.

- Osim što pomaže Gradu i gradskim tvrtkama u pripremi i realizaciji njihovih projekata, LRA Belišća i sam je uspješan u provedbi vlastitih projekata. U studenome je, nakon dvije i pol godine rada, dovršen "CBC Clusters" - projekt prekogranične suradnje koji je LRA provodio s Gradom Somborom i još tri projektna partnera iz Hrvatske i Srbije. U Belišću je tako zaživio novi Klaster papirne industrije, strojarstva i energetike, a poduzetnicima je na raspolaganje stavljen edukacijski stroj za proizvodnju finalnih proizvoda od tissue papira. U sklopu projekta, a u suradnji s Fakultetom elektrotehničkih znanosti iz Osijeka i profesorom dr. sc. Željkom Hederićem formiran je i prvi istraživački centar za vozila i plovila na obnovljive izvore energije, što je uvertira u uspostavu novog istraživačkog centra za testiranje plovila na OIE u sklopu budućeg pristaništa za brodove na Dravi - naglašava Marolin.

Nastavljen je i rad na projektima socijalnog karaktera usmjerenima na brigu o ranjivim skupinama, poput projekta "Još jednom zaželi", a ubrzo je započeo i projekt "Zajedno za treću dob". U suradnji s Maticom umirovljenika Belišća provode se i projekti "Život u zajednici u Gradu Belišću" te "Matica – umirovljenička društvena aktivacija" kojima se nastoji unaprijediti sustav psihosocijalne podrške starijima.

Vezano za provedbu projekta "Maslačak – prijatelj djece", Marolin najavljuje da će nakon nekoliko mjeseci stanke, usluga produženog boravka u vrtiću za djecu ponovno biti dostupna jer je krajem prošle godine odobren i nastavak projekta. U njegovu sklopu organizirat će se i besplatne STEM radionice, tečajevi stranih jezika i sportske radionice. Osim toga, u LRA-u se nadaju i odobravanju projekata koji su u postupku vrednovanja, posebno onomu koji bi omogućio izgradnju novoga dječjeg vrtića u Bistrincima, pristaništa za brodove na Dravi kao i drugih infrastrukturnih projekata.

Lidija Aničić
26

milijuna kuna vrijedna je obnova Palače Gutmann

Možda ste propustili...

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

Najčitanije iz rubrike