Crna kronika
ODBIJAJUĆA PRESUDA ŽUPANIJSKOG SUDA U OSIJEKU

Nije dokazano da je prodao jointe
Objavljeno 26. siječnja, 2022.
Županijski sud u Osijeku u utorak je na svojim službenim stranicama objavio presudu od 9. studenoga prošle godine kojom je 21-godišnji Osječanin oslobođen od optužbe da je djetetu prodavao drogu, i to zbog nedostatka materijalnih dokaza. Vijeće za mladež osječkog Županijskog suda odbilo je optužbu protiv 21-godišnjaka kojom ga se teretilo da je od početka 2019. pa sve do mjeseca iste godine, u Strossmayerovoj ulici u Osijeku, u blizini ugostiteljskog objekta, znajući da nema navršenih 18 godina života, dječaku u tri navrata prodao marihuanu u količinama od po gram za po 100 kuna. U optužnici se navodilo kako je marihuana u sebi sadržavala više od 0,3 posto tetrahidrokanabinola, koji se nalazi na popisu psihotropnih tvari i biljaka. Optužnicom se mladića teretilo da je neovlašteno djetetu prodao tvar koja je propisom proglašena drogom.

U obrazloženju presude navodi se kako je Županijsko državno odvjetništva u Osijeku 9. listopada 2020. podnijelo optužnicu protiv Osječanina, no zamjenica Županijskog državnog odvjetnika je nakon početka rasprave, a u završnoj riječi na raspravi 9. studenog 2021. izjavila da odustaje od optužbe protiv sada 21-godišnjaka. Naime, tijekom postupka nema materijalnih dokaza da je počinio kazneno djelo za koje se tereti optužbom. Dokaza nije bilo ni iz iskaza ispitanog svjedoka kojem je navodno drogu prodao ni iz obrane optuženog Osječanina.

- S obzirom na navedeno, sud je na temelju zakonskih propisa kao u izreci donio odbijajuću presudu. U odnosu prema troškovima kaznenog postupka odlučeno je da troškovi kaznenog postupka padaju na teret proračunskih sredstava s obzirom na to da je donesena odbijajuća presuda - navodi se u obrazloženju presude Županijskog suda u Osijeku. Na navedenu presudu nezadovoljna stranka imala je pravo žalbe u roku od petnaest dana računajući od dana primitka ovjerenog prijepisa. Žalba se podnosi pisanim putem u četiri primjerka preko osječkog Županijskog suda, Visokom kaznenom sudu Republike Hrvatske.

Međutim, teško da će se itko na presudu žaliti jer tužiteljstvo dokaza nikakvih nema, a mladi Osječanin oslobođen je od bilo kakve odgovornosti iako je njegov slučaj završio na sudu nakon podizanja optužnice.

S.Lacić
Možda ste propustili...

NOVE ŽRTVE KIBERNETIČKIH KRIMINALACA

Lažne SMS poruke stajale ih tisuća eura

NA PODRUČJU OPĆINE STARA GRADIŠKA

Pronađeno tijelo nepoznate osobe u šumi

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAKON OČEVIDA SLIJEDI KRIMINALISTIČKA ISTRAGA

Potvrdilo se ono na što se od početka sumnjalo, požar u hali HŽ-a je podmetnut

2

MLADOM DILERU PRIJETI ZATVORSKA KAZNA

Nabavio ecstasy i marihuanu za prodaju na norijadi, optužen je

3

NA PODRUČJU OPĆINE STARA GRADIŠKA

Pronađeno tijelo nepoznate osobe u šumi