Crna kronika
ŠESTERO OPTUŽENIH NAGODILO SE S USKOKOM

Zatvor i uvjetne kazne za palež vikendice Ortynskog
Objavljeno 25. siječnja, 2022.
Suđenje je četvrti put trebalo krenuti iz početka, no sve je završilo sporazumom

Šest osoba kojima se sudilo za palež vikendice bivšeg državnog odvjetnika Radovana Ortynskog priznalo je krivnju i nagodilo se s Uskokom. Svi su na početku suđenja tvrdili da nisu krivi, osim pokojnog Milana Bulata, a nakon brojnih odgoda suđenje je jučer četvrti put trebalo krenuti iz početka. No u utorak je na osječkom Županijskom sudu sve bilo gotovo - na temelju sporazuma stranaka.



Čepinčanin Dragan Baković - Bambur osuđen je na tri godine i šest mjeseci zatvora. Jasimni Huzanić izrečena je djelomična uvjetna osuda, u zatvor će na godinu i tri mjeseca, a dio kazne od godine i pet mjeseci zatvora neće se izvršiti ako u roku provjeravanja od četiri godine ne počini novo kazneno djelo. Mario Tolić osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od godine i šest mjeseci. Ivo Jerić osuđen je na godinu dana zatvora, uvjetno na četiri godine, a Zdenko Ivanković u zatvor će na osam mjeseci te mu se dio izrečene kazne zatvora u trajanju od osam mjeseci neće izvršiti ako u roku od pet godina ne počini novo kazneno djelo. Robert Flačer je osuđen na 11 mjeseci zatvora, no u zatvor neće jer mu je kazna zamijenjena radom za opće dobro.

Prema istoj presudi, Baković, Huzanić i Tolić obvezani su na solidarno plaćanje prema imovinskopravnom zahtjevu oštećenog trgovačkog društva A.O. u iznosu od 101.646,80 kuna. Baković mora platiti troškove postupka u iznosu od 300.000 kuna, a svi ostali optuženici u iznosu od po 70.000 kuna.

- S obzirom na to da su optuženici potpisali izjave za donošenje presude na temelju sporazuma stranaka s Uskokom, kao i sporazume na osnovi kojih se očekuje izbor i odmjeravanje blaže kazne, sud nije mogao utjecati na izbor vrste i visine kaznene sankcije, a s kojima su se, iako to nije bilo potrebno, suglasili i oštećenici - doznajemo od Miroslava Rošca, glasnogovornika Županijskog suda u Osijeku.

Među optuženima je bio i Milan Bulat, koji je u svibnju prošle godine pronađen mrtav. Navodno se radilo o samoubojstvu, a njegova je braniteljica u uvodnom govoru rekla kako će dokazati da je Bulat vikendicu Ortynskog zapalio sam, "što je detaljno iznio u svojoj obrani, gdje je iznio svoje motive i razloge", navela je braniteljica sada pokojnog Bulata.

Optužnicom se Dragana Bakovića teretilo da je od siječnja 2017. do svibnja 2018. na području Osijeka, Brača, Omiša, Splita, Makarske, Bosne i Hercegovine te Njemačke u zajedničko djelovanje povezao Bulata, Huzanićku, Tolića i još najmanje jednu osobu da bi zapalili vikendicu u vlasništvu Radovana Ortynskog u Postirama, na otoku Braču. Tužitelji su smatrali da su Bulat i najmanje još jedan muškarac 1. travnja 2017. zapalili vikendicu Radovana Ortynskog, a šteta je bila veća od 200.000 kuna.

Pri podmetanju vatre došlo je do eksplozije i požara, u kojima je Bulat teško ozlijeđen. Baković je povezao Jerića, Ivankovića i Flačera. Oni su zajedno s Huzanićkom i Tolićem sudjelovali u evakuiranju i skrivanju Bulata, kao i u financiranju njegova liječenja i skrivanja u BiH i Njemačkoj.



Sandra Lacić
AKCIJA "LIGNJA"
U svibnju 2018. u velikoj akciji Uskoka i policije pod kodnim nazivom “Lignja”, uhićeno je šest aktera ove priče u Osijeku, Zagrebu i Rijeci te privedeno pod jakim policijskim nadzorom na Županijski sud Osijek. Jasmina Huzanić nije bila među uhićenima, nego je za nju navedeno da nije dostupna hrvatskom pravosuđu. Međutim, Huzanić je već drugog dana krenula iz Njemačke u Hrvatsku, a s obzirom na to da je Uskok za njom raspisao tjeralicu, uhićena je na granici i sprovedena u osječki zatvor. Na prvom ispitivanju većina uhićenih branila se šutnjom. Teretilo ih se za kaznena djela zločinačkog udruživanja, dovođenja u opasnost života i imovine u okviru zločinačkog udruženja, pomaganja, poticanja kaznenog djela, pomaganja počinitelju kaznenog djela...

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRIVEDEN JE

Pijan udarao ženu na ulici

2

SUDARI I SLIJETANJA S CESTE DILJEM SLAVONIJE

Zbog neopreza vozača u više nesreća ozlijeđeno 11 osoba

3

PIJANI VOZAČI “AKTIVNI” ZA VIKEND

Visoke kazne ne sprječavaju ih da počnu voziti