Mozaik
VOZIO JE 417 KM/H

Policija istražuje suludu jurnjavu češkog tajkuna
Objavljeno 26. siječnja, 2022.
Vožnja je snimana na dijelu njemačke autoceste gdje nema zabrana, no utrkivanje je zabranjeno

Testiranje superbrze jurilice ipak neće ostati u ugodnom sjećanju češkog tajkuna Radima Passera. Njemačka policija pokrenula je istragu protiv češkog multimilijunaša koji je njemačkom autocestom vozio 417 kilometara na sat, i poslije se time hvalio na YouTubeu. Iako na određenom dijelu njemačkih autocesta nema ograničenja brzine, utrkivanje je zabranjeno.



Prema njemačkim zakonima i tzv. pojedinačna utrka zabranjena je ako se vozač "neprilagođenom brzinom, grubo kršeći pravila i neobazrivo vozi u cilju postizanja najveće moguće brzine", priopćila je policija u Magdeburgu. Na videosnimci, koju je češki građevinski poduzetnik Radim Passer postavio na svoj YouTube kanal, vidljivo je kretanje sportskog automobila Bugatti Chiron njemačkom autocestom A2 s tri trake (plus zaustavna) od Berlina prema Hannoveru i postizanje brzine do 417 km/h. Radi se o "neodgovornoj i opasnoj vožnji", iako ograničenja nema.

- Vozač se smije kretati onom brzinom pri kojoj je moguće upravljati automobilom - stoji u priopćenju policije. "Vožnja više od 400 km/h izuzetno je opasna, između ostaloga i zbog vrlo velike duljine kočenja koja pri ovim brzinama raste eksponencijalno, a ne linearno", rekao je njemački stručnjak za cestovni promet Ferdinand Dudenhoeffer. On se zapitao smije li se multimilijunašima dopustiti "da se zabavljaju na njemačkim autocestama i tako dovode u opasnost tuđi životi".

Njemački proizvođači sportskih automobila, poput BMW-a, Mercedesa ili Audija, još su se 1987. dobrovoljno obvezali na automatsko ograničenje brzine u svojim automobilima na 250 km/h. Radim Passer obogatio se na tržištu nekretnina i, prema češkom izdanju časopisa Forbesa, ‘težak‘ je oko 305 milijuna dolara. H
Najčitanije iz rubrike