Novosti
KONCERT I SUSRET U MAĐARSKOJ

Za još bolju suradnju Osijeka i Budimpešte
Objavljeno 25. siječnja, 2022.
Budimpeštanski Operetni teatar u utorak je bio domaćin gala koncerta "On the Bridge of Music", na kojemu je uz domaćine sudjelovao i orkestar te solisti HNK-a u Osijeku.

Kako Grad Osijek njeguje prijateljske odnose s XIII. okrugom Budimpešte, bila je ovo prigoda i za posjet gradonačelnika Osijeka, Ivana Radića, gradonačelniku XIII. okruga Budimpešte, dr. Józsefu Tóthu. U Radićevoj pratnji bio je i Vladimir Ham, predsjednik Gradskog vijeća Osijeka, a na sastanku se razgovaralo o nastavku suradnje dvaju prijateljskih gradova, sportu, kulturi, sveučilišnoj suradnji, turizmu, mogućnostima uspostave gospodarske suradnje, zaštiti okoliša… "S dva mađarska grada veže nas prijateljstvo, Pečuh je prvi grad prijatelj Osijeka, a s XIII. okrugom Budimpešte nas veže prijateljstvo duže od dvadeset godina. Ovdje smo razgovarali o tome kako bismo još više produbili postojeću suradnju", izjavio je nakon susreta Radić, a Tóth je naglasak stavio na produbljivanje gospodarske suradnje jer vrlo dobro poznaje Osijek i drago mu je da Radić najavljuje novi uzlet Osijeka.

Nakon sastanka domaćini su obišli park koji u ovom okrugu nosi ime Osijeka, ali i tamošnji Kulturni centar. Poznato je kako se osječki Kulturni centar još uvijek oprema, pa je ovo bila prigoda vidjeti budimpeštansko iskustvo s takvim objektom. D.Kuštro
OBLJETNICA DIPLOMATSKIH ODNOSA
Istovjetni koncert održan je i 18. siječnja u Osijeku, kada su gosti bili solisti i orkestar budimpeštanskog Operetnog teatra. Oba koncerta organizirana su u povodu 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i uspostavljanja diplomatskih odnosa s Mađarskom. Repertoar koncerta promišljen je kao program hrvatskih i mađarskih skladatelja (Gotovac, Emmerich Kálmán, Franz Lehár, Jenő Huszka, Ivan pl. Zajc, Boris Papandopulo i Vatroslav Lisinski), kako bi se još više naglasila povezanost dviju zemalja i važnost samoga događaja.

Možda ste propustili...