Novosti
EUROPSKI REVIZORSKI SUD

Članice Europske unije znatno kasne s uvođenjem 5G mreža
Objavljeno 26. siječnja, 2022.
Države članice EU-a znatno kasne s uvođenjem 5G mreža, čime se dovodi u pitanje ostvarenje EU ciljeva u području pristupa i pokrivenosti 5G-om te je potrebno stvoriti novi poticaj za ubrzanje uvođenje tih mreža u EU-u, poručili su iz Europskog revizorskog suda (ECA) u izvješću o implementaciji sigurnih 5G mreža u Europskoj uniji.

Revizori EU-a u izvješću objavljenom u ponedjeljak procjenjivali su je li potpora EU-a državama članicama učinkovito pridonijela postizanju pravodobne implementacije sigurnih 5G mreža u svim zemljama EU-a te su pozvali na stvaranje novih poticaja za 5G mreže, kao novog svjetskog bežičnog standarda za mobilne mreže." Istodobno je potrebno uložiti dodatne napore u rješavanje sigurnosnih pitanja u vezi s uvođenjem 5G mreža na dosljedan i usklađen način", smatraju revizori. Podsjećaju kako su 5G usluge nužne za širok raspon aplikacija koje se upotrebljavaju u brojnim sektorima gospodarstva EU-a i svakodnevnom životu građana. Revizori ECA-e su procijenili da bi doprinos 5G mreža BDP-u Europske unije u razdoblju 2021.- 2025. mogao dosegnuti do 1 bilijun eura, uz potencijal za otvaranje ili preobrazbu do 20 milijuna radnih mjesta. Ipak, upozoravaju da 5G mreže, osim što donose brojne mogućnosti za rast, donose i određene rizike - od ograničenog broja dobavljača koji mogu uspostaviti 5G mreže i njima upravljati, što dovodi do veće ovisnosti o takvim dobavljačima, pa do većih rizika povezanih s utjecajem "neprijateljskih državnih aktera".

Podsjećaju da je Europska komisija u akcijskom planu iz 2016. odredila 2025. kao godinu roka za uvođenje 5G mreža u svim gradskim područjima i duž glavnih prometnih pravaca u EU-u, a u ožujku 2021. utvrdila i dodatnu ciljnu vrijednost, tj. pokrivenost cijelog područja EU-a 5G mrežama do 2030. H
OCJENA ZA HRVATSKU
U izvješću ECA-e o 5G mrežama u EU-u navodi se da samo četiri članice - Cipar, Litva, Malta i Portugal - nisu ispunile prijelazni cilj za 2020. prema kojemu najmanje jedan veliki grad treba imati pristup 5G mrežama, ali i da mnoge zemlje EU-a ne ostvaruju zadovoljavajući napredak u uvođenju 5G mreža. Stoga se, prema procjenama EK, očekuje vjerojatnost ostvarenja cilja u EU za 2025. i to u 16 zemalja EU-a, od kojih je u 11 ta vjerojatnost ostvarenja na “srednjoj razini” - Austrija, Češka, Estonija, Njemačka, Irska, Litva, Malta, Nizozemska, Poljska, Portugal i Slovenija, dok je u ostalih pet ta vjerojatnost “mala” - Belgija, Bugarska, Hrvatska, Cipar i Grčka.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike