Mozaik
ODRŽAN ŽDRIJEB OVOGODIŠNJIH POLUFINALNIH VEČERI EUROSONGA U TORINU

Hrvatska će nastupiti 10. svibnja
Objavljeno 25. siječnja, 2022.
Nekadašnje sjedište prvog parlamenta ujedinjene Italije, a danas Muzej antičke umjetnosti, prekrasna Palazzo Madama mjesto je u kojem se jučer u podne održao ždrijeb za polufinala Eurosonga 2022. Kao što je to običaj od 2013. godine, krajem siječnja se održava ždrijeb tijekom kojeg voditelji izvlače dijelove polufinala u kojima će nastupati zemlje iz polufinala (ove godine njih je 36), te u kojim polufinalima će glasovati izravni finalisti (njih pet: Italija, Francuska, Njemačka, Španjolska i Velika Britanija). Ove je godine zadatak izvlačenja zemalja i vođenja ceremonije pripao Carolini Di Domenico, glasnogovornici talijanskog žirija na Eurosongu 2021., i Mariju Acampi, RAI-jevu komentatoru Dječjeg Eurosonga koji je uskočio umjesto Gabrielea Corsija (zbog pozitivnog testa na COVID-19).

Jučerašnji je događaj ujedno bio i središte službene primopredaje ključeva domaćinstva, tzv. Insignije. Uz novi dodatak iz Rotterdama, koji je napravljen 3D printerom, roterdamski gradonačelnik Ahmed Aboutaleb i službeno je dao ključeve domaćinstva svom kolegi iz Torina Stefanu lo Russu, i to pod budnim okom dijela članova Referentne grupe.

Rezultati izvlačenja koje je uslijedilo nakon prigodnih govora gradonačelnika i turističkog filmića o ljepotama Torina donijeli su plasman Hrvatske u prvo polufinale koje će se održati 10. svibnja, a naša će predstavnica nastupiti u drugom dijelu večeri, odnosno 11. po redu. Naši će konkurenti te večeri biti: Albanija, Bugarska, Latvija, Litva, Moldavija, Nizozemska, Slovenija, Švicarska, Ukrajina, Armenija, Austrija, Danska, Grčka,Island, Norveška, Portugal i Rusija. Od izravnih finalista u prvom polufinalu glasuju i Francuska i Italija.

U drugom finalu 12. svibnja natjecat će se: Australija, Azerbajdžan, Cipar, Finska, Gruzija, Izrael, Malta, San Marino, Srbija, Belgija, Crna Gora, Češka, Estonija, Irska, Poljska, Rumunjska, Sjeverna Makedonija i Švedska. Te, pak, večeri od izravnih finalista glasuju Njemačka, Španjolska i Velika Britanija.

Zanimljivosti koje izdvaja portal eurosong.hr: prvi put od 2017. Latvija nastupa u 1. polufinalu, prvi put od 2015. Cipar nastupa u 2. polufinalu, prvi put od 2015. Danska nastupa u 1. polufinalu i prvi put od 2017. Izrael nastupa u 2. polufinalu. T.Kvorka
Možda ste propustili...

NATJEČAJ INMUSIC BREAKTHROUGH POWERED BY EUROPAVOX

Zasviraj na omiljenom festivalu!

JOŠ JEDNO VELIKO GLUMAČKO IME U EKRANIZACIJI SUPERPOPULARNE VIDEOIGRICE

Keanu Reeves posudit će glas Shadowu

Najčitanije iz rubrike