Sport
SENIORSKE ODBOJKAŠKE IZABRANE VRSTE DOBILE NOVE IZBORNIKE

Nakon talijanskog dvojca na klupama su Turčin i Francuz
Objavljeno 25. siječnja, 2022.

Nije dugo trebalo da doznamo tko je novi izbornički dvojac na klupama seniorskih odbojkaških reprezentacija Hrvatske. Na njima više ne sjede talijanski stručnjaci, ali stranci će i dalje voditi brigu o našim najboljim vrstama.



Hrvatski odbojkaški savez nije se odlučio dati povjerenje nekom od domaćih trenera, nije bilo ni potrebe jer iskustva s Talijanima bila su pozitivna. No oni su se odlučili na neke nove izazove, a HOS je njihove nasljednike pronašao u Turčinu i Francuzu. Odbojkašice je preuzeo Ferhat Akbaš, mladi trener koji iza sebe već ima zapaženih rezultata. Počeo je kao statističar u Galatasarayu i Turk Telekomu, da bi ulogu pomoćnog trenera obnašao u Kini gdje je osvojio i naslov prvaka (Evergrande). Uslijedio je povratak kući, gdje je bio prvi asistent u Vakifbanku i ženskoj reprezentaciji, koju je i prvi put nakratko samostalno i vodio. S 28 godina uzeo je 2014. naslov u Europskoj ligi. Potom je bio pomoćnik u japanskoj reprezentaciji, a prvi samostalni klupski posao dobio je u CSM-u iz Bukurešta s kojim je postao rumunjski prvak. U sezonama 2019-/20. i 2020./21. bio je prvak Poljske s Chemik Policeom, a potom je preuzeo Eczacibasi, a od 2022. i Hrvatsku.

- Hrvatska je iznimno snažna zemlja s odličnom odbojkaškom organizacijskom strukturom i igračicama punim potencijala. Ove sezone igramo Europsku ligu, Mediteranske igre i Challenger Cup. Nakon toga vidjet ćemo hoćemo li igrati kvalifikacije za EP, a uz to cilj nam je popraviti i FIVB renking - rekao je Akbaš nakon što je imenovan izbornikom ženske reprezentacije Hrvatske gdje je naslijedio Daniele Santarellija, koji je preuzeo Srbiju.

A naše odbojkaše preuzima francuski stručnjak, 45-godišnji Cedric Enard, koji nam stiže nakon Emanuele Zaninija. Trener je odbojkaša Berlina od 2018., gdje se već naosvajao trofeja (dvostruka kruna prošle sezone). Bio je i prvak Francuske (Tours), te pomoćnik u reprezentaciji. Prošle sezone sjedio je na klupi Estonije, s kojom je na EP-u izgubio od Hrvatske u pet setova u Talinu.

- Moj izazov je prenijeti svoje najbolje znanje. Želja mi je nastaviti s rastom momčadi u kojoj ima dosta igrača s iskustvom, ali i podosta mladih, talentiranih odbojkaša. Stoga je moj najveći izazov dosegnuti maksimum s tom kombinacijom. Cilj je nizati pobjede na svim natjecanjima i izgraditi momčad koja pobjeđuje - rekao je Enard. Službeni debiji stižu na proljeće za oba trenera, ne preostaje nam ništa drugo nego poželjeti im sreću i uspjehe. N. Benčina
Hrvatski odbojkaški savez ponovno nije odlučio dati povjerenje nekom od domaćih trenera

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike