Sport
U GRADSKOM VRTU SLAŽU KOCKICE ZA VELIKE STVARI

Bjelica: Neki klubovi iz HNL-a ne smiju nam prodavati igrače
Objavljeno 25. siječnja, 2022.
- Pritisak me prati cijelu karijeru i tjera me da budem još bolji - kaže Caktaš

NK Osijek predstavio je dva igrača koja su se momčadi pridružila tijekom priprema u Poreču. Jedan od njih, Mijo Caktaš, pompozno je dočekan jer bi trebao biti veliko pojačanje, a drugi, Vinko Petković, stigao je tiho, ali je vrlo ambiciozan.



Razlog zbog kojeg su dovedeni je jasan - Nenad Bjelica želio je povećati vatrenu moć svoje momčadi, koja jesenas jednostavno nije bila na željenoj razini.

- Drago mi je što smo uspjeli dovesti dva kvalitetna igrača poput Mije i Vinka te vjerujem kako će nam obojica pomoći u ostvarivanju naših visokih rezultatskih ciljeva. O Caktašu ne treba trošiti riječi. Ljetos ga nismo uspjeli dovesti, ali sada je tu i sretan sam zbog toga. Što se Petkovića tiče, njegov je najveći adut brzina na krilnim pozicijama, a već je u pripremnim susretima pokazao kako ima kvalitetu za igranje u Osijeku - rekao je Bjelica.

Naviknuo na pritisak


Mijo Caktaš jedno je od najvećih imena koje je Osijek doveo u svoje redove u povijesti HNL-a. Posve je jasno što se očekuje od čovjeka koji je u našem prvenstvu dosad zabio 81 pogodak. Bjelica, navijači i svi kojima je Osijek pri srcu vjeruju kako će Mijo efikasnost bijelo-plavih podignuti na razinu više. S obzirom na to da je najveći dio svoje karijere igrao u Hajduku, Mijo je naučio igrati pod pritiskom.

- Pritisak me prati kroz cijelu moju karijeru i nemam problem s njim. Baš suprotno, to me uvijek tjeralo da budem bolji. Nadam se da ću opravdati sva ta očekivanja koja od mene imaju struka i navijači. Veseli me što se imamo za puno toga boriti ovog proljeća i zato jedva čekam da sve počne - rekao je Caktaš.

Jasno, pitanje koje navijače najviše žulja jest - hoće li ga vidjeti na djelu odmah na proljetnoj premijeri protiv Slaven Belupa.

- Posljednji susret odigrao sam prije dva tjedna, dakle, tjelesno sam u dobrom stanju, bez obzira na to što me zaskočila bolest prije nego što sam došao u Osijek. No trenirao sam koliko sam mogao i u tim okolnostima, pa mislim kako sam spreman za igru. O ostalom će odlučiti trener.

Uvijek je važna i brzina prilagodbe na novu sredinu i zahtjeve koje će pred njega postaviti Bjelica. No Caktaš zna što mu je posao.

- HNL jako dobro poznajem i s te strane prilagodbe i nema. Možda će mi trebati malo vremena kako bih pohvatao zahtjeve u igri, ali zna se koja je moja najveća igračka kvaliteta. Moj prvi zadatak je zabijati pogotke, a sve ostalo ću pohvatati u hodu.

Iako je u HNL-u ostavio dubok trag, Mijo još uvijek nije osjetio slast osvajanja naslova prvaka. S Osijekom mu se pruža prilika za popunjavanje te "rupe" već ove sezone.

- Svi mi igramo kako bismo osvajali trofeje. Osijek je u igri za oba, a ja ću dati sve od sebe kako bismo nešto osvojili. Prvenstvo je vrlo izjednačeno i neizvjesno, ali ne trebamo razmišljati o drugima, nego samo o nama i našim igrama - zaključio je Caktaš, koji je "zadužio" dres s brojem 11.

- Nema posebnog razloga zašto sam izabrao taj broj. Nikada se nisam opterećivao brojevima na dresu. Jednostavno, taj je bio slobodan i uzeo sam ga.

Zašto je dobio jedanaesticu kroz šalu je objasnio Bjelica:

- To mu je kazna što ljetos nije došao k nama.

Borac Petković


Vinko Petković, pak, došao se žestoko potući za svoje mjesto pod suncem u Gradskom vrtu. Svjestan je kako kreće iz "drugog reda", ali, bar po riječima, nema problema sa samopouzdanjem.

- Težak je bio moj igrački put, u kojem sam se uvijek borio za mjesto u momčadi, a sada kada sam napravio najveći iskorak u svojoj karijeri, nemam se namjeru opustiti. Vjerujem u sebe, jer da nije tako, ne bih ni dolazio u ovako jaku konkurenciju kakva je u Osijeku. Vjerujem kako će moje igračke karakteristike, brzina i okomitost napadanja na suparnička vrata, biti Osijeku od koristi. Dosad sam uvijek igrao u momčadima koje su se borile za opstanak, pa vjerujem kako ću uz kvalitenije suigrače i ja biti bolji. Već sam u pripremnim utakmicama koje sam odigrao osjetio što znači igrati u jakoj momčadi jer sam se bez problema našao u tri-četiri prilike za pogodak u maloj minutaži. Želim se nametnuti i razveseliti navijače - zaključio je Petković.



Dalibor Keler
BJELICA: Moramo tražiti u inozemstvu
- Sasvim smo blizu realizacije dovođenja jednog zadnjeg veznog. Tražimo još lijevog beka te centralnog ili krilnog napadača, a uglavnom gledamo prema inozemstvu jer u HNL-u nam neki klubovi ne smiju prodati igrače ili njihova kvaliteta ne odgovara našim standardima. Zato više gledamo prema inozemstvu i nadamo se kako ćemo pronaći kvalitetna rješenja.

CAKTAŠ: Znam zašto sam došao ovamo
- Ne želim davati obećanja kada je u pitanju broj pogodaka koji želim postići u proljetnom dijelu sezone. Nikada se nisam opterećivao brojkama jer time si samo stvaraš nepotreban dodatni pritisak. Znam zašto sam doveden ovamo, a i zna se koja je moja najveća kvaliteta. To je realizacija, ali jedini mi je cilj pružati maksimum na terenu i pomoći momčadi u ostvarivanju rezultatskih ciljeva.

PETKOVIĆ: Ovo je momčad za trofeje
- Oduševljen sam svime što me dočekalo u Osijeku. Odlično se radi, suigrači su toliko gladni pobjeda i uspjeha da stvarno ne vidim razlog zbog kojeg na kraju ove sezone trofeji ne bi završili u Gradskom vrtu. Želim dati svoj doprinos u velikom ostvarenju, vjerujem da sam to sposoban učiniti jer u suprotnom ne bih ni došao u Osijek. Za početak se samo želim nametnuti treneru Nenadu Bjelici.

Možda ste propustili...

OSASUNA ŠPANJOLSKI KLUB

Budimir će biti spreman za EP

PAKET24 PREMIJER LIGA ZA RUKOMETAŠE

Poraz Osijeka, borba za opstanak se komplicira

HRGOVIĆ SE PRIPREMA ZA 1. LIPNJA

Meč će trajati nekoliko rundi

Najčitanije iz rubrike