Sport
TRENER GODINE: SAŠA ŠEŠUM

Vrhunac sezone bio je
doček u Gradskom vrtu
poslije bronce u Tallinnu
Objavljeno 25. siječnja, 2022.
Za atletski klub Slavonija-Žito prošla je godina ponovno bila uspješna, osvojene su brojne medalje na državnim, ali i međunarodnim natjecanjima, što je rezultiralo i pojedinačnim priznanjima. Tako je Hrvatski atletski savez izabrao Dominika Škorjanca za najboljeg hrvatskog juniora u 2021. godini, a Udruga hrvatskih atletskih trenera za najuspješnijeg trenera godine za mlađe juniore proglasila je Sašu Šešuma.

On je u osječkom klubu trener za sprinterske discipline te dionice od 400 m i 400 metara prepone za kadete, mlađe juniore i juniore te je i trener najperspektivnijeg osječkog atletičara Škorjanca, koji se lani okitio europskom juniorskom broncom na 400 m s preponama na EP u Tallinnu za svoj uzrast. Šešum je sa Škorjancem sudjelovao i na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Nairobiju, gdje je osvojeno deveto mjesto u istoj disciplini. Jasno je kako su upravo ta dva velika natjecanja, u Estoniji i Keniji, najveći dometi Škorjanca lani, pa tako i njegova trenera.

- Svakako je vrhunac sezone bio EP s Dominikom, pa nakon toga i SP. Bilo je tu i Balkansko prvenstvo, puno medalja s državnih prvenstava te juniorski državni rekord u štafeti 4x200 m koji su istrčale Melani Bosić, Luna Kalesić, Lorena Faktor i Nikolina Ćosić. Ipak, posebno lijepo i emotivno bilo je na dočeku u Gradskom vrtu poslije EP-a u Estoniji. Mogao bih reći da je to zapravo bio pravi vrhunac sezone, doživjeti takvu podršku od klupskih kolega i ‘suigrača‘ - prisjećao se Šešum uspješne prošle natjecateljske godine.

Na državnim prvenstvima i kupovima njegovi su atletičari prošle godine osvojili 58 medalja u "skraćenoj" sezoni, u kojoj se većina dvoranskih nacionalnih prvenstava nije održala. Bilo je i medalja s juniorskih balkanskih prvenstava (Škorjanc srebro u štafeti i bronca, Bosić zlato u štafeti), a sve to bit će samo dodatni motiv da aktualna, 2022. godina bude još uspješnija.

- U ovoj je godini glavni cilj Svjetsko juniorsko prvenstvo u kolumbijskom Caliju. Škorjanc je evidentni kandidat, a imamo u klubu još dvije potencijalne kandidatkinje, Bosić na 200 m te Wild na 100 m prepone tako da nije isključeno da u kolovozu imamo čak tri sudionika na SP-u iz našeg kluba što bi stvarno bio sjajan uspjeh. Bit će tu ponovno i prvenstva Balkana, pa EP za mlađe juniore te naravno i državna prvenstva i kupovi.

Prvo državno prvenstvo bit će već 29. siječnja, kada se održava mlađeseniorsko dvoransko prvenstvo u Zagrebu. Iako osječki klub nema preveliki broj “klasičnih” seniora, i tu će ponovno imati dosta aduta za postolje, tako da će se “brojač medalja” već tada uključiti. G. Roguljić
S Dominikom cilj finale SP-a
Prošle je godine finale juniorskog SP-a Škorjancu zamalo izmaknulo, no ove je godine cilj napraviti korak više. Mladi je osječki atletičar lani bitno popravio osobni rekord na 400 m s preponama (51.25), a Šešum vjeruje da ove može i puno brže od toga, što će vjerojatno i trebati za mjesto u finalu SP-a.

- Apsolutno nam je ove godine plan finale SP-a. Teško je prognozirati koliko će vrijeme biti potrebno, vjerujem dosta ispod 51 sekunde, možda 50.50 ili čak 50.20. Mislim da je Škorjanc sposoban ići i brže od 50 sekundi tako da se nadam kako ćemo i ovog ljeta ponovno imati veliki razlog za slavlje.

Najčitanije iz rubrike