Novosti
OBŽ: NAJVIŠE NOVOPOZITIVNIH U JEDNOM MJESECU OD POČETKA PANDEMIJE

Dr. Petrović: Ideja o
namjernoj zarazi suluda
je, može biti i pogubna
Objavljeno 24. siječnja, 2022.

Premda do kraja ovog siječnja ostaje još tjedan dana, Osječko-baranjska županija već je sada oborila neslavan rekord u broju novopozitivnih osoba na koronavirus tijekom jednog mjeseca. Prema riječima načelnika županijskog stožera civilne zaštite Mate Lukića, broj novopozitivnih tijekom siječnja iznosi 8242 osobe, što je osjetno povećanje u usporedbi s prosincem 2020. godine kada je zabilježeno 7367 pozitivnih u jednom mjesecu, što je do sada bio rekordan broj od početka pandemije.



"Vidimo povećanje broja hospitaliziranih pacijenata na području Osječko-baranjske županije", konstatirao je Mate Lukić, dodavši da je u protekle dvije godine trajanja pandemije koronavirusa na ovom području ukupno umrlo 1111 osoba.

U Hrvatskoj je od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze koronavirusom, do sada ukupno umrla 13.451 osoba. Prema podatcima Nacionalnog stožera civilne zaštite od ponedjeljka, zabilježen je 1831 novi slučaj zaraze koronavirusom dok su preminule 44 osobe. Na bolničkom liječenju je 1926 pacijenata, od kojih je na respiratoru 198. U samoizolaciji je trenutno 42.037 osoba. U Osječko-baranjskoj županiji je među 328 obrađenih uzoraka bilo 124 pozitivna na koronavirus. Na bolničkom liječenju je 99 osoba, i to u osječkom Kliničkom bolničkom centru 80 te 19 u Općoj županijskoj bolnici Našice. Zbog pojačanih tegoba devet pacijenata smješteno je u Respiracijskom centru. Trenutačno se 1648 osoba u Osječko-baranjskoj županiji nalazi u samoizolaciji.

Aktualnu epidemiološku situaciju u zemlji je za Glas Slavonije prokomentirala dr. med. specijalist epidemiologije i zdravstvene ekologije Goranka Petrović, dežurna epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, potvrdivši kako posljednjih nekoliko dana imamo kontinuirano povećan broj novozaraženih koji su potvrđeni kako PCR-om tako i brzim antigenskim testovima. "To upućuje da sada jako puno virusa kola među nama. Znamo da omikron-varijanta virusa, nažalost, prilično lako zaobilazi imunološki odgovor koji se razvija i preboljenjem i cijepljenjem. To znači da nam i te osobe budu zaražene u pravilu s puno blažim simptomima ili čak i bez simptoma. Premda omikron-varijanta u velikom broju slučajeva ima blažu kliničku sliku, moramo biti svjesni da za tako velike brojeve postoji opasnost da počne rasti broj oboljelih s težom kliničkom slikom. Nemamo, naime, dovoljno dobru procijepljenost osoba koje inače imaju rizik od težeg oblika bolesti bilo da se gleda na dob ili na kronične bolesti koje imaju", pojašnjava dr. Goranka Petrović.

Upozorava kako je sada vrijeme za pojačan oprez i praćenje razvoja situacija kako se ne bismo doveli "u situaciju da nam bolnice budu preopterećene". Dotaknula se i jedne "zanimljive" ideje koja se posljednje vrijeme širi, a riječ je o pokušajima namjernog zaražavanja omikron-sojem kako bi se izbjeglo cijepljenje, a dobila COVID potvrda. "To nikako, stvarno nikako, ne preporučujemo jer nikada zapravo ne znamo kakvu kliničku sliku pacijent na kraju može razviti. Postoji puno učinkovitiji način da se spriječi zaraza koronavirusom, a to je cijepljenje", poručuje dr. Petrović i ponovno poziva sve građane, posebno one koji pripadaju u rizične skupine i one koji do sada nisu primili ni jednu dozu, da se cijepe. T.Prusina
PREMINULE SU JOŠ DVIJE OSOBE
Prema podatcima Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije objavljenim u ponedjeljak, u Kliničkom bolničkom centru Osijek i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u 24 sata obrađeno je 328 uzoraka od kojih su 124 nalaza pokazala pozitivan rezultat na koronavirus. Nažalost, od posljedica zaraze koronavirusom preminule su dvije osobe u dobi od 57 i 75 godina, iz Čeminca i Viškovaca. Najviše novopozitivnih ima prebivalište na području grada Osijeka, i to njih 55, a slijede Našice sa 16.