Regija
PJEŠAČKI PRIJELAZI KOD DVORCA I ŠKOLE

Ne treba čekati da se dogode nesreće kako bi se pokrenule promjene
Objavljeno 25. siječnja, 2022.
DONJI MIHOLJAC - Brojni pješački prijelazi na području Donjeg Miholjca imaju nedostatke – ili su slabo osvijetljeni ili su zaklonjeni ili nisu prikladno obilježeni ili ne zadovoljavaju prometne standarde. Kao konkretni primjeri problematičnih pješačkih prijelaza navode se prijelaz na Trgu Ante Starčevića 8, kod zgrade Addiko banke, prijelaz u Vukovarskoj ulici 1 kod kompleksa dvorca Prandau te prijelaz u Vukovarskoj ulici 84 kod zgrade Srednje škole. Najveći je problem tih pješačkih prijelaza njihova neosvijetljenost, pa nisu rijetke prometne nesreće.

Grad Donji Miholjac je za prijelaz kod dvorca i prijelaz kod škole pokrenuo prije nekoliko godina projektnu aktivnost kojoj je bio cilj intervenirati na tim kritičnim mjestima izradom prometnog rješenja koje će smanjiti rizike stradanja pješaka.

- Problemi pješačkih prijelaza nisu od jučer. Mi smo izradili već jedan prometni elaborat koji je trebao riješiti prijelaz kod dvorca i prijelaz kod škole. Međutim, dok se taj elaborat izrađivao, došlo je do promjene zakonskih propisa i on više nije zadovoljavao prometne standarde. Krenuli smo u izradu novog elaborata i kada bude gotov, riješit će se problem neosvijetljenosti spomenuta dva prijelaza - kaže gradonačelnik Goran Aladić i navodi jedno od mogućih primjera osvijetljenja pješačkih prijelaza.

- Predviđena je jedna konzola iznad svakog pješačkog prijelaza i reflektor koji bi osvjetljavao prijelaz s jedne i s druge strane. No, struka će u konačnici reći svoje - objašnjava gradonačelnik.

Svakako, kaže, spomenute će se lokacije poboljšati kako bi se svim sudionicima u cestovnom prometu pomoglo da lakše uoče pješačke prijelaze. Također, savjet je da svi sudionici obrate više pozornosti - vozači trebaju prilagoditi brzinu, a pješaci prije prelaska pogledati lijevo i desno, izvaditi slušalice iz ušiju i ne koristiti mobitel.

Gradonačelnik Aladić upozorava na još jednu nužnu prometnu intervenciju, i to na kružnom toku kod župne crkve sv. Mihaela arkanđela.

- Kružni tok je veliki problem. Naime, ulaz u kružni iz Harambašićeve ulice prilično je ravan i nerijetko se događaju bliski susreti vozača. Uputit će se dopis Županijskoj upravi za ceste te zatražiti prijedloge prometnih rješenja za kružni tok. Smatram da ne trebamo čekati da se dogode nesreće kako bi se pokrenule promjene. Nadam se da ćemo uskoro riješiti sve probleme - zaključuje gradonačelnik. S. Fridl
Prometna inervencija nužna je i na problematičnom kružnom toku kod župne crkve sv. Mihaela arkanđela

Možda ste propustili...

NAŠIČKO GRADSKO VIJEĆE JEDNOGLASNO

Poznati su dobitnici gradskih priznanja

HDZ BIRAČIMA I DALJE VODEĆA OPCIJA

Županjska Posavina bez predstavnika u Saboru

Najčitanije iz rubrike