Svijet
PREGOVORI SA ZAPADNIM DIPLOMATIMA

Dok krše ljudska prava, talibani neće dobiti pomoć
Objavljeno 25. siječnja, 2022.
Talibanski čelnici počeli su u Oslu razgovor o teškoj humanitarnoj krizi u Afganistanu sa zapadnim diplomatima, koji obnovu dijaloga uvjetuju poštovanjem ljudskih prava. Izaslanstvu afganistanskih talibana, koje predvodi ministar vanjskih poslova Amir Khan Muttaqi, sugovornici su predstavnici SAD-a, Francuske, Velike Britanije, Njemačke, Italije, Europske unije i Norveške.

Afganistan je lišen međunarodne pomoći i pogođen sušama, zbog čega glad prijeti više od polovini stanovništva. "U pokušaju da riješimo humanitarnu krizu nastavljamo britku diplomaciju s talibanima u težnji da Afganistan bude stabilan, da se poštuju prava i da budu u vlast uključeni svi slojevi", ističe izaslanik SAD-a za Afganistan Thomas West. Talibani se nadaju da će pregovori pomoći tome da međunarodna zajednica prizna njihovu vladu, jer nijedna vlada nije priznala taj režim. Zapadni čelnici kažu da se zbog humanitarne krize "mora pregovarati s vlastima koje sada de facto vode zemlju". Brojni stručnjaci i pripadnici afganistanske dijaspore kritizirali su poziv talibanima i održano je nekoliko prosvjeda u Oslu. Aktivistica Wahida Amiri izrazila je "žaljenje što zemlja poput Norveške organizira samit, sjeda za stol s teroristima i s njima sklapa sporazume". Od kolovoza je prekinuta međunarodna pomoć, koja je punila gotovo 80 % proračuna, nezaposlenost je eksplodirala, a zaposlenici javnih službi mjesecima nemaju plaću. Međunarodna zajednica čeka vidjeti kako islamski fundamentalisti namjeravaju upravljati, nakon što su kršili ljudska prava na vlasti, između 1996. i 2001. godine. Premda talibani tvrde da su se modernizirali, žene su još uglavnom isključene iz javnog zapošljavanja, a srednje škole za djevojke ostaju u velikoj mjeri zatvorene. Dvije feminističke aktivistice nestale su prošli tjedan u Kabulu, a talibani niječu odgovornost.

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid kaže da su "razumijevanje i suradnja jedino rješenje za probleme". Među 15 isključivo muških članova delegacije je i bivši ratni vođa Anas Haqqani, čija je nazočnost posebno kritizirana. Mediji prenose riječi Zahira Atharija, koji je podnio žalbu i rekao da je Haqqanijev dolazak kao kad bi Anders Behring Breivik (norveški neonacist koji je ubio 77 ljudi) došao kao izaslanik na pregovore u neku zemlju. H
Možda ste propustili...