Osijek
SPLITSKI CHEF ODRŽAO KUHARSKU RADIONICU

Usavršavanje kuhara iz Slavonije
Objavljeno 25. siječnja, 2022.
Ugostiteljsko-turistička škola Osijek ugostila je u ponedjeljak radionicu "Mediterranean Culinary Arts Roadshow", koju je pred ovdašnjim kulinarskim stručnjacima održao chef Željko Neven Brumec, predsjednik Udruge šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija te predavač na Kuharskoj akademiji u Splitu.

- Danas smo radili s bijelom i plavom ribom te nekim prilozima. Pokazali smo i kako se radi dalmatinska rožata. Napravili smo cijeli meni. Vodili smo se idejom koja se na engleskom zove "zero waste". To znači da smo potpuno iskoristili sve moguće sastojke i pokazali što se sve može napraviti, primjerice, od ribe. Najzahtjevnija je ovdje tehnika filetiranja. Cilj je pravilnog filetiranja ribe što manje mesa ostaviti na kosti i koži. Današnji je trend da treba sve iskoristiti. Primjerice, od kostiju smo napravili temeljac, iskoristiv u pripravljanju rižota. Na meniju smo danas imali pogaču (focaccia), odnosno mediteranski kruh s raznim začinima, potom carpaccio od bijele ribe te rižoto od tikvica i kozica, poliven spomenutim temeljcem. Zatim bijela riba u krosti s tri različita priloga, pečenom ciklom, keljem na dalmatinski i rimskim njokima, te za desert tradicionalna rožata. Ovu je našu radionicu prepoznalo Ministarstvo turizma, koje je željelo da proširimo svoja znanja izvan Dalmacije i da napravimo nekoliko radionica po cijeloj Hrvatskoj - objasnio je Brumec.

Ravnatelj Ugostiteljsko-turističke škole i Regionalnog centra kompetentnosti Andrej Kristek izrazio je zadovoljstvo suradnjom s Kulinarskom akademijom iz Splita. Ona uključuje i slanje nastavnika u Split s ciljem upotpunjavanja znanja i vještina te unaprjeđivanja nastavnog procesa i upoznavanja novih trendova u kuharstvu, ali i razmjenjivanje radionica poput ove. D.Celing
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana