Ekonomija
USLUŽNI SEKTOR PRITISNUT OMIKRONOM

Oporavak eurozone u siječnju oslabio
Objavljeno 25. siječnja, 2022.
Gospodarski oporavak eurozone dodatno je oslabio u siječnju, jer su obnovljene restrikcije zbog suzbijanja omikron-varijante koronavirusa dodatno pritisnule dominantni uslužni sektor, a cijene su nastavile rasti, pokazalo je istraživanje tvrtke Markit objavljeno u ponedjeljak.

IHS, Markitov indeks menadžera nabave, koji se smatra pokazateljem ukupnog gospodarskog zdravlja, pao je u siječnju na 52,4 boda, u odnosu prema 53,3 boda u prosincu, te je ispod 52,6 bodova, koliko su očekivali anketirani u Reutersovu istraživanju.

Na to je najviše utjecao PMI uslužnog sektora, koji je pao na najnižu razinu u posljednjih devet mjeseci, na 51,2 boda, u odnosu prema 53,1 bodu u prosincu. Iako granica od 50 bodova razdvaja rast od kontrakcije, vrijednost je znatno ispod procjene iz Reutersove ankete od 52,2 boda.



”Val omikrona potaknuo je na početku godine još jedan strmoglavi pad potrošnje u velikom dijelu uslužnog sektora, a posebno teško bili su pogođeni turizam, putovanja i rekreacija”, rekao je glavni ekonomist Markita Chris Williamson.



No proizvodni je sektor manje pogođen ograničenjima i uglavnom se aktivnosti nisu zatvarale. Proizvodni PMI porastao je na petomjesečni maksimum od 59,0 bodova, u odnosu prema 58,0 u prethodnom mjesecu, i znatno iznad procjene u Reutersovu istraživanju od 57,5 bodova.



Kako bi zadovoljile potražnju, tvornice su brzo povećavale broj zaposlenih. Indeks zaposlenosti porastao je na najvišu razinu od srpnja, na 57,5 bodova, u odnosu prema 55,3 boda u prosincu.



Reutersovo istraživanje objavljeno prošlog tjedna pokazalo je da više od dvije trećine ekonomista ocjenjuje kako će omikron-varijanta koronavirusa imati blaži gospodarski utjecaj nego delta, a s nastavkom programa cjepljenja u regiji popravio se i optimizam.



”Iako je omikron uništio izglede u uslužnom sektoru, utjecaj do sada izgleda manje ozbiljan nego u prethodnim valovima. U međuvremenu su se poboljšale percepcije izgleda”, rekao je Williamson. H
Možda ste propustili...

PADA POTRAŽNJA ZA KEMIJSKIM PROIZVODIMA

Njemačka kemijska industrija je na dnu

DRVOPRERAĐIVAČIMA PRIHODI PALI U RASPONU OD 5 DO 55 POSTO

Zbog zaliha zatražili pomoć za održanje likvidnosti, ali i zadržavanje radnih mjesta

GOSPODARSKA NIŠA S VELIKIM POTENCIJALOM

Tržište privatnog zdravstva do 2028. bit će 1 mlrd. eura

Najčitanije iz rubrike