Mozaik
UMRO SLAVNI MODNI DIZAJNER THIERRY MUGLER

Njegove su kolekcije bile
izlika za modni spektakl
Objavljeno 24. siječnja, 2022.
Njegove kreacije naglašavale su i slavile ženske obline, a revije su bile legendarne

Nadaleko poznati francuski modni dizajner Thierry Mugler, koji je u modi povezao balet, rock-spektakl i odjeću s uličnih rasprodaja, umro je u nedjelju navečer u 74. godini. "S tugom obavještavamo javnost da je 23. siječnja 2022. preminuo gospodin Manfred Thierry Mugler", stoji u objavi na njegovu Facebook profilu. Njegov agent Jean-Baptiste Rougeot objavio je da je umro "od prirodnih uzroka", dodavši da je ovog tjedna trebao najaviti suradnju na novim projektima.Muglerove odvažne kolekcije obilježile su 1980-e strukturiranim i sofisticiranim siluetama, a Mugler ih je prikazivao na revijama koje su u njegovoj režiji izrastale u ekstravagantne spektakle. "Uvijek sam mislio da moda sama po sebi nije dovoljna i da je treba prikazivati u njezinu glazbenom i kazališnom okruženju", rekao je jednom prilikom.

Thierry Mugler rođen je u prosincu 1948. godine. Kao tinejdžer postao je član opernog ansambla Opera du Rhin, a nakon toga studirao je na Školi dekorativnih umjetnosti. "Ples me puno toga naučio o pozi, organizaciji odjeće, važnosti ramena, držanju glave, igri i ritmu nogu", pričao je Mugler, koji je od mladosti sam kreirao svoju odjeću, često kupujući predmete na obližnjoj ‘buvljoj pijaci‘. U dobi od 20 godina preselio se u Pariz, gdje je u početku radio s još jednim baletnim ansamblom, ali više je uspjeha postizao svojom odjećom. Uskoro je postao slobodni stilist, radeći za modne kuće u Parizu, Londonu i Milanu. Godine 1973. konačno se odvažio osnovati vlastitu modnu kuću Cafe de Pariz, a "Thierry Mugler" stigao je godinu dana poslije. Njegove kreacije naglašavale su i slavile ženske obline: jastučići su podcrtavali ramena, duboki dekoltei grudi, pojasevi su stezali uski struk, a materijal oblikovao zaobljene bokove.

Bio je šoumen, organiziravši spektakularne revije koje su najavile 21. stoljeće. "Današnje revije nadovezuju se na ono što je Mugler izmislio. Njegove su kolekcije bile izlika za pravi modni spektakl", prisjeća se Didier Grumback, bivši izvršni direktor "Thierryja Muglera". T.K.
NJEGOVE VELIKE OBLJETNIČKE MODNE REVIJE BILE SU POPUT ROCK-KONCERATA
Imao je dara napraviti pravi show, posebice kad je slavio svoje velike obljetnice. Primjerice za 10. godišnjicu svoje modne marke, 1984. godine, organizirao je prvu javnu modnu reviju u Europi koja je sa 6000 posjetitelja više bila nalik na rock-koncert. Ništa se, pak, ne može usporediti s 20. godišnjicom 1995. godine, koju je održao u Cirque d’Hiver. Tada su modnom pistom prošetale najslavnije manekenke poput Jerry Hall, Naomi Campbell, Eve Herzigove i Kate Moss u društvu holivudskih zvijezda poput Tippy Hedren i Julie Newmar, a vrhunac je bio nastup legendarnog Jamesa Browna. Bio je poznat po suradnji sa slavnima, muze su mu bile Hall i Grace Jones, a dugo je surađivao i s Davidom Bowiejem. Povukao se iz svijeta mode početkom 2000. Pred kraj karijere kreirao je odjeću za Beyonce i Lady Gagu, a 2019. je za Kim Kardashian dizajnirao slavnu haljinu za Met Galu.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana