Novosti
MOST NAPOKON PREDAO POTPISE

Brojenje uz promatrače, pitanja na Ustavni sud
Objavljeno 24. siječnja, 2022.
Ako se utvrdi da su pitanja u skladu s Ustavom, tada Sabor raspisuje referendum, a ako nisu, tada referenduma nema

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković, nakon što je Most predao potpise za raspisivanje referenduma o ukidanju COVID potvrda i "stožerokracije", kazao je da je stava da će Odbor za Ustav uputiti plenarnoj sjednici zahtjev da se od Ustavnog suda traži stav jesu li pitanja u skladu s Ustavom. Potvrdio je da će brojenje potpisa ovaj put pratiti promatrači kako ni jedna strana ne bi mogla dovoditi u pitanje relevantnost odluke o brojenju potpisa.



 

Procedura



Most, koji stoji iza dvije referendumske inicijative, u Saboru je Jandrokoviću predao 82 kutije s potpisima te zahtjeve za raspisivanje referenduma. Objavili su da imaju 410.533 (za inicijativu "Odlučujmo zajedno"), odnosno 409.219 potpisa (za inicijativu "Dosta je stožerokracije!"), što je više od potrebnih 368.867. Predsjednik Sabora nije želio prognozirati može li se dogoditi da se ukinu COVID potvrde, pa da referendumi, koje Most traži, budu nepotrebni. "Unaprijed govoriti što će se događati, ne bi bilo ozbiljno", kazao je te podsjetio kako dio stručnjaka govori da je omikron posljednja faza COVID-19, a dio ih nije siguran, pa je teško predvidjeti što će se događati.

Jandroković je objasnio kako će teći procedura nakon predaje potpisa. Odboru za Ustav uputit će zahtjev referendumskih inicijativa za održavanjem referenduma i zapisnik o primopredaji potpisa. Odbor će potom održati sjednicu i uputiti plenarnoj sjednici zaključak kojim će od Vlade zatražiti da utvrdi broj i vjerodostojnost potpisa. Kad Vlada to učini, Saboru vraća informaciju postoji li dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma ili ne. Ako ne postoji, jasno je da referenduma nema, a ako postoji, ponovno, kao predsjednik Sabora šalje Odboru izvješće Vlade i tada Odbor može ili uputiti plenarnoj sjednici zaključak da se provede referendum ili da se od Ustavnog suda zatraži mišljenje jesu li referendumska pitanja u skladu s Ustavom. Ako je ovaj drugi scenarij, Ustavni sud ima rok od 30 dana odgovoriti na to. Ako utvrdi da su pitanja u skladu s Ustavom, tada Sabor raspisuje referendum, a ako nisu, tada referenduma nema, pojašnjava Jandroković.

Predsjednik Mosta Božo Petrov pozitivnim je ocijenio što će na prebrojavanju potpisa biti promatrači, ističući da su vladajući, "zahvaljujući pritisku javnosti", morali popustiti. U Mostu očekuju da će referendumska pitanja proći ocjenu ustavnosti. "Obrazloženja su dobra i detaljna, tako da ne vidim načina na koji bi pitanja mogla biti proglašena neustavnim", ustvrdio je potpredsjednik Mosta Nikola Grmoja. Napominje da je Sinj, na čelu s mostovcem Mirom Buljem, jedini grad u RH u kojem nisu uvedene COVID potvrde, ističući kako to pokazuje da Most nikada neće pristati na neracionalne mjere. "Mnogi su se junačili i govorili da su protiv COVID potvrda, a na kraju su kleknuli i morali na njih pristati nakon što je izmijenjen zakon", kazao je Grmoja i ocijenio da ovo nije samo politička, nego i moralna pobjeda.

Krivi mediji i oporba



Zastupnik iz Mostova kluba Nino Raspudić kaže da su u referendumsku inicijativu ušli bez kalkulacije, a nakon objave znanstvenog članka u Lancetu da i cijepljeni prenose zarazu, čime su COVID potvrde, tvrdi, postale besmislene. "Imali smo protiv sebe kompletnu vladajuću garnituru, nekorektan pristup velikog dijela medija i na vrlo ružan način saborske oporbe", naglasio je. I Marija Selak Raspudić navodi da su referendumske inicijative već postigle uspjeh jer nisu uvedene još strože mjere. "Nama je u interesu isto što i građanima, da se ukinu diskriminatorne i nelogične COVID potvrde", poručila je i pozvala da se prestanu "maltretirati" građani i opterećivati zdravstveni sustav.

Moguće je ukidanje COVID potvrda i prije referenduma kako vladajući ne bi doživjeli "šamar svojoj politici", ocjenjuje Selak Raspudić. Mostovci su na kraju zahvalili volonterima koji su u zimskim uvjetima pomogli da se potpisi prikupe, kao i građanima koji su ih dali.

Igor Bošnjak
MOST: GRAĐANI OČEKUJU REFERENDUM
Mostovi saborski zastupnici su nakon predaje Saboru više od 400 tisuća potpisa za referendumske inicijative poručili da su njima građani poslali jasnu poruku te očekuju referendum o ukidanju COVID potvrda i ‘stožerokracije’. “Time je poslana sasvim jasna poruka Vladi, pa i Ustavnom sudu, što ljudi u Hrvatskoj očekuju, a očekuju referendum”, istaknuo je čelnik Mosta Božo Petrov. Naglasio je kako od Vlade traže da, u jednakom vremenu u kojem je Most prebrojio potpise, učini isto i inicira referendum. “Ovo jest pobjeda građana, sada je red na Vladi”, poručio je.
Možda ste propustili...

HUMANITARNA ORGANIZACIJA MARIJINI OBROCI HRVATSKA

Kampanja “Majci za ljubav”

GODIŠNJE IZVJEŠĆE O STANJU LJUDSKIH PRAVA ZA 2023.

Amnesty: Hrvatska i dalje nasilno vraća migrante i ograničava pobačaj

PRAVNICI JASNI U STAVU O PONAŠANJU PREDSJEDNIKA REPUBLIKE

Upozorenje Ustavnog suda neće poremetiti formiranje nove vlasti