Svijet
OPTUŽUJU KREMLJ I RAZOTKRIVAJU NJIHOV PLAN INVAZIJE

Britanci: Rusi žele staviti proruskog vođu u Ukrajini
Objavljeno 24. siječnja, 2022.
Velika Britanija optužila je Kremlj da pokušava postaviti proruskog vođu u Ukrajinu dok razmatra hoće li je napasti i zauzeti, tvrdeći da su ruski obavještajci u sklopu plana za invaziju već bili u kontaktu s bivšim ukrajinskim političarima. Britansko ministarstvo vanjskih poslova nije pružilo dokaze za te optužbe koje dolaze u vrijeme pojačanih tenzija između Rusije i zapada, dok Rusija gomila vojne snage blizu granice s Ukrajinom, a tvrdi da ne namjerava napasti.

Potencijalnim kandidatom za čelnika proruskog vodstva smatra se bivšeg ukrajinskog zastupnika Jevhena Murajeva. Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss rekla je da te informacije osvjetljavaju opseg ruske aktivnosti i daju uvid u njihovo razmišljanje. Poručila je da bi vojni upad u Ukrajinu bio golema strateška pogreška.

Britanske tvrdnje treba shvatiti ozbiljno, a one pokazuju potrebu brze reakcije zapada, rekao je Mihailo Podoljak, savjetnik ureda ukrajinskog predsjednika. Moskva je odbacila te tvrdnje kao "dezinformacije" i "provokativne aktivnosti". Odbacio ih je i Murajev, rekavši da su te tvrdnje neutemeljene, jer je već tri godine pod ruskim sankcijama, zabranjeno mu je ući u Rusiju, a imovina njegovog oca zamrznuta je u ruskim bankama. "Teško mi je uopće probaviti takvu glupost i besmislicu", ističe. Podoljak pak kaže da postoji sumnja među Ukrajincima o Murajevu, jer je on "suviše smiješna figura" da ga se shvati ozbiljno kao vođu marionetske vlade. No, smatra, Rusija je i ranije dovodila sporedne ličnosti na važne položaje. "Stoga ovo treba shvatiti najozbiljnije", upozorava. Murajev je na Facebooku pozvao na kraj podjela na proruske i prozapadne političare u Ukrajini. "Poraz političara poput Porošenka i Medvedčuka jasan je dokaz. Njihovi postupci nanijeli su nenadoknadive gubitke zemlji i podijelili narod", napisao je. Murajev kaže da "Ukrajina treba nove političare čija će se politika temeljiti isključivo na nacionalnim interesima".

Papa Franjo pozvao je na međunarodni "dan molitve", 26. siječnja, za zaustavljanje pogoršanja ukrajinske krize, tijekom tjednog obraćanja na vatikanskom Trgu sv. Petra. "Sa zabrinutošću pratim sve veće tenzije koje prijete biti novi udarac miru u Ukrajini i donose sumnju u europsku sigurnost. Oni koji idu za svojim interesima na štetu drugih preziru svoj ljudski poziv, jer smo svi stvoreni kao braća", rekao je, pozivajući na dijalog, Franjo. I.Bošnjak/H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana