Novosti
KORONAVIRUS SE NEZAUSTAVLJIVO ŠIRI HRVATSKOM

Udio pozitivnih i dalje je golem, na bolničkom liječenju 1860 osoba
Objavljeno 24. siječnja, 2022.
Nacionalni stožer civilne zaštite u nedjelju je izvijestio o novih 7095 slučajeva zaraze koronavirusom od 14.525 testiranih, te je broj aktivnih slučajeva bio ukupno 63.587, a umrlo je 36 osoba. Među oboljelima je 1860 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 201 pacijent. U samoizolaciji je trenutačno 46.699 osoba. Od prvog slučaja zaraze zabilježenog u Hrvatskoj 25. veljače 2020. do 23. siječnja 2022. ukupno je zabilježeno 877.060 osoba zaraženih novim koronavirusom, od toga je 13.407 preminulo.

Stožer Civilne zaštite Osječko-baranjske županije objavio je u nedjelju o 413 novih slučajeva zaraze među 742 testirana uzorka. U subotu je bilo čak 768 novozaraženih među 1319 testiranih. Ukupno su 92 hospitalizirane osobe, i to 75 u KBC-u Osijek te 17 u OŽB-u Našice. Deset osoba je u Respiracijskom centru. U subotu je stožer izvijestio o dvije preminule osobe, a u nedjelju o još jednoj. Preminuli tijekom vikenda su iz Osijeka, Valpova i Drenja, u dobi od 77, 78 i 85 godina. U samoizolaciji su 1723 osobe.

Imunolog s Medicinskog fakulteta u Rijeci dr. Zlatko Trobonjača rekao je, vezano uz aktualnu epidemiološku sliku u Hrvatskoj, da iako soj koronavirusa omikron izaziva blaže oblike bolesti, ipak treba biti oprezan i još nije vrijeme za popuštanje mjera.

Komentirajući veliki broj zaraženih, ali i nešto smanjeni broj hospitaliziranih, Trobonjača je u središnjem Dnevniku HTV-a u petak rekao kako se omikron u literaturi opisuje kao soj koji izaziva nešto blaže kliničke slike nego prijašnji sojevi, te da u većoj mjeri inficira gornje dijelove dišnog sustava, a u manjoj mjeri donje. "Zbog toga se s jedne strane i brže širi (...), a s druge strane čini se da sam po sebi izaziva blaže oblike bolesti", dodao je. Naglasio je i da je u našem društvu bila određena količina imunosti stečena od prijašnjih sojeva i cijepljenjem, pa je i to još jedan razlog zašto vidimo blaže kliničke slike i bolnice nisu pune. Upozorio je da unatoč tome treba biti oprezan. "Budući da ova omikron-epidemija traje samo 20-ak dana, dakle, to je premalo vremena da bismo zaključili kako taj virus nije opasan i da on neće dovesti do povećanja hospitalizacija; i doista još nije vrijeme da se potpuno opustimo u tom smislu", poručio je Trobonjača. D.Pejić/H
Iako omikron izaziva blaže oblike bolesti, treba biti oprezan i još nije vrijeme za popuštanje mjera