Osijek
REZULTATI MJERE SAMOZAPOŠLJAVANJA

U dvije godine u Osijeku do vlastitoga posla 532 osobe
Objavljeno 24. siječnja, 2022.
Nedavno su potpore izmijenjene, kreću se od 80.000 do 150.000 kn

Žena srednjoškolskog obrazovanja u dobi između 25 i 35 godina - slika je to prosječnog korisnika potpore za samozapošljavanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na području Osijeka. Vidljivo je to i iz mjera kojima dodatnu podršku poduzetnicima pruža Grad Osijek, među korisnicima mjera potpore za poduzetnike početnike također je (naj)više upravo žena na početku poslovne, ali i životne karijere. Riječ je o pokrenutim poslovima iz domene usluga poput konzultantskih, računovodstvenih, trgovačkih, komunikacija na društvenim mrežama, salona za uljepšavanje, frizerskih obrta...



Žene brojnije


Na području Osječko-baranjske županije u potpore za samozapošljavanje tijekom 2021. godine novouključene su 583 osobe, potvrdili su nam iz središnjice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. To je dvjesto osoba više nego godinu prije, tijekom 2020. novouključene su 383 osobe. Samo u prosincu prošle godine, prema mjesečnom statističkom Biltenu HZZ-a Područne službe Osijek, novouključeno je 86 osoba.

Ako se pak iz tog broja korisnika izdvoje samo korisnici s područja Osijeka, u potpore za samozapošljavanje tijekom 2021. godine novouključene su 323 osobe, što je također povećanje u usporedbi s godinom prije, tijekom 2020. godine novouključeno je 209 osoba.

Tijekom godina i sami smo na našim stranicama svjedočili o razlozima korisnika ove mjere, pa su nam i u takvim situacijama u fokusu više bile žene. Jedna od njih je i 26-godišnja fizioterapeutkinja Ines Kršćanski, koja je zahvaljujući ovoj potpori otvorila obrt za unaprjeđivanje kvalitete života i masažu. Relativno brzo nakon završetka studija 2017. godine pronašla je posao u struci, ali se potom, nakon dobivanja fizioterapeutske licencije, našla na burzi rada. Iako su ju prijatelji ohrabrivali da pokrene vlastiti posao, u početku, priznaje, nije imala hrabrosti, smatrala je da još nije dovoljno spremna za taj veliki korak. Sada je pak optimističnija.

- Nisam stagnirala, cijelo sam se vrijeme dodatno usavršavala na stručnim edukacijama, pa sam tako, između ostalog, završila i edukacije za sve traženiji DNS koncept, koji se pokazao vrlo uspješnom metodom za ublažavanje tegoba povezanih s kralježnicom - kaže Ines, koja tako na taj iskorak ohrabruje i druge.

I Višnja Hornung, diplomirana ekonomistica s 27-godišnjim radnim iskustvom u bankarskom sektoru, na ovaj se način pripremila za novo poglavlje u svojem poslovnom životu. Samo tri mjeseca nakon prestanka radnog odnosa u banci otvorila je vlastiti obrt za financijsko savjetovanje, izradu i provedbu EU projekata.- Svojim poslovanjem želim dati podršku poljoprivrednicima i poduzetnicima izradom poslovnih planova i investicijskih studija, izradom i provedbom projekata financiranih iz EU fondova - rekla nam je o svojim planovima konzultantica Višnja Hornung.

Iako su neki skloni potpore za samozapošljavanje proglašavati socijalnom mjerom, Danijel Srb, Glasov redoviti stručni konzultant, i sam poduzetnik, rezimirao je ovu mjeru kao jednu od najboljih donesenih u posljednjih 20-ak godina.

- Mjera samozapošljavanja imala je utjecaj na, prije svega, mlade i ambiciozne ljudi koji su odlučili krenuti putem poduzetništva, a to će biti korak i prema formiranju novih ozbiljnih tvrtki ne samo u našem gradu nego i cijeloj državi - drži Srb.

Nastavlja 80 %


Statistika pokazuje da je u pravu, 80 posto tvrtki nakon okončanja mjere nastavlja poslovati. Također, statistika pokazuje kako osobe koje su dobile poticaj za samozapošljavanje imaju manju vjerojatnost vraćanja među nezaposlene, iako se dio njih doista vrati na biro točno nakon što mjera istekne.

U svakom slučaju, ova je mjera definitivno i jedan od razloga niske nezaposlenosti tijekom 2021. godine u Osijeku, o čemu smo podrobnije nedavno izvijestili. U Osijeku, odnosno na cijelom području Osječko-baranjske županije, koje je u domeni HZZ-ove službe za sjedištem u Osijeku, ova je mjera dobro iskorištena u odnosu prema hrvatskom prosjeku.

Poticaji za samozapošljavanje dostupni su svakoj nezaposlenoj osobi koja se odluči na pokretanje vlastitog posla i prijavljena je u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Nedavno su potpore znatno izmijenjene, kreću se, ovisno o djelatnosti, od 80.000 do 150.000 kuna.



Dario Kuštro
86

korisnika iz županije uključeno je u mjeru samozapošljavanja samo

u posljednjem mjesecu 2021. godine

PRVO POTPORA
Podnositelj zahtjeva za samozapošljavanje ne smije osnovati, odnosno registrirati, poslovni subjekt za koji traži potporu prije podnošenja zahtjeva, što podrazumijeva da najraniji datum osnivanja, odnosno registracije, mora biti kasniji od datuma podnošenja zahtjeva Zavodu. U slučaju da podnositelj zahtjeva osnuje, odnosno registrira, poslovni subjekt nakon datuma podnošenja zahtjeva Zavodu, a prije ocjene, preuzima rizik ako ocjena Zavoda bude negativna.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike