Osijek
SANJA NIKČEVIĆ GOŠĆA "UKI PODKASTA"

Imamo pravo na lijepo,
dobro i sveto u umjetnosti
Objavljeno 23. siječnja, 2022.
Gošća osmog zaredom razgovora u organizaciji Udruge katoličkih intelektualaca ugledna je teatrologinja, književnica i nakladnica iz Osijeka, dr. sc. Sanja Nikčević. Kako je rekla voditeljica te svojevrsne tribine, nazvane "UKI podkast", koju svi mogu pogledati na YouTubeu, prof. dr. sc. Ružica Pšihistal, povod za razgovor bila je sugovorničina najnovija knjiga "Istina i laži o kanonu ili kako smo zbog svjetonazora izgubili pravo na lijepo, dobro, sveto u umjetnosti".



Nikčević je umirovljena sveučilišna profesorica koja je, prema vlastitim riječima, otišla u mirovinu ranije kako bi se mogla posvetiti nakladničkom poslu. Knjigu je objavila izdavačka kuća "Citadela libri".



- Posrijedi je izdavačka kuća koju sam pokrenula zajedno sa sinom prije tri godine. Namjera nam je bila promicati vrijednosti ovog društva. Život je prekratak da bih radila kompromise, a bitka je preozbiljna da bih uopće gubila vrijema na nešto drugo. U našoj izdavačkoj kući "Citadela libri" (utvrda knjiga, u prijevodu) borim se za naše pravo na lijepo, dobro i sveto u umjetnosti, što je izbačeno iz kanona. Kako se borim? Da objavljujem drame koje su kvalitetne, dramski zanimljive, dinamične, scenične, koje bi publika uživala gledati, a glumci u njima uživali glumiti, ali su, zato što su povezane s lijepim, dobrim ili svetim, izbačene iz kanona i ne priznaju se kao vrijedne - objašnjava Nikčević.



Nikčević je istaknula kako je, gledano povijesno, umjetnost, a naročito kazalište, glazba, pa čak i poezija i proza, proistekla iz najsvetijeg u društvu. Na to je Pšihistal podsjetila na nutricionističku gnomu To smo što jedemo poentiravši kako smo ono što gledamo ili čitamo, odnosno konzumiramo u intelektualnom smislu, citirajući francuskog filozofa i katoličkog intelektualca Jacquesa Maritaina, koji je na jednom mjestu napisao da je ono što nas definira tema kojom se bavimo. Pšihistal je primijetila kako su iz suvremenog narativa nestale transcendentalne teme. Nikčević i Pšihistal složile su se kako je kazalište nužno režimski medij, ako ni zbog čega, onda zbog činjenice što se financira novcem šire zajednice.

D.Celing
Najčitanije iz rubrike