Regija
INVESTICIJSKI ZAMAH U VPŽ-U

U tijeku su radovi na 170 milijuna kuna vrijednoj turističkoj infrastrukturi
Objavljeno 24. siječnja, 2022.
Time će ova županija dobiti nove sadržaje za privlačenje posjetitelja, kojih je lani bilo 63 posto više nego godinu prije

Na području Virovitičko-podravske županije (VPŽ) trenutno se obavljaju radovi na 170 milijuna kuna vrijednoj "turističkoj infrastrukturi" čime će ta županija dobiti nove sadržaje za privlačenje posjetitelja, kojih je u 2021. godini, prema podatcima Turističke zajednice VPŽ-a, bilo 63 posto više nego godinu prije.Oni su pritom zabilježili 64 posto više noćenje nego u 2020. Građevinske dizalice su danas u - Orahovici, Cabuni, Špišić-Bukovici, Križnici, Kladarskom bregu...

Nastavak je to brojnih već završenih turističkih projekata (Dvorac Pejačević u Virovitici, Geopriče Parka prirode Papuk, Dvorac Janković u Suhopolju, Kurija Janković u Kapeli Dvoru, Dravska priča u Noskovcima, rodna kuća Petra Preradovića u Pitomači...) za koja su uglavnom dobivena nepovratna europska sredstva ili se provode preko Razvojnog sporazuma za Slavoniju, Baranju i Srijem.

Revitalizacija


Nakon Kurije Janković u Kapeli Dvoru, Dvorca Janković u Suhopolju, na red je došlo spašavanje Dvorca Janković u Cabuni koji je Virovitičko-podravska županija kupila 2012. godine. Oko njega je, kao i u njegovoj unutrašnjosti, očišćen okoliš te će uskoro početi i radovi. To je treći dvorac koji obnavlja Virovitičko-podravska županija (nakon Dvorca Janković u Suhopolju i Kurije Janković u Kapeli Dvoru) i koji će u budućnosti biti Centar za kulturu zdravlja - dvorac Janković Cabuna.

Ukupna vrijednost projekta "Centar za kulturu zdravlja – dvorac Janković Cabuna" prijavljenog na poziv Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine na području Slavonije, Baranje i Srijema iznosi 56.258.679,84 kn, nepovratna sredstva EU-a iznose 47.819.877,84 kn (85 %). Nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija. Projekt je u ime Virovitičko-podravske županije pripremila VIDRA Agencija za regionalni razvoj VPŽ-a.

- Virovitičko-podravska županija se posljednjih godina pozicionirala kao županija koja je prepoznatljiva po revitalizaciji objekata kulturne baštine i njihova stavljanja u funkciju turizma. Centar za kulturu zdravlja u Cabuni bit će četvrti obnovljeni dvorac u krugu od 20 kilometara jer su obnovljeni i Dvorac Janković u Suhopolju, Dvorac Pejačević u Virovitici, inače projekt Grada Virovitice, kao i Kurija Janković u Kapeli Dvoru. Osim toga, obnovljen je i Ljetnikovac grofa Draškovića, koji je danas Posjetiteljski centar Dravska priča. Po tome smo jedinstveni, to nema nitko u Hrvatskoj - naglasio je župan Igor Andrović.

Budući Centar za kulturu zdravlja - dvorac Janković Cabuna bit će jedna od točaka na povijesnoj plemićkoj ruti koja spaja najljepše od Podravine i Slavonije. Projektom će se izgraditi i opremiti Centar za kulturu zdravlja – dvorac Janković Cabuna, razvojem interpretativnih i edukativnih multimedijalnih sadržaja za posjetitelje, promocijom novorazvijenih turističkih sadržaja za posjetitelje na području Virovitičko-podravske županije..

Novi sadržaji


Trenutačno najveći projekt provodi se u Orahovici. Bit će tu odmaralište za djecu, bungalovi s 14 apartmana, vanjska igrališta, sportski tereni, Edukativni centar Orahovica "Škola u prirodi"... Budući Turističko-rekreacijski centar "Jezero-Hercegovac-Ružica grad" vrijedan je 81,3 milijuna kuna.

Na Križnici će se ove godine otvoriti Centar za posjetitelje. S njegova vrha pucat će najljepši pogled na izlazak ili zalazak sunca uz rijeku Dravu. Taj će Centar za posjetitelje Križnica - Interpretacijskog centra rezervata biosfere Mura – Drava – Dunav, kad se završi, biti spektakularan. Križnica će s njim u budućnosti postati središte turizma općina Pitomača. Riječ je o projektu vrijednom 15,5 milijuna kuna čiji je nositelj Općina Pitomača. U sklopu projekta gradi se i oprema Centar, uređuje se perivoj, pješačko-biciklističke staze, istraživačka stanica, rekreativno-turistički sadržaji... Bit će najljepši turistički sadržaj na obali rijeke Drave...

Zdenka Rupčić
Najbolja kamilica na svijetu
Kaže se da u Virovitičko-podravskoj županiji raste “najbolja kamilica na svijetu”. “Kuća čaja – Oaza mira” u Špišić-Bukovici bit će središte gdje raste “najbolja kamilice na svijetu”. No neće samo kamilica stanovati u projektu vrijednom 9,5 milijuna kuna, koji se financira u sklopu Razvojnog sporazuma za Slavoniju, Baranju i Srijem. Uz muzej čaja, bit će tu i suvenirnica, edukacijska dvorana i šest kušaonica čaja, ulja i prirodne kozmetike. “Kuća čaja – Oaza mira” trenutno je jedan od najvećih projekata na području općine Špišić-Bukovica. Nositelj projekta je Općina Špišić-Bukovica.

Veliki potencijal
U Aršanju na Kladarskom bregu na području općine Pitomača izvode se radovi na hrvatskom dijelu projekta EAGLE, gdje raste Turističko-informacijski centar (TIC) “Klopotec”. Cilj je pridonijeti razvoju turističkog potencijala regije specifičnim vrednovanjem prirodne i kulturne baštine i privući posjetitelje.

Možda ste propustili...

ŽENSKA INICIJATIVA HNS-A ĐAKOVO

Odlazak na Sajam cvijeća Floraart

SPORAZUM O SURADNJI POLICIJE I LOKALNIH ČELNIKA

Lovci dobili narančaste prsluke

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana