Regija
RODITELJI POGINULIH HRVATSKIH BRANITELJA:

Održavati jedan memorijal
za sve poginule branitelje
Objavljeno 21. siječnja, 2022.
Problem memorijala mogu riješiti jedino braniteljske udruge dogovorom
SLATINA



I dvije godine nakon smrti Marije Maračić, koja je bila na čelu Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Slatina – Orahovica od njezina osnutka, 1994. godine, najtužnija skupina stradalnika Domovinskog rata svaki se petak sastaje u prostorijama udruge.

Uz upaljenu svijeću zajedno se mole da Svevišnji nagradi duše njihove djece za žrtvu koju su podarila svojoj domovini polaganjem svog života na njezin oltar. I zajedno uvijek iznova proživljavaju dane koje su proveli s njima, prisjećajući se njihova djetinjstva, uspjeha i mladenačkih nestašluka, i njihovih lica i glasova, koje i nakon trideset godina potpuno jasno vide i čuju u svojim sjećanjima.

Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Slatina – Orahovica u vrijeme osnivanja imala je sedamdesetak članova, ali je u nepuna tri desetljeća njezina postojanja broj članova bitno smanjen. Neki su odustali od članstva zbog osobnih razloga, a mnogi su preminuli, tako da danas udrugu čini samo 18 tužnih roditelja. Uz obilježavanje obljetnica i posjećivanje mjesta pogibije svoje djece, članovi udruge već godinama posjećuju marijanska svetišta u Hrvatskoj. Time pokazuju svoju privrženost Blaženoj Djevici Mariji, jer su doživjeli njezinu sudbinu i ostali bez svoje djece upravo kao što je ona ostala bez svoga sina Isusa Krista. Ove godine njihovo odredište bit će svetište Majke Dobre nade u Šumanovcima, najstarije svetište na području Vukovarsko-srijemske županije.

O svemu tome, ali i o obilascima mjesta pogibije svoje djece i podignutih spomen-obilježja te o drugim aktivnostima udruge razgovarali su s gradonačelnikom Denisom Ostrošićem i njegovim zamjenikom Ilijom Nikolićem, koji su ih posjetili u prostorijama udruge. Bilo je to neformalno druženje na kojem su iznijeli i probleme s kojima se susreću u svome radu. Predsjednik udruge Tomo Grahovac naglasio je da roditelji, unatoč sve manjem broju, redovito obilježavaju obljetnice smrti svoje djece posjećivanjem mjesta njihove pogibije, pa i ona koja se nalaze na nepristupačnim mjestima, podalje od prometnica. Pristupne putove često sami kose i uređuju, a osobito su zadovoljni što im članovi braniteljskih udruga, posebno slatinske HVIDR-e, pomažu u tome, pa i spomen-obilježja obnavljaju i uređuju.

Predsjednik Grahovac posebno je istaknuo nepravdu koju pojedini roditelji poginulih branitelja osjećaju zbog održavanja memorijalnih susreta i sportskih natjecanja posvećenih samo nekim braniteljima. Članovi udruge voljeli bi da se održavaju sjećanja na sve poginule za domovinu, a taj problem uočili su i čelnici grada. Zato svi razmišljaju o organiziranju jednoga velikog, zajedničkog memorijala za sve poginule hrvatske branitelje, premda su svjesni da će i dalje biti samoinicijativno organiziranih pojedinačnih memorijala. Riječ je problemu koji mogu riješiti jedino braniteljske udruge dogovorom o načinu obilježavanja pogibije svojih suboraca u Domovinskom ratu.P.Žarković
Riječ je o problemu koji mogu riješiti jedino braniteljske udruge svojim dogovorom

Najčitanije iz rubrike