Regija
RODITELJI POGINULIH HRVATSKIH BRANITELJA:

Održavati jedan memorijal
za sve poginule branitelje
Objavljeno 21. siječnja, 2022.
Problem memorijala mogu riješiti jedino braniteljske udruge dogovorom
SLATINAI dvije godine nakon smrti Marije Maračić, koja je bila na čelu Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Slatina – Orahovica od njezina osnutka, 1994. godine, najtužnija skupina stradalnika Domovinskog rata svaki se petak sastaje u prostorijama udruge.

Uz upaljenu svijeću zajedno se mole da Svevišnji nagradi duše njihove djece za žrtvu koju su podarila svojoj domovini polaganjem svog života na njezin oltar. I zajedno uvijek iznova proživljavaju dane koje su proveli s njima, prisjećajući se njihova djetinjstva, uspjeha i mladenačkih nestašluka, i njihovih lica i glasova, koje i nakon trideset godina potpuno jasno vide i čuju u svojim sjećanjima.

Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Slatina – Orahovica u vrijeme osnivanja imala je sedamdesetak članova, ali je u nepuna tri desetljeća njezina postojanja broj članova bitno smanjen. Neki su odustali od članstva zbog osobnih razloga, a mnogi su preminuli, tako da danas udrugu čini samo 18 tužnih roditelja. Uz obilježavanje obljetnica i posjećivanje mjesta pogibije svoje djece, članovi udruge već godinama posjećuju marijanska svetišta u Hrvatskoj. Time pokazuju svoju privrženost Blaženoj Djevici Mariji, jer su doživjeli njezinu sudbinu i ostali bez svoje djece upravo kao što je ona ostala bez svoga sina Isusa Krista. Ove godine njihovo odredište bit će svetište Majke Dobre nade u Šumanovcima, najstarije svetište na području Vukovarsko-srijemske županije.

O svemu tome, ali i o obilascima mjesta pogibije svoje djece i podignutih spomen-obilježja te o drugim aktivnostima udruge razgovarali su s gradonačelnikom Denisom Ostrošićem i njegovim zamjenikom Ilijom Nikolićem, koji su ih posjetili u prostorijama udruge. Bilo je to neformalno druženje na kojem su iznijeli i probleme s kojima se susreću u svome radu. Predsjednik udruge Tomo Grahovac naglasio je da roditelji, unatoč sve manjem broju, redovito obilježavaju obljetnice smrti svoje djece posjećivanjem mjesta njihove pogibije, pa i ona koja se nalaze na nepristupačnim mjestima, podalje od prometnica. Pristupne putove često sami kose i uređuju, a osobito su zadovoljni što im članovi braniteljskih udruga, posebno slatinske HVIDR-e, pomažu u tome, pa i spomen-obilježja obnavljaju i uređuju.

Predsjednik Grahovac posebno je istaknuo nepravdu koju pojedini roditelji poginulih branitelja osjećaju zbog održavanja memorijalnih susreta i sportskih natjecanja posvećenih samo nekim braniteljima. Članovi udruge voljeli bi da se održavaju sjećanja na sve poginule za domovinu, a taj problem uočili su i čelnici grada. Zato svi razmišljaju o organiziranju jednoga velikog, zajedničkog memorijala za sve poginule hrvatske branitelje, premda su svjesni da će i dalje biti samoinicijativno organiziranih pojedinačnih memorijala. Riječ je problemu koji mogu riješiti jedino braniteljske udruge dogovorom o načinu obilježavanja pogibije svojih suboraca u Domovinskom ratu.P.Žarković
Riječ je o problemu koji mogu riješiti jedino braniteljske udruge svojim dogovorom

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana