Regija
PRED OPĆINAMA OPSEŽAN I SLOŽEN POSAO

Velik je interes za zakup poljoprivrednog zemljišta
Objavljeno 22. siječnja, 2022.
Načelnicima je jasno da će teško moći udovoljiti svima - zbog nezadovoljnih često je morala intervenirati i policija
MIKLEUŠ



Neke općine imaju i po tisuću hektara državnoga zemljišta na svome području, a zainteresiranost poljoprivrednika je velika, pa one trebaju odraditi doista složenu proceduru utvrđivanja tko se sve za koju česticu javio i tko ima prednost u skladu sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu.



Pregled i objavu najpovoljnijih ponuda prispjelih na natječaj za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području pojedinih jedinica lokalne samouprave trebalo bi obaviti u roku od 60 dana, ali mnoge općine nisu dovoljno ekipirane da bi taj opsežan posao obavile u tako kratkom roku.



Općinskim načelnicima i predsjednicima povjerenstava za zakup zemljišta jasno je da će teško moći udovoljiti svima, pokazalo se da zbog nezadovoljnih ponekad mora intervenirati i policija. Bilo je slučajeva da u napadima na provoditelje Zakona o poljoprivrednom zemljištu sebično prešućuju bitne činjenice o svojim već ostvarenim pogodnostima i neugodno prijete članovima povjerenstva i njihovih obitelji.

Kako bi se izbjegla ta neugodna situacija, u općini Mikleuš načelnik Robert Grabar organizirao je, u skladu sa svim epidemiološkim mjerama, savjetovanje s poljoprivrednicima zainteresiranima za zakup državnoga poljoprivrednog zemljišta.

Sa svim predstojećim koracima u tom poslu i s dokumentima koje treba pribaviti uz prijavu na natječaj upoznala ih je Blaženka Mičević, predstavnica zagrebačke tvrtke Agrodet, koja se bavi geodezijom i zemljišnim problemima te koja zastupa Općinu Mikleuš u postupku provedbe javnog natječaja. Ona im je također predstavila odredbe Zakona o poljoprivrednom zemljištu i Pravilnika o provedbi zakupa poljoprivrednog zemljišta i ribnjaka u vlasništvu RH.



– Općina Mikleuš daje u petogodišnji zakup 191 hektar državnog zemljišta predviđenog za povrat nasljednicima nekadašnjeg vlasnika, grofa Draškovića, i 620 hektara na 25 godina. Programom za upravljanje zemljištem utvrđen je limit za zakup od 90 hektara. Natječaj je raspisan 23. ožujka prošle godine u nepovoljno vrijeme, jer su slijedili izbori, pa pandemija, zatim godišnji odmori, i još nismo prikupili sve kompletirane ponude. Kad obavimo rangiranje, prijedlog odluke razmotrit će Općinsko vijeće, a nakon usvajanja mišljenje i suglasnost dat će Virovitičko-podravska županija i Ministarstvo poljoprivrede – objasnio je načelnik Grabar.



Na području općine Mikleuš na natječaj se javilo četrdesetak zainteresiranih poljoprivrednika, a i među njima neki nisu dobro pročitali natječaj, neki nisu pribavili potrebnu dokumentaciju, pa su dobili dodatne upute, a zanimalo ih je što je sve učinjeno i u kojoj je fazi natječaj.

– Znamo da su i druge općine organizirale slična savjetovanja pa je ipak bilo neugodnih situacija. Nadam se da će naše povjerenstvo uspjeti odabrati najpovoljnije ponude u skladu sa zakonom te da će Općinsko vijeće, ako sve bude prema planu, za približno dva mjeseca usvojiti odluku kojom će biti zadovoljni zainteresirani poljoprivrednici – rekao nam je načelnik Grabar.


Petar Žarković
90

hektara Programom za upravljanje zemljištem utvrđeni je limit za zakup

191

hektar državnog zemljišta predviđen za povrat nasljednicima nekadašnjeg vlasnika, grofa Draškovića, Općina Mikleuš daje u petogodišnji zakup

620

hektara Općina Mikleuš daje u zakup na 25 godina

Robert Grabar

načelnik općine Mikleuš

"Nadam se da će naše povjerenstvo uspjeti odabrati najpovoljnije ponude u skladu sa zakonom te da će Općinsko vijeće za dva mjeseca usvojiti odluku kojom će biti zadovoljni zainteresirani poljoprivrednici

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike