Crna kronika
IZA REŠETAKA JE OD KRAJA LISTOPADA

Vozač koji je pijan autom ubio biciklista te pobjegao i dalje se nalazi u pritvoru
Objavljeno 22. siječnja, 2022.

Denis M. iz Komletinaca, koji je automobilom usmrtio biciklista Davorina B., ostaje u istražnom zatvoru. Naime, Ustavni sud odbio je Komletinčanina na rješenje o produljenju istražnog zatvora. Navedeno rješenje još je od studenoga, a o produljenju istražnog zatvora odlučivat će se opet 25. siječnja.



Denis M. uhićen je 25. listopada 2021. zbog sumnje da je skrivio prometnu nesreću sa smrtnom posljedicom. Tog je dana oko 18.40 na državnoj cesti D-55 kod Vinkovaca upravljao automobilom Audi vinkovačkih registracija krećući se iz smjera Županje u smjeru Vinkovaca iako je bio nesposoban za vožnju zbog 1,40 promila alkohola u krvi i konzumacije droge amfetamin. Pristajući da vožnjom u takvom stanju ugrozi druge sudionike u prometu, vozio je prevelikom brzinom neprilagođenom gustoći prometa i noćnim uvjetima. Zbog navedenoga u blizini Vinkovaca nije na vrijeme uočio biciklista Davorina B., koji je na sebi imao reflektirajući prsluk i koji se kretao ispred njega u istom smjeru uz desni rub kolnika. Denis je potom prednjim desnim dijelom vozila udario u stražnji kotač bicikla koji je zbog udara odbačen na desni rubnjak, a potom na travnatu kosinu uz cestu. Vozač auta je bez kočenja i zaustavljanja nastavio vožnju, pobjegao je s mjesta nesreće. Biciklist je zadobio višestruke teške i za život opasne ozljede od kojih je na mjestu preminuo. Kako doznajemo, za sada nije utvrđeno da je bio pod utjecajem droge jer se čekaju nalazi iz Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" te postoji mogućnost da je u organizmu imao lijekova i da se radilo o njegovoj terapiji.

U ustavnoj tužbi na rješenje o istražnom zatvoru od prošle godine Denis M., preko branitelja, navodi da sudovi u obrazloženjima osporenih rješenja nisu naveli dostatne i relevantne razloge za zaključak da postoji opasnost od ponavljanja kaznenog djela. Ističe da sud nije cijenio činjenicu da su mu oduzeti njegov automobil, ključ i registracijske oznake. Smatrao je da se svrha istražnog zatvora mogla ostvariti izricanjem neke od mjera opreza te da sudovi nisu obrazložili zbog čega smatraju da se ta svrha ne može ostvariti drugom blažom mjerom. U ustavnoj tužbi predlagao je ukidanje osporenih rješenja i vraćanje predmeta na ponovni postupak, no Ustavni sud ocijenio je da su sudovi dali dostatna i relevantna obrazloženja za produljenje istražnog zatvora podnositelju.

- Ocjena je Ustavnog suda da, u razmatranom slučaju, podnositelju nisu povrijeđena ustavna prava, da ostali prigovori podnositelja, na način kako su postavljeni u ustavnoj tužbi te u mjeri u kojoj bi u okolnostima konkretnog slučaja osporena rješenja mogla utjecati na ostvarivanje sadržaja tih ustavnih normi, ne upućuju na mogućnost povrede ljudskih prava i temeljnih sloboda zajamčenih Ustavom - navodi se u obrazloženju odluke Ustavnog suda od 3. siječnja.

U prvostupanjskom rješenju navedeno je kako mu je istražni zatvor određen zbog postojanja osobitih okolnosti koje upućuju na opasnost da bi puštanjem na slobodu mogao počiniti isto ili slično teško kazneno djelo.

- Osumnjičenom Denisu M. istražni zatvor nije određen kao kazna, jer presuda u konkretnom slučaju nije ni donesena, te se isti i ne produljuje u smislu kažnjavanja, nego radi prevencije društveno neprihvatljivog ponašanja s izuzetno teškim posljedicama kao u konkretnom slučaju... Isto tako, utvrđeno je da je osumnjičeni višestruko prekršajno kažnjavana osoba na koju do sada izricane kazne nisu ni u najmanjoj mjeri utjecale kako bi se u prometu ponašao u skladu s pozitivnim propisima, nego se protivno tome tereti da je u konkretnom slučaju kazneno djelo počinio za trajanja zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom B-kategorije... Zbog svih navedenih razloga oduzimanje reg. pločica i automobila, kako to ističe branitelj, nisu ni dostatni niti odlučujući razlozi da bi sud donio drukčiju odluku, jer isti, cijeneći do sada utvrđene činjenice, ne predstavljaju dovoljno jamstvo da isti osumnjičenik ne bi mogao ponoviti isto ili slično kazneno djelo - navodi se u prvostupanjskom rješenju o određivanju istražnog zatvora.



Sandra Lacić
U odluci se navodi kako je riječ o

višestruko prekršajno kažnjavanoj osobi u prometu

Možda ste propustili...

POLICIJA POZIVA GRAĐANE DA VRATE ORUŽJE

Pronašao minu radeći u polju

ČEKA SE NALAZ OBDUKCIJE

Ukrajinac ubijen, još ne znaju kako

Najčitanije iz rubrike