Kultura
75 GODINA VUKOVARSKE KNJIŽNICE

Sljedeći projekt - suradnja s Muzejom vučedolske kulture
Objavljeno 22. siječnja, 2022.
U 2022. godini intenzivno raditi na privlačenju još više mladih korisnika

Unatoč povremeno strogim epidemiološkim mjerama, Gradska knjižnica Vukovar uspješno je realizirala planirani program rada u prošloj godini. Ravnateljica Jelena Miškić izjavila nam je kako im statistika poslovanja govori da nisu imali previše odstupanja u programskim događanjima.



Virtualni pothvat


- U početku smo pristupili radu prema hibridnom modelu, dokle god su koronamjere bile na snazi, priređivali smo zoom druženja s korisnicima, virtualne usluge i e-knjigu, a kada se stanje poboljšalo, krenuli smo punim gasom, tako da smo doista odradili sve planirane programe. Sreća nas je pratila cijelu prošlu godinu, nismo imali zaraženih u kolektivu i poslovni je proces mogao teći nesmetano. Od važnijih projekata moram izdvojiti nastavak našeg digitalnog djelovanja što se tiče prezentacije kulturnih sadržaja u online medijima, odnosno velike suradnje s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom i Ministarstvom kulture - navela je, podsjetivši kako su nakon nagrađene izložbe o životu i radu Nikole Andrića, plasirali prema istom principu izložbu kojom su predstavili barda vukovarske kulture Branu Crlenjaka.

S ponosom je naglasila kako su jedina narodna knjižnica u RH koja je dobila dozvolu i ulaz za Hrvatski arhiv weba, što je iznimno važno za sve kulturne institucije u gradu te će intenzivno raditi na virtualnim prezentacijama sadržaja svih kulturnih institucija koje budu zainteresirane za suradnju s knjižnicom i NSK.

- Sljedeći je projekt suradnja s Muzejom vučedolske kulture, naš novi virtualni pothvat. U suradnji s kolegama arheolozima plasirati ćemo izložbu o temi jelena i jarebice kao temeljnih simbola Vučedola, i to nam je plan za sljedeće dvije godine. Sretna sam što nas je Ministarstvo kulture prepoznalo kao pouzdanog partnera, što je rezultiralo važnim edukacijama i ulaganjima u tehnologije, u čemu smo napravili velike pomake. Prošla je godina od Ministarstva kulture proglašena Godinom čitanja i doista smo intenzivno radili na popularizaciji pristupa knjizi kao klasičnom mediju. Radili smo na tome da privučemo najmlađu publiku i prema statistici knjižnice jedna trećina korisnika su nam upravo djeca u dobi do 14 godina - navela je ravnateljica.

Popunjena su im dva čitateljska kluba, s tim da će onaj koji je orijentiran na europsku književnost do lipnja biti posvećen isključivo hrvatskim autorima. Uz nastavak realizacije redovitih programa, knjižnica će u 2022. godini intenzivno raditi na privlačenju još više mladih korisnika.

Dva sajma


- Uz to što smo kulturna institucija, smatramo se dijelom i odgojno-obrazovnog procesa, pa atraktivnim sadržajima privlačimo djecu i mlade. Voljela bih kada bismo uspjeli privući više studenata s obzirom na to da smo im kvalitetni partneri u izboru stručne literature. Nadam se kako će epidemiološki uvjeti biti sve povoljniji kako bismo opet mogli razviti jedra. Svakoga mjeseca radimo plan za idući mjesec, pratimo situaciju i kombiniramo nastojeći da što više programa odradimo. Prošle smo godine uspjeli održati čak dva sajma knjiga i nadam se kako ćemo to uspjeti i ove godine, jer nas Vukovarci redovito zovu i pitaju hoćemo li imati sajmove koje sad već tradicionalno organiziramo u lipnju i prigodno pred Božić - istaknula je. Također planiraju i ugostiti književnike, a za veljaču najavljuju dolazak Zorana Ferića.

Na kraju treba naglasiti kako Gradska knjižnica Vukovar ove godine slavi 75 godina rada i postojanja i tim će povodom izdati "Vukovarsku bibliografiju".



Dragana Korpoš
jedina u RH
UŠLA U

HRVATSKI

ARHIV WEBA

Možda ste propustili...

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

Najčitanije iz rubrike